Ψαλίδι 11,3 εκατ. ευρώ στα επιδόματα πρόνοιας

Το υπουργείο Οικονομικών κλείνει τη στρόφιγγα στη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Πλήττονται 20.000 ευπαθείς πολίτες και 12 ιδρύματα.

Της Φανής Σοβιτσλή
Fsovitsli@makthes.gr

Χωρίς επιδόματα, που είναι και η βασική πηγή εσόδων τους, κινδυνεύουν να μείνουν σε λίγους μήνες 20.000 πολίτες, άτομα με αναπηρίες (τυφλοί, νεφροπαθείς, κωφοί κ.ά.), καθώς και 12 φιλανθρωπικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης που φιλοξενούν παιδιά με αναπηρίες και νοητική στέρηση.
Το υπουργείο Οικονομικών βάζει “μαχαίρι” και στα προνοιακά επιδόματα που διαχειρίζεται η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης (ΝΑΘ), καθώς η συνολική επιχορήγηση είναι φέτος μειωμένη κατά 11,3 εκατ. ευρώ.
Το ποσό για την κάλυψη των επιδομάτων που ζήτησε για το 2010 η διεύθυνση Πρόνοιας της ΝΑΘ ήταν 88,5 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα έφταναν για όλο το έτος, ωστόσο το κονδύλιο που ενέκρινε το υπουργείο ανέρχεται στα 77,2 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν γίνουν επιπρόσθετες πιστώσεις, οι άνθρωποι που δικαιούνται προνοιακά επιδόματα από το καλοκαίρι και μετά δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου το σώμα να εγκρίνει την τροποποίηση του προϋπολογισμού για τα προνοιακά επιδόματα, ωστόσο προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της διοίκησης και της αντιπολίτευσης, καθώς αν δεν ψηφιζόταν οι δικαιούχοι δεν θα πάρουν ούτε το επίδομα του μήνα που τρέχει.

Οι πλέον αδικημένοι
Η αρμόδια αντινομάρχης Πρόνοιας, Έφη Βασιλειάδου, τόνισε πως τέτοιες περικοπές δεν έχουν γίνει ποτέ άλλοτε. “Το ποσό που μειώνεται από τα κονδύλια που ζητήσαμε είναι πολύ μεγάλο, 11,3 εκατ. ευρώ, και δυστυχώς σε λίγους μήνες είναι άγνωστο αν θα μπορούμε να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε τα επιδόματα”, σημείωσε. Μεγαλύτερη μείωση στα επιδόματα θα υποστούν οι πολίτες που πάσχουν από συγγενή μολυντική αναιμία, καθώς η συνολική επιχορήγηση είναι μειωμένη φέτος κατά 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ “μαχαίρι” πέφτει και στις πιστώσεις για τους βαριά ανάπηρους, καθώς μειώνονται κατά 1,5 εκατ. ευρώ. Το κονδύλιο για τους τυφλούς είναι μειωμένο κατά 1,2 εκατ. ευρώ, όπως και το αντίστοιχο για άτομα με νοητική στέρηση, αφού μειώνεται φέτος κατά 1,1 εκατ. ευρώ. Επίσης λιγότερα κατά 100.000 ευρώ είναι και τα κονδύλια για τα ιδρύματα και τις εταιρείες προστασίας ανηλίκων και ενηλίκων.