Προβλήματα στην περίθαλψη παράνομων μεταναστών

Περιορισμοί στη νοσηλεία όσων δεν έχουν νόμιμα έγγραφα παραμονής

Σοβαρά προβλήματα συνταγματικής φύσης, αλλά και αντίθεσης προς διεθνείς συμβάσεις εμφανίζει η ελληνική νομοθεσία που αφορά τους μετανάστες, καθώς περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα πρόσβασης σε νοσοκομεία, κλινικές κ.λπ. σε όσους δεν έχουν νόμιμα έγγραφα παραμονής.

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – ΕΕΔΑ (που αποτελεί σύμβουλο του πρωθυπουργού σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις της σχετικής νομοθεσίας (ν. 3386/05) που θεσπίστηκε με ευθύνη του υπουργού Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου, και ζητεί να γίνουν πολλές διορθώσεις προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας προς προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, όπως απαιτούν το Σύνταγμα και διεθνείς κανόνες δικαίου.

Στο στόχαστρο της ΕΕΔΑ υπό τον πρόεδρό της Κ. Παπαϊωάννου (εκπροσωπεί το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας) μπήκαν οι διατάξεις του ν. 3386/05 που επιτρέπουν ιατρική περίθαλψη στους παράνομους μετανάστες, μόνο εάν εισάγονται εκτάκτως για νοσηλεία, ενώ απειλούν με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις το νοσηλευτικό προσωπικό που παρέχει σε αυτούς ιατρική φροντίδα πέρα από τα στενά περιθώρια του νόμου.

Η αφορμή

Αφορμή για την παρέμβαση της ΕΕΔΑ έδωσε η ευρωπαϊκή έρευνα των Γιατρών του Κόσμου σε σχέση με την πρόσβαση σε τομείς υγείας των παράνομων μεταναστών σε 7 χώρες της ΕΕ, όπου περιγράφεται με μελανά χρώματα η κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς μόνο το 6,9% των ερωτηθέντων δικαιούνταν θεωρητικά πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, ενώ στην πράξη κανένας δεν είχε πραγματικά πρόσβαση.

Στην έκθεση της ΕΕΔΑ υπογραμμίζεται η δημιουργία σειράς προβλημάτων λόγω της έλλειψης στη χώρα μας μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής και της ολοένα αυξανόμενης εισροής μεταναστών στην Ελλάδα.

Στην έκθεση επικρίνονται και εγκύκλιοι του υπουργείου Υγείας, που δεν επιτρέπουν την ιατρική περίθαλψη σε λαθρομετανάστες παρά μόνο όταν πρόκειται αποκλειστικά για επείγοντα περιστατικά και μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η υγεία τους, με συνέπεια να περιορίζεται σημαντικά το δικαίωμα στην υγεία που θεμελιώνεται στο Σύνταγμα.

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι «ένα τόσο περιορισμένο δικαίωμα πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη με τις αναπόφευκτες συνέπειές του, δηλαδή το να πρέπει η κατάσταση της υγείας ενός ατόμου να χειροτερέψει σε τέτοιο βαθμό ώστε να θεωρηθεί επείγον περιστατικό για να δικαιολογείται η έκτακτη νοσηλεία του, δεν συνάδει με την υποχρέωση προστασίας της αξίας του ανθρώπου».

Η ΕΕΔΑ ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ισότιμη πρόσβαση στην υγεία των μεταναστών με αυτήν των Ελλήνων, προτείνοντας να καταργηθούν οι διατάξεις που απαγορεύουν την παροχή υπηρεσιών υγείας σε περιπτώσεις μη έκτακτης νοσηλείας, καθώς και εκείνες για την ποινική – πειθαρχική δίωξη του νοσηλευτικού προσωπικού.

Υποδεικνύει ότι πρέπει να διευρυνθεί η πρόσβαση όλων στην ιατρική περίθαλψη πέραν των επειγόντων περιστατικών και όχι μόνο μέχρι τη σταθεροποίηση της υγείας τους, αλλά με την αποκατάστασή της (με παροχή φαρμάκων κ.λπ.).

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ