ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ­ «ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ» ΚΑΙ 50 ΠΑΙΔΙΑ

¶φησαν χωρίς μετάγγιση ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ μέχρι να βρεθεί αίμα οι μεταγγίσεις των ανθρώπων που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία!

Το τελευταίο διάστημα αναβλήθηκαν οι μεταγγίσεις 50 παιδιών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, καθώς οι διαθέσιμες ποσότητες αίματος δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ορισμένα από τα παιδιά αυτά περίμεναν ώς και πέντε μέρες μέχρι να βρεθεί αίμα. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο εξυπηρετεί καθημερινά 25 ανθρώπους με μεσογειακή αναιμία.

Προβλήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και σε νοσοκομεία της Αθήνας: «Στο Κρατικό της Νίκαιας παρατηρούνται τελευταία αρκετές αναβολές μεταγγίσεων ενώ στο Παίδων Αγία Σοφία – όπου μεταγγίζονται συνολικά 800 άνθρωποι – χορηγούνται μειωμένες ποσότητες αίματος προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι», αναφέρει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, κ. Ιωάννα Μυρίλλα.

Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία χρειάζονται μετάγγιση αίματος κάθε 15 ημέρες. Σε πολλές περιπτώσεις, τους ζητείται να φέρνουν έναν εθελοντή αιμοδότη κάθε φορά που πηγαίνουν για μετάγγιση – κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η χώρα μας είναι η μοναδική στον δυτικό κόσμο που πραγματοποιεί εισαγωγές αίματος: Από τις 600.000 και πλέον φιάλες αίματος που απαιτούνται κάθε χρόνο, οι 25.000 περίπου εισάγονται από την Ελβετία – εισαγωγές που κοστίζουν ώς και 1 εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα, μπροστά στις ελλείψεις που παρουσιάζονται, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται στην αύξηση των εισαγωγών σε 30.000 ή και 40.000 φιάλες ετησίως.

Τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου προτίθενται να προσφύγουν ακόμη και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών τους.