Προβλήματα νομιμότητας στη λειτουργία των ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών

Σοβαρά νομικά προβλήματα γύρω από το καθεστώς άδειας και λειτουργίας των ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών (ΦΠΥ) προέκυψαν με αφορμή την προσπάθεια να καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα που προώθησε η απελθούσα κυβέρνηση για τους ΦΠΥ την τελευταία εργάσιμη μέρα πριν από τις εκλογές. Ως διέξοδος προβάλλεται το προσωρινό «πάγωμα» των αδειοδοτήσεων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, που επεξεργάστηκε το καταργητικό ΠΔ που απέστειλε η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, προβληματίστηκε έντονα για το τι θα ισχύσει στο εξής, καθώς σε κάποιες κρίσιμες περιπτώσεις αδειοδότησης προκύπτει κενό δικαίου.

Υπάρχει μάλιστα κίνδυνος να εφαρμοστούν στην πράξη οι πρόσφατες ρυθμίσεις που είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο, γιατί «άνοιγαν τον δρόμο» σε οποιονδήποτε επιχειρηματία να ιδρύσει ΦΠΥ χωρίς να έχουν ιατροί την πλειοψηφία μεταξύ των εταίρων. Το Ε Τμήμα ΣτΕ, υπό τον αντιπρόεδρο Κ. Μενουδάκο, απηύθυνε προειδοποίηση προς το υπουργείο Υγείας για το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί.

Το πρόβλημα, όπως περιγράφεται στο 278/09 πρακτικό του ΣτΕ, αφορά το γεγονός ότι μετά την κατάργηση του ΠΔ 180/09 της απελθούσας κυβέρνησης (που καταγγέλθηκε από τον ιατρικό κόσμο ότι οδηγεί σε εμπορευματοποίηση της υγείας και εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα και ολιγοπώλια) θα πρέπει αναγκαστικά να αναβιώσει το παλαιότερο ΠΔ 84/01.

Ομως, κάποιες κρίσιμες διατάξεις του ΠΔ 84/01 (για την πλειοψηφία των εταίρων, τους περιορισμούς στη μεταβιβασιμότητα των μετοχών ιατρών στις ΑΕ, απαγόρευση χορήγησης περισσότερων της μιας αδειών και παράλληλης απασχόλησης σε περισσότερες εταιρείες κ.λπ.) έχουν ακυρωθεί με διάφορες δικαστικές αποφάσεις και συνεπώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν ξανά, αφού είναι ανίσχυρες.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ