Πρόβλεψη σοκ για 180.000 απολύσεις

 

Πογκρόμ απολύσεων και βλαπτικών μεταβολών εξαπολύουν οι εργοδότες στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, ενθαρρυμένοι από τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα περικοπής μισθών, σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ. Ήδη τα συνδικάτα προβλέπουν ότι οι απολύσεις θα καταγράψουν ρεκόρ το 2010 φθάνοντας έως και τις 180.00, έναντι 120.000 τον περασμένο χρόνο.

 

Δεκάδες οι καταγγελίες για βλαπτικές μεταβολές σε ωράρια και συμβάσεις

Ταυτόχρονα, οι εργασιακές σχέσεις αλλά και οι μισθοί και οι συμβάσεις μπαίνουν πλέον για τα καλά στη μέγγενη του Προγράμματος Σταθερότητας, καθώς την περασμένη εβδομάδα ο Κοινοτικός Επίτροπος Όλι Ρεν κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά εργασίας, ζητώντας περισσότερη ελευθερία στις απολύσεις και περισσότερη ευελιξία στην εργασία.

Και ενώ η κυβέρνηση επισπεύδει τις χαριστικές ρυθμίσεις για τις οφειλές των επιχειρήσεων που ξεπερνούν συνολικά τα 12 δισ. ευρώ αλλά και το πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για 4 χρόνια, το ΚΕΠΕΑ γίνεται καθημερινά αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών που αφορούν κυρίως σε απολύσεις και βλαπτικές μεταβολές στο ωράριο εργασίας και τις αποδοχές τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεκάδες εργαζόμενοι απολύονται καθημερινά κυρίως στους τομείς του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών. Επίσης, οι επιχειρήσεις με την απειλή της απόλυσης προχωρούν σε αυθαίρετη μείωση των αποδοχών, τη μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης και την εκ περιτροπής εργασία.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία “Παπαστράτος” ανέστειλε για δύο ημέρες την παραγωγή, χορηγώντας αναγκαστική άδεια στους εργαζόμενους. Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στη μονάδα παρασκευής μπετόν “Εργάνη”, ενώ η εταιρεία, που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της, δεν αποδέχεται καμιά ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για καταβολή δεδουλευμένων 5 μηνών και του δώρου των Χριστουγέννων που οφείλει στους περίπου 100 εργαζόμενους. Επίσης, γνωστή εταιρεία καλλυντικών προχώρησε την περασμένη Δευτέρα σε 40 απολύσεις, ενώ η γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικών “Κορασίδης” έχει προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία για το σύνολο του προσωπικού της.