Ψάχνουν λύση για τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο ΑΧΕΠΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Λύση για τη λειτουργία της μονάδας χορήγησης υποκατάστατων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης αναζητεί ο νέος πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Γιώργος Φωτεινόπουλος. Για το λόγο αυτό έρχεται αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, ώστε να συζητήσει τόσο με τους εργαζομένους του νοσοκομείου όσο και με τη διοίκηση, αλλά και με τις πρυτανικές αρχές τού ΑΠΘ.

 

Η μονάδα επρόκειτο να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο, αλλά μεσολάβησαν οι εκλογές. Στις 18 Σεπτεμβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί από τον ΟΚΑΝΑ, επρόκειτο να γίνουν οι προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού. Στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ έχει ήδη στηθεί από το καλοκαίρι ένα λυόμενο κτίσμα, στο οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί η μονάδα.

Ομως οι εργαζόμενοι του ΑΧΕΠΑ αντιδρούν στην εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας στο συγκεκριμένο σημείο του αύλειου χώρου του νοσοκομείου. Εστειλαν μάλιστα και εξώδικο στον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, με την οποία ζητούν να εγκατασταθεί η μονάδα σε άλλο σημείο.

Αιτία το ότι η μονάδα εγκαταστάθηκε πολύ κοντά στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου και θεωρούν ότι θα υπάρχει κίνδυνος τόσο για τα παιδιά που νοσηλεύονται εκεί όσο και για τους συνοδούς τους και τους εργαζόμενους από τη συγκέντρωση περιθωριακών στοιχείων έξω από τη μονάδα χορήγησης υποκατάστατων. Οπως υποστηρίζουν, στο συγκεκριμένο χώρο ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο και δεν μπορεί να υπάρξει αστυνόμευση. Δηλώνουν επίσης ότι δεν είναι ενάντιοι στις ευπαθείς ομάδες και στη λειτουργία της μονάδας, αλλά, όπως υποστηρίζουν, οφείλουν να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και την ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ ήδη διερευνούν το ενδεχόμενο κατάθεσης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Τον ίδιο χώρο διεκδικούν οι εργαζόμενοι για την εγκατάσταση και λειτουργία παιδικού σταθμού για το προσωπικό του νοσοκομείου.

Στο χώρο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ δεν ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο, απαντά ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Γάκης. Οπως επισημαίνει, ο χώρος παρέχει ασφάλεια γιατί είναι φυλασσόμενος και περιφραγμένος, ενώ η μονάδα βρίσκεται δίπλα στην Ψυχιατρική Κλινική, από την οποία και θα εποπτεύεται.

Η μονάδα θα έχει αρχικά τη δυνατότητα να φροντίζει περί τους 300 ασθενείς, ενώ ο στόχος είναι να φτάσει μέσα σε έναν χρόνο τους 800. Στη Θεσσαλονίκη, προσθέτει ο Δ. Γάκης, 750 εξαρτημένα άτομα βρίσκονται στις λίστες αναμονής του ΟΚΑΝΑ, με χρόνο αναμονής τα 3 χρόνια. Στη συγκεκριμένη μονάδα χορηγείται βουπρενοθίνη, ενώ πρόταση του νοσοκομείου είναι η χορήγηση συνδυασμού βουπρενοθίνης με ναλοξόνη, που είναι αντίδοτο στα ναρκωτικά και μειώνει την ανάγκη του χρήστη για λήψη ναρκωτικών, σημειώνει ο Δ. Γάκης.

Στην ίδια μονάδα θα εκπαιδεύονται επίσης φοιτητές Ιατρικής, ψυχίατροι και ψυχολόγοι στην αντιμετώπιση εξαρτημένων ατόμων, ώστε να μπορέσουν να στελεχώσουν άλλες μονάδες, πρόσθεσε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Γάκης.

Στόχος είναι, η μονάδα να δώσει προτεραιότητα στους φοιτητές αλλά και στους εργαζόμενους του ΑΠΘ, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά και να απεξαρτηθούν.