Προβληματική η διάθεση των ιατρικών αποβλήτων

Κλίβανοι για την καύση ιατρικών αποβλήτων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας με ενδεχόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος και μονοπωλιακές σχέσεις με εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο είναι μεταξύ των διαπιστώσεων των Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας σε ελέγχους του 2007 για τη διαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από έλεγχο των επιθεωρητών σε νοσοκομεία της Μακεδονίας, «κανένας από τους κλιβάνους των νοσοκομείων δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας όπως αυτές ορίζονται από την ισχύουσα σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση –των υπουργείων Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ– ούτε ήταν δυνατόν από τεχνικής άποψης, ή από άποψης κόστους να προσαρμοστεί σε αυτές. Η απαίτηση για επίλυση του προβλήματος οδήγησε στη σύναψη συμβάσεων με την μοναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα στον Βορειοελλαδικό χώρο», η οποία ωστόσο δεν έχει σχετική πιστοποίηση. Από τους επιθεωρητές χαρακτηρίζεται η κατάσταση ως «μονοπωλιακή, με τα γνωστά μειονεκτήματα, όπως εξάρτηση από τον εργολάβο, υψηλό αντίτιμο, συνεχώς αυξανόμενο κόστος κ.ά».

Επιπλέον, τονίζεται ότι υπάρχει πρόβλημα ξεχωριστής διαχείρισης των αποβλήτων με τοξικό και μολυσματικό χαρακτήρα, αφού η μοναδική αδειοδοτημένη εγκατάσταση βρίσκεται στην Αττική. Οι επιθεωρητές προτείνουν να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός σε επίπεδο περιφέρειας για αντιμετώπιση του προβλήματος και αναφέρουν ότι έως ότου επιτευχθεί αυτό, η διεύθυνση περιβάλλοντος θα πρέπει να ελέγχει τους χώρους εγκατάστασης και επεξεργασίας μολυσματικών αποβλήτων σε νοσοκομεία.

Το 2007, οι επιθεωρητές κλήθηκαν να κάνουν ελέγχους και σε θέματα μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ενδεικτική είναι η υπόθεση λειτουργίας αγωγών διάθεσης υγρών αποβλήτων μεταλλευτικής επιχείρησης στη Μήλο, όπου σύμφωνα με τους επιθεωρητές, η άδεια για έναν αγωγό δόθηκε χωρίς να τηρηθούν προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ από αυτοψία φάνηκε έντονη θολερότητα στη θάλασσα όπου κατέληγαν οι αγωγοί.

Εδωσαν παράτυπα 6,1 εκατ. ευρώ!

Παράτυπες διαδικασίες για επιχορηγήσεις από ειδικό Λογαριασμό του υπουργείου Υγείας ύψους 6,1 εκατομμυρίων ευρώ διαπίστωσαν πέρυσι οι Επιθεωρητές Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Ειδικότερα, οι επιθεωρητές έλεγξαν τη δραστηριότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑμεΑ (Ατόμων με Αναπηρία) του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κυρίως τις επιχορηγήσεις σε σωματεία, οργανώσεις και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για το διάστημα από 1993 έως και το 2002. Διαπιστώθηκε ότι σε 262 περιπτώσεις είτε δεν υπήρχαν απολογιστικά στοιχεία των επιχορηγηθέντων φορέων, είτε δεν είχαν υποβληθεί νόμιμα παραστατικά που να αιτιολογούν τις δαπάνες και να ανταποκρίνονται στον σκοπό της επιχορήγησης. Κατόπιν τούτου, οι επιθεωρητές πρότειναν την επιστροφή των επιχορηγήσεων που ανέρχονταν, σε 6.097.551 ευρώ. Για το 2008 ο Τομέας Διοικητικού-Οικονομικού Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών προγραμματίζει τη συνέχεια των ελέγχων του εν λόγω Λογαριασμού και στα επόμενα έτη.

Πρόνοια χωρίς σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια

«Οι υπηρεσίες προς τους περιθαλπόμενους περιορίζονταν στην κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών, που δεν παρέχονταν σε όλες τις περιπτώσεις με τις ενδεδειγμένες επιστημονικές μεθόδους και με τον προσήκοντα σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Με τη φράση αυτή, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, όταν δηλαδή η χώρα μας βρισκόταν κατηγορούμενη από τη διεθνή κοινότητα για τις τύπου ασύλου δομές της, περιγράφουν οι επιθεωρητές Υπηρεσιών Υγείας τις συνθήκες διαβίωσης των «φιλοξενούμενων» στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Βούλας.

Το 2007 εκδόθηκαν 68 εντολές ελέγχου-επιθεώρησης για θέματα που αφορούσαν σε Προνοιακούς Φορείς και κατατέθηκαν 56 εκθέσεις ελέγχου. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε τέσσερις ελέγχους διαπιστώθηκε κακοδιοίκηση, σε 30 οργανωτικά προβλήματα και σε 40 ελέγχους προβλήματα σε κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και σε λειτουργικά θέματα (έλλειψη προσωπικού, αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας κ.ά.). Σε 12 περιπτώσεις ελέγχου τα πορίσματα διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Βούλας, διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το προσωπικό που υπηρετεί δεν επαρκεί, τα μέτρα προστασίας εμφανίζουν ελλείψεις και οι μικροί πάσχοντες «χωρίζονται» στους χώρους του Κέντρου με μοναδικό γνώμονα την ηλικία τους και όχι το είδος της αναπηρίας τους ή την κατάσταση της υγείας τους. Οπως αναφέρεται «η έλλειψη μονίμων ιατρών ειδικοτήτων όπως ορθοπαιδικού, φυσιάτρου και παιδονευρολόγου, αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στην επίτευξη των θεραπευτικών στόχων». Οι παρεμβάσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις της μονάδας έγιναν χωρίς σχεδιασμό για χρήση τους από Ατομα με Αναπηρία, ενώ διαπιστώθηκε πλημμελής καθαριότητα.

Οι ανάδοχες οικογένειες

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του θεσμού της ανάδοχης οικογένειας για ανήλικα παιδιά σε έλεγχό τους στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, που εκτιμάται ότι εποπτεύει περισσότερες από 250 ανάδοχες οικογένειες πανελλαδικά. Οπως αναφέρεται σε πόρισμά τους, δεν έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία της ανάδοχης οικογένειας, δεν καλύπτονται οι επιπλέον δαπάνες που καταβάλλουν οι ανάδοχες οικογένειες για ειδικές θεραπείες των παιδιών, ενώ δεν επιδοτούνται οι οικογένειες όταν ενηλικιωθούν τα παιδιά ακόμα κι αν αυτά εξακολουθούν να έχουν ανάγκη κοινωνικής και οικονομικής στήριξης.