Προβλήματα παχυσαρκίας αντιμετωπίζουν οι Έλληνες υπερήλικες

ΠΡΟΒΛΗΜΑ μυϊκής καταστροφής αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος των Ελλήνων υπερήλικων (60 ετών και άνω), λόγω της κακής διατροφής και της χαμηλής φυσικής δραστηριότητάς τους, με βασικότερους κινδύνους την παχυσαρκία, την οστεοπόρωση και τα κινητικά προβλήματα.

Το 70% των υπερήλικων γυναικών παρουσιάζει πρωτεϊνική έλλειψη, ενώ το ποσοστό στους άνδρες φτάνει το 40-45%, σύμφωνα με έρευνα για τις «Διαταραχές της θρέψης σε Ελληνες υπερήλικες» που παρουσίασαν σήμερα στο συνέδριο του ερευνητικού προγράμματος «Αρχιμήδης» του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η καθηγήτρια του τμήματος Διατροφολογίας, Καλλιόπη Κλεφτούρη και ο καθηγητής Παθολογίας και υπεύθυνος της Γηριατρικής μονάδας του «Ιπποκρατείου», Δημήτρης Οικονομίδης.

Η χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών, που προκαλεί τη μυϊκή καταστροφή, επιβαρύνεται από την ταυτόχρονη υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπών, που οδηγούν σε παχυσαρκία. Περίπου το 30% των υπερηλίκων εμφανίζεται υπέρβαρο, ενώ το 70-80% έχει αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης κοιλιακού λίπους, που ευθύνεται για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. «Η λύση δεν είναι η μείωση της ποσότητας του φαγητού, αλλά η λήψη υψηλής ποιότητας και απόδοσης θρεπτικών συστατικών», δήλωσε η κ. Κλεφτούρη.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, σημαντική είναι και η συσχέτιση έλλειψης βιταμινών (B12) με την άνοια, αλλά και με άλλες εκφυλιστικές νευροπάθειες (π.χ. νόσος Αλτσχάιμερ). Το 14% των Ελλήνων υπερήλικων με άνοια, εμφανίζει σημαντική έλλειψη βιταμίνης B12, ενώ στο 50% των ασθενών βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα.