Προβλήματα με την ηλεκτρονική συνταγογράφιση στα Νοσοκομεία

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) όταν επισκέπτονται τα απογευματινά ιατρεία των Δημοσίων Νοσοκομείων. 


Πολλοί εξ αυτών φεύγουν χωρίς συνταγή, καθώς αρκετά Νοσοκομεία δεν έχουν προμηθευτεί συνταγολόγια. 


Επίσης δεν έχουν όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί πρόσβαση σε υπολογιστές και κατά συνέπεια στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.


«Οι περισσότεροι γιατροί των Νοσοκομείων δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δεν διαθέτουν υπολογιστή στο χώρο του Νοσοκομείου και βεβαίως δεν έχουν λάβει τα χειρόγραφα συνταγολόγια», δηλώνει γιατρός μεγάλου Νοσοκομείου της Αθήνας.


«Η παρούσα κατάσταση αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Δ. Βαρνάβας. Προσθέτει πάντως, ότι τώρα αρχίζουν να τοποθετούνται υπολογιστές στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων.


Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Ν. Πολύζος σε εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το σύνολο των 131 Νοσοκομείων στο σύστημα έχουν ενταχθεί 10.000 γιατροί και 2.500 έχουν πιστοποιηθεί. 


Στα 220 Κέντρα Υγείας της χώρας εντάχθηκαν στο σύστημα 3.000 ιατροί και πιστοποιήθηκαν 2.000. Ο κ. Πολύζος τόνισε ότι στόχος αποτελεί η διασύνδεση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα των Νοσοκομείων.