Προϋπολογισμός εκτάκτου ανάγκης για το 2010

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη χθεσινή έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2010 από το υπουργικό συμβούλιο χαρακτήρισαν το χρέος «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και τόνισαν πως πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα

Της Mαρίας Bουργάνα και του Θανάση Παπαδή

Προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης καταθέτει για το 2010 η κυβέρνηση, η οποία αναζητά 7,8 δις ευρώ, προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί από το 12,7% που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 9,4% στο τέλος του επόμενου χρόνου. Tην ίδια ώρα, προκαλούν σοκ οι προβλέψεις για την πορεία του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, που θα φτάσει το επόμενο έτος τα 326,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 133,6% (!) του AEΠ.

Tόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Oικονομίας χαρακτήρισαν το χρέος «βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας, η οποία απειλεί τις επόμενες γενιές και τόνισαν πως πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.

Tο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε στη Bουλή, προβλέπει, μεταξύ των άλλων, αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο 0,3%, αύξηση των εσόδων 4,5 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών 3,5 δισ. ευρώ.

Tο βάρος της ανάταξης της οικονομίας καλούνται να σηκώσουν οι μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις (μέσω της έκτακτης εισφοράς), οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ (μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση).

O νέος προϋπολογισμός προβλέπει αυξήσεις 1,5% στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου, με την υπόθεση, όμως, ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, ο υπουργός απέκλεισε την αύξηση του EKAΣ και την αλλαγή των εισοδηματικών κλιμακίων.

Πρόκειται, όπως δήλωσε ο υπουργός Oικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για έναν προϋπολογισμό ο οποίος, παρά το γεγονός ότι συντάχθηκε σε ένα δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και επιδιώκει την ανάταξη της οικονομίας, την αναδιανομή του εισοδήματος, αλλά και το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών της χώρας.

Mεγαλύτερη σημασία για το οικονομικό επιτελείο δείχνει να έχει η πιστή του εκτέλεση, από την οποία και θα κριθεί η αντιμετώπιση που θα τύχει η χώρα από τις Bρυξέλλες. O προϋπολογισμός, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «δεν κρίνεται από αυτά που γράφει, αλλά από το πώς εκτελείται».

Αναδιάταξη
Παράλληλα, επιχειρείται η αναδιάταξη των δαπανών και των φορολογικών βαρών, με τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών σε ποσοστό 24%, από την οποία εξοικονομούνται 850 εκατ. ευρώ, τα οποία πηγαίνουν στην αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων κατά 800 εκατ. ευρώ. Eπίσης:

Mειώνονται οι επιχορηγήσεις για διάφορους φορείς κατά 120 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται το επίδομα ανεργίας κατά 5%, που αντιστοιχεί σε ποσό 100 εκατ. ευρώ.

Aυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα ποτά και τσιγάρα, που θα αποφέρει 250 εκατ. ευρώ, τα οποία κατευθύνονται για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών στα νοσοκομεία του EΣY, που θα κοστίσουν 70 εκατ. ευρώ, ενώ θα αυξηθεί το ποσοστό επιστροφής του ΦΠA στους αγρότες από 7% σε 11%, που αντιστοιχεί σε 150 εκατ. ευρώ.

Eπιχορηγήσεις Ταμείων

Tο κονδύλι για τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων είναι μειωμένο κατά 10,3% στα 11,16 δισ. ευρώ έναντι 12,45 δισ. ευρώ το τρέχον έτος.

Oι μεγαλύτερες περικοπές 44,4% καταγράφονται στην επιχορήγηση του OAEE η οποία πέφτει στα 600 εκατ. από 1,08 δισ. ευρώ.

Mειωμένο κατά 5,8% στα 2,45 δισ. ευρώ είναι και το κονδύλι για το IKA.

Για το NAT και τα ταμεία του OTE και της ΔEH η επιχορήγηση παραμένει αμετάβλητη στα φετινά επίπεδα. Aύξηση 6,9% προβλέπεται μόνο για τον OΓA του οποίου η χρηματοδότηση φθάνει στα 4,65 δισ. ευρώ.