Ψάχνουν για γιατρειά με παλιές «συνταγές»

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Με παλιές «συνταγές», που ούτε στο παρελθόν είχαν αποδώσει, επιχειρεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να περικόψει τις σπατάλες στα φάρμακα! Σύμφωνα με εκτιμήσεις της, μόνο από την κατάργηση της λίστας φαρμάκων, που νομοθέτησε η Ν.Δ., χάθηκαν συνολικά περί τα 5 δισ. ευρώ.

 Ετσι, επιστρέφει στην περίφημη «θετική λίστα», όπου θα ενταχθούν όλα τα σκευάσματα που θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Εκτός λίστας θα βρίσκονται τα… αμφισβητούμενα και πιθανώς τα λεγόμενα «λάιφ στάιλ» φάρμακα, τα οποία, όμως, και πάλι θα χορηγούνται υπό προϋποθέσεις. Το μέτρο αυτό είχε αξιοποιηθεί και στο παρελθόν από κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς, ωστόσο να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην αγορά φαρμάκων.

Ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση

Και αυτό γιατί, όπως προκύπτει από πολλές έρευνες, όσο η συνταγογράφηση παραμένει ανεξέλεγκτη τόσο ο δείκτης αύξησης της δαπάνης θα παίρνει την ανιούσα. Αλλωστε:

*Η χώρα μας παρουσιάζει φαρμακευτική δαπάνη με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη (τρέχει με ετήσιο μέσο όρο 13%). Οι ρυθμοί αυτοί συγκρίνονται μόνο με αναπτυσσόμενες χώρες και όχι με αναπτυγμένες της Ε.Ε.

*Στη λίστα των χωρών της Ευρώπης όπου καταγράφονται τα μέτρα που έχει λάβει κάθε μία για τον περιορισμό αυτής της φαρμακευτικής σπατάλης, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει λάβει τα λιγότερα (συγκριτικά 1 προς 3).

*Ο μέσος ετήσιος όρος αύξησης της δαπάνης των φαρμάκων ειδικά στα νοσοκομεία αγγίζει το 18%.

*Μια ιδιομορφία που παρουσιάζει ο κλάδος φαρμάκων είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα το 2007 υπήρχαν 150 φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμοί φαρμακοποιών, όταν στη Γαλλία των 63,7 εκατομμυρίων κατοίκων λειτουργούν μόλις 9 και στη Γερμανία των 82,5 εκατομμυρίων μόνο 16.

Διαγωνισμοί για τις προμήθειες

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο και για τη μείωση των εξόδων αυτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς θεωρείται πως εκεί υπάρχει μία από τις βασικές «μαύρες τρύπες» του συστήματος.

2 Πρόκειται να εφαρμοσθεί διπλογραφικό σύστημα, ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξει πλήρως και η τακτική αγοράς φαρμάκων στα νοσοκομεία και να υιοθετηθεί ακόμη και το μέτρο των διαγωνισμών για την προμήθειά τους.

Σκοπός είναι να στηριχθούν τα γενόσημα (ουσιωδώς όμοια φάρμακα-αντίγραφα), ώστε να ενισχυθεί και η εσωτερική αγορά. Ενα από τα σενάρια είναι η προμήθεια φαρμάκων να γίνεται με βάση τη δραστική ουσία και την αποτελεσματικότητα και όχι την εμπορική ονομασία. Κάτι βέβαια που προϋποθέτει πολύ χρόνο για την εφαρμογή του, αλλά ελπίζεται ότι θα αλλάξει όλο το status της αγοράς, αφού θα προκαλέσει ανταγωνιστικές τιμές και περιορισμό της παράνομης κερδοφορίας των εμπλεκόμενων παραγόντων.

*Να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε αύξηση 13% το 2007 σε σύγκριση με το 2006, ενώ στο 15,4% έφθασε, αντίστοιχα, η αύξηση για τις φαρμακαποθήκες.

*Με βάση την έρευνα του ΙΟΒΕ, για το 2009 τα επώνυμα πρωτότυπα φάρμακα κατέχουν στις πωλήσεις το 87% της αγοράς, ενώ τα γενόσημα το 13%.

*Η εγχώρια παραγωγή φαρμάκου κυμαίνεται στα 705 εκατ. ευρώ.

*Η διαρροή κονδυλίων από τα νοσοκομεία σχετίζεται κυρίως με το γεγονός ότι χορηγούν ανεξέλεγκτα φάρμακα χωρίς κλινικές οδηγίες, ενώ το σύστημα δεν είναι καν μηχανογραφημένο, με αποτέλεσμα ο κάθε γιατρός να μπορεί να δίνει ό,τι φάρμακο επιθυμεί και σε οποιαδήποτε ποσότητα.

*Μόνο τα σκευάσματα που πωλούνται από τα φαρμακεία, χωρίς να υπολογισθούν τα νοσοκομειακά, άγγιξαν το 2007 τα 4,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 21,6% της δαπάνης υγείας και το 2% του ΑΕΠ.

*Πέρυσι, οι συνολικές πωλήσεις φαρμάκων έφθασαν στα 5,5 δισ. ευρώ, όπου το 72,5% διοχετεύτηκε στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία και το 27,5% στα νοσοκομεία.

*Το ενδιαφέρον για περιστολή των δαπανών αφορά πρωτίστως την προστασία των άδειων κρατικών ταμείων, καθώς στη χώρα μας κατά 86,5% η φαρμακευτική δαπάνη είναι κρατική.

3 Πάντως, έχει αποφασισθεί να ακολουθηθεί η χρήση ενιαίου τύπου μηχανογραφικού ελεγχόμενης συνταγής για όλα τα ταμεία, ώστε να περιορισθεί η πολυφαρμακία. Τον έλεγχο θα ασκεί ο ΕΟΦ που θα αναβαθμιστεί σε βασικό εποπτικό όργανο.

*Ενα πρώτο κρας τεστ στο σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης θα γίνει εντός του 2010 από το ΙΚΑ. Η διοίκηση θα θέσει σε λειτουργία από τις αρχές του νέου έτους το νέο μηχανογραφημένο σύστημα συνταγογράφησης, μέσα από το οποίο θα ελέγχονται όλα τα φάρμακα που διακινούνται στη χώρα και αποζημιώνονται από το ταμείο στους 5,5 εκατ. ασφαλισμένους.

Στόχος είναι να εξοικονομούνται ετησίως περί τα 200 εκατ. ευρώ, χρήματα που σήμερα χάνονται κυρίως από την πλαστή συνταγογράφηση.