Πρόβλημα ενημέρωσης του υπουργού για τα χρέη προς τους προμηθευτές

p> 

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δεν γνώριζε ακριβώς το ύψος των οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές και συγκεκριμένα δεν γνώριζε βασικές παραμέτρους για τη ρύθμιση των χρεών που έχει γίνει.

Το ζήτημα προέκυψε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος το απόγευμα της Δευτέρας με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Αναφερόμενος στη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι περιλαμβάνει τις προμήθειες που έχουν γίνει έως και τον Σεπτέμβριο του 2010. Ο σχετικός νόμος, ωστόσο, προβλέπει ότι η ρύθμιση αφορά χρέη τα οποία έγιναν έως και τον Δεκέμβριο του 2009.

«Αυτή την ενημέρωση έχω από τον γενικό γραμματέα και αν τα πράγματα είναι διαφορετικά, υπάρχει πρόβλημα με την ενημέρωσή μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, κεραυνοβολώντας έτσι τον γεν.γραμματέα Ν.Πολύζο.

Στη συνέχεια, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι το φάρμακο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην κυβερνητική πολιτική. Τα γενόσημα – είπε – πρέπει να καλύψουν το 30% της συνολικής κατανάλωσης. Στη Γερμανία είναι 50% και στην Ελλάδα μόλις 10%.

Για τα χρέη, είπε, ότι υπάρχει συντονισμός με τα Ταμεία και το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μην υπερβαίνουν τον ένα μήνα και για τη «λίστα» ότι θα είναι έτοιμη έως τον Δεκέμβριο.

Η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων

Άλλωστε, ανέφερε, σημαντικό κριτήριο για την αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων θα είναι η οικονομία, η οποία θα καταφέρουν να επιτύχουν το προσεχές έτος σε σχέση με τις δαπάνες των νοσοκομείων που διοικούν.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση τονίζοντας ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουν με λεπτομέρειες τις απόψεις τους στον υπουργό.

Ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στο θέμα των προμηθευτών είπε ότι η σχέση αυτή μεταξύ προμηθευτών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι μια άρρωστη σχέση και δεσμεύθηκε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα αναζητηθεί άμεσα λύση ώστε να καταβάλλονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα χρήματα που τους οφείλονται.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Νικ. Πολύζος εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι ήδη έχουν καταβληθεί 300 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές, αναμένεται να τους δοθούν άλλα 100 μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και να πάρουν άμεσα από τα ασφαλιστικά ταμεία άλλα 400.