Ψάχνουν ισοδύναμα 500 εκατ. ευρώ

Η επικείμενη δικαίωση των ενστόλων από το ΣτΕ έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο για το πώς θα κλείσει η τρύπα που θα προκληθεί στον προϋπολογισμό. Σενάρια ακόμη και για ένταξη των ειδικών μισθολογίων στο ενιαίο.

 

Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

 

Νέα δημοσιονομικά μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ψάχνει ήδη το οικονομικό επιτελείο μετά το πρώτο «ατύχημα» στον προϋπολογισμό από την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία «ακυρώνονται» οι περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των ενστόλων στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής.

 

Πριν καλά καλά καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου, η τρόικα, με ηλεκτρονικό μήνυμα προς αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, ζητάει λεπτομέρειες για την απόφαση, ενώ θέτει ευθέως θέμα ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων για να καλυφθεί το όποιο κενό δημιουργηθεί από την αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων.

 

Εάν «σκάσουν» όλα…

 

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις ανατροπές που φέρνει η απόφαση και -κυρίως- για τα επακόλουθα εάν «σκάσουν» όλα τα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, αρχιερείς κ.λπ.). Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι θα απαιτηθούν άλλα περίπου 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των περικοπών που είχαν υποστεί οι δικαστές με τον ίδιο νόμο που επιβλήθηκαν οι μειώσεις στους ενστόλους.

 

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν φτάνει ούτε το περιλάλητο πλεόνασμα, το οποίο μάλιστα -έτσι κι αλλιώς- δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη μόνιμου δημοσιονομικού κενού. Πάντως, για τη… διόρθωση της ζημιάς έπεσαν ήδη στο τραπέζι ακόμη και σενάρια για ένταξη των ειδικών μισθολογίων στο ενιαίο.

 

Σε πρώτη φάση, ο «λογαριασμός» για τους ενστόλους υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο προκύπτει: κατά 89,4 εκατ. ευρώ από τις περικοπές που έγιναν στο 5μηνο του 2012, άλλα 226 εκατ. ευρώ προσθέτουν οι περικοπές του 2013. Από τις μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις των ενστόλων το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί (εάν υπάρξει σχετική απόφαση) υπολογίζεται σε τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο Αυγούστου 2012–2013. Από τις ωριμάνσεις – πάγωμα προαγωγών κ.λπ., ο λογαριασμός υπολογίζεται σε 65-70 εκατ. ευρώ, εφόσον η απόφαση του ΣτΕ προβλέπει την επιστροφή στο πρότερο καθεστώς. Το ακριβές κόστος αποκατάστασης των αποδοχών των ενστόλων θα μπορεί να υπολογιστεί μόλις εκδοθεί η επίσημη απόφαση του δικαστηρίου. Η καλύτερη δυνατή εξέλιξη για το υπουργείο Οικονομικών θα ήταν να αφορά η απόφαση μόνο τις αναδρομικές περικοπές του 2012. Σ’ αυτή την περίπτωση το κόστος θα ήταν μικρό και δεν θα υπήρχε θέμα νέων μέτρων. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση αφορά το σύνολο των περικοπών.

 

Για την ώρα η κυβέρνηση αποφεύγει να «απλώσει» το όλο θέμα, καθώς εκκρεμεί η επίσημη απόφαση του δικαστηρίου και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να απαντήσει στα πιεστικά μηνύματα της τρόικας. Ωστόσο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους άρχισαν τις ασκήσεις επί χάρτου με βάση το χειρότερο σενάριο. Το νέο «φασούλι» των 500 εκατ. ευρώ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων εκκρεμοτήτων που υφίστανται με την τρόικα. Για το 2014 οι δανειστές υπολογίζουν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ και η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μέτρα 1,2 δισ. ευρώ διαρθρωτικού χαρακτήρα για να καλυφθεί το κενό.

 

Υπό τις συνθήκες όμως που διαμορφώνονται, δεν αποκλείονται ακόμα και οριζόντια μέτρα τα οποία αναπόφευκτα θα «αγγίξουν» μισθούς, συντάξεις και φόρους.

 

Παρ’ όλα αυτά, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μπορούν να καταλήξουν εντός του νέου χρονοδιαγράμματος σε θετικό αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός ότι η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας δεν έχει ακόμα κλείσει, επικρατεί αισιοδοξία στο υπουργείο ότι σύντομα θα δρομολογηθούν εξελίξεις.

 

Εκκρεμότητες

 

Οπως ανέφερε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες με την τρόικα γι’ αυτό και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. «Αυτές τις εκκρεμότητες κουβεντιάζουμε με την τρόικα, είμαστε στο τέλος του προγράμματος. Είναι δύσκολη αυτή η αξιολόγηση.

 

Ως ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα κρατήσουν όσο πρέπει. Στο τέλος θα έχουμε συμφωνία», πρόσθεσε ο υπουργός.

 

Για τον ρόλο της απάντησε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώνονται στην απάντηση που έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε προτάσεις σχετικά με τη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας.