Προϋπολογισμός αβεβαιότητας

Δραματικές οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στο Δημόσιο από τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ζ. ΤΣΩΛΗΣ

Ερχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες, προεξοφλεί ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης, ο οποίος χθες κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο προϋπολογισμού του 2009 που προβλέπει την είσπραξη πρόσθετων φόρων ύψους 7,4 δισ. ευρώ από την οικονομία, η οποία πλήττεται από την πρωτοφανή κρίση και «φρενάρει» επικίνδυνα. Η κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού συνέπεσε με τη μεγαλύτερη

πτώση που έχουν σημειώσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την τελευταία εικοσαετία και απεικονίζει το αδιέξοδο στο οποίο μπορεί να περιέλθει το ίδιο το κράτος αν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δυσκολευθούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ο στόχος που τίθεται είναι το Δημόσιο να συγκεντρώσει έσοδα ύψους 62,3 δισ. ευρώ όταν οι δαπάνες θα ανέλθουν στα 65,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για τόκους το υπουργείο Οικονομικών θα πληρώσει 11,3 δισ. ευρώ.

Πού θα βρεθούν όλα αυτά τα λεφτά;

«Το διεθνές οικονομικό περιβάλλονείναι δυσμενές.Δεν νομίζω ότι υπήρξε δυσμενέστερο για πολλές δεκαετίες» είπε ο κ. Αλογοσκούφης περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις αναμενόμενες εξελίξεις. «Η χρηματοπιστωτικήαναταραχή έχει συμπέσειμε μεγάλες ανατιμήσεις των διεθνώντιμών των καυσίμων και των πρώτων υλών.Ετσι προκαλείται διπλό βάρος,με επιτάχυνση του πληθωρισμούκαι με επιβράδυνση της ανάπτυξης» .

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου προϋπολογισμού που τελούν υπό αναθεώρηση ως την κατάρτιση του τελικού σχεδίου, το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 3%, η δημόσια κατανάλωση στο 1% και η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει στα εφετινά επίπεδα (2,3%). Μάλιστα το υπουργείο Οικονομίας πιστεύει ότι η ανεργία θα παραμείνει στο 7,3%, όταν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αποτελεί και τον κύριο μοχλό της ανάπτυξης, συρρικνώνεται κατά 1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Αλογοσκούφης, αντιλαμβανόμενος τις αβεβαιότητες, περιέγραψε τις επιπτώσεις της πολυεπίπεδης κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία που

έρχονται και στην Ελλάδα. Οπως είπε:

1. Η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο στην ευρωζώνη ήταν αρνητική. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχωρεί υποδηλώνοντας προσδοκίες και των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για συνέχιση των αρνητικών εξελίξεων.

2. Εχουν υπάρξει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Ηδη η τάση μείωσης της ανεργίας έχει ανακοπεί. Τον Αύγουστο η ανεργία αυξήθηκε σε 7,5% από 7,4%.

3. Υπάρχουν πιέσεις σε όλους τους προϋπολογισμούς. Θα φανούν στις φθινοπωρινές προβλέψεις που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε πολλές χώρες έχουν υπάρξει αρνητικές εξελίξεις

και από αυξημένες δαπάνες αλλά και από υστερήσεις εσόδων.

4. Εχουμε επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Παρά την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε

τον Αύγουστο στο 3,8% και στη χώρα μας θα κλείσει στο 4,5%.

5. Υπάρχουν επιπτώσεις- και αυτό απασχολεί ακόμη περισσότερο- στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν λάβει δάνεια, λόγω της μεγάλης αύξησης των

επιτοκίων. Υπό αυτό το πρίσμα ο υπουργός απέδωσε στη διεθνή κρίση την έκρηξη των ελλειμμάτων και προετοίμασε την κοινή γνώμη για μια πολύ δύσκολη χρονιά που έρχεται, παρ΄ ότι η ελληνική οικονομία έδειξε ως τώρα μεγαλύτερη αντοχή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα στράφηκε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «το ΠαΣοΚ δεν βλέπει την κρίση».

Παραδέχθηκε ότι το 2007 το έλλειμμα ξέφυγε και διαμορφώθηκε στο 3,4% του ΑΕΠ, πάνω από το όριο της «επιτήρησης», και μάλιστα με υποσημείωση ότι οι αμυντικές δαπάνες θα υπολογίζονται κατά τον χρόνο καταβολής, δηλαδή όπως έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ πριν από τη δημοσιονομική απογραφή της ΝΔ. Για το 2009 ο στόχος είναι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης να μειωθεί σε 1,8% του ΑΕΠ από 2,3% εφέτος.

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές θέσεις ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε:

1. Η υπέρβαση του ελλείμματος στην ελληνική οικονομία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις επιλογές που έκανε η σημερινή κυβέρνηση και στην αδυναμία της να διαχειριστεί τα προφανή. Δεν οφείλεται στη διεθνή κρίση.

2. Πράγματι, υπάρχει μια διαφορετική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτή η διαφορετική κατάσταση διευκολύνει την Ελλάδα να διαπραγματευθεί μαζί της για μια πιθανή ελαστική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας σε δύσκολους καιρούς, συνολικά, για τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Τα νούμερα του προϋπολογισμού που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι ξανά στον αέρα» σχολίασε η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη. «Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης χρησιμοποιεί και πάλι τις ίδιες δημοσιονομικέςαλχημείες που χρησιμοποίησεκαι το 2007,αφού υπερεκτιμάτα έσοδα,υποεκτιμά τις καταναλωτικέςδαπάνες και εγγράφει πλασματικάθετικά αποτελέσματα για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησηςκαι τα Νομικά Πρόσωπα ΔημοσίουΔικαίου».