«Ψάχνουν ακόμα και για τρόφιμα στα σκουπίδια»

Του Κωστα Oνισενκο

Η εικόνα ενός ανθρώπου που σταματά μπροστά σε έναν κάδο σκουπιδιών όχι για να πετάξει μια σακούλα, αλλά για να ψάξει μέσα γίνεται όλο και πιο κοινή για τους Αθηναίους. Ωστόσο, συνεχίζει να σοκάρει. «Είδα μια ολόκληρη οικογένεια, έναν άντρα και μια γυναίκα με μικρό παιδί, που έψαχναν στα σκουπίδια. Δεν έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο στα Βριλήσια που μένω. Τους έριξα μερικά χρήματα από το μπαλκόνι, ωστόσο η γυναίκα μου ζήτησε να δώσω κάτι για το μωρό. Τους κατέβασα ένα γιαούρτι και μερικά μήλα και είδα ότι η γυναίκα άρχισε αμέσως να ταΐζει το παιδί. Είναι σοκαριστικό» περιγράφει η κ. Ροδιά Μαντζουράνη. «Τουλάχιστον κάθε μια ώρα κάποιος ανοίγει τους κάδους που βρίσκονται απέναντι από το σπίτι μου, δίπλα σε σούπερ μάρκετ, και ψάχνει στο εσωτερικό τους» λέει ο κ. Γ. Μιχαϊλίδης από την Κυψέλη.

Δραματικές διαστάσεις

Σύμφωνα με ανεπίσημες καταγραφές ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο αριθμός των νεόπτωχων, αλλά και των νεοαστέγων αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Ολο και περισσότεροι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα βασικά, κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν λογαριασμούς κοινής ωφελείας ή να αγοράσουν τα είδη πρώτης ανάγκης. «Μπορείτε να το δείτε ξεκάθαρα, όταν τελειώνουν οι λαϊκές αγορές, όπου κυρίως ηλικιωμένοι μαζεύουν τα λαχανικά που ξεμένουν.

Το φαινόμενο έχει πάρει δραματικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες, ενώ έχει διαφοροποιηθεί το προφίλ των φτωχών και των αστέγων. Ολο και περισσότεροι Ελληνες ψάχνουν στα σκουπίδια για τρόφιμα» λέει στην «Κ» η συντονίστρια του προγράμματος αστέγων της ΜΚΟ «Κλίμακα» κ. Αντα Αλαμάνου. Το πρόβλημα εντοπίζεται και από τη νέα δημοτική αρχή. «Η αύξηση των αστέγων στην Αθήνα είναι ραγδαία. Μάλιστα από μια πρόχειρη καταγραφή διαπιστώσαμε ότι μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές του 6ου Διαμερίσματος, όλη η περιοχή κάτω από την Αχαρνών βρίσκεται σε κρίση» τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Αστέγων κ. Γ. Σφακιανάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άστεγοι Ελληνες στο κέντρο της Αθήνας (στους οποίους δεν περιλαμβάνονται χρήστες ναρκωτικών) ξεπερνούν τους 2.000.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως υποστηρίζουν, σε περίπτωση που δεν παρέμβει το κράτος, τους επόμενους μήνες η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη. «Αναμένεται επιδείνωση της φτώχειας, αν κρίνουμε από αυτά που συμβαίνουν σήμερα» εκτιμά ο κ. Χρ. Παπαθεοδώρου, επιστημονικός υπεύθυνος της ερευνητικής μονάδας Παρατηρητήριο Φτώχειας, Εισοδημάτων και Κοινωνικών Ανισοτήτων. Οπως ισχυρίζεται, η κατάσταση είναι οριακή. «Κάτω από τα όρια της φτώχειας είναι το 20,1% του πληθυσμού, ο υψηλότερος αριθμός στην Ευρώπη των 15. Ωστόσο, αυτό υπολογίζεται βάσει του επιπέδου διαβίωσης της κάθε χώρας. Αν υιοθετούσαμε το επίπεδο της Δανίας, τότε φτωχό θα ήταν το 40% των Ελλήνων» τονίζει.