Ψαλίδι 50% στις υπερωρίες πολιτικών γραφείων

Με αναδρομικό κόψιμο κατά 50% των υπερωριών από τους υπαλλήλους που εργάζονται στα γραφεία των πολιτικών ξεκινάει η περικοπή των πρόσθετων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί το μάζεμα επιδομάτων και αποδοχών, ενώ από αύριο ξεκινούν οι απεργίες.

Η πολιτική περικοπής κάθε είδους αποδοχών που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε συνδυασμό με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων τους προφανώς άρχισε να υλοποιείται από την κυβέρνηση, μετά και τις ισχυρές πιέσεις, κοινοτικές και διεθνείς, για πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Με χθεσινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση κόβονται κατά 50% και μάλιστα αναδρομικά από 1.1.2010 (και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010), οι υπερωρίες των υπαλλήλων στα γραφεία των πολιτικών. Δηλαδή, αρκετοί εργαζόμενοι που είχαν δουλέψει τις ώρες αυτές δεν θα τις πληρωθούν.

Οι υπάλληλοι, η προσωπική ασφάλεια και οι οδηγοί που είναι αποσπασμένοι, κάθε μήνα για εργασία υπερωριακή, νυχτερινή, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών θα πληρώνονται:

* 45 αντί 90 ώρες (μηνιαίως) στο μέγιστο για υπαλλήλους σε Πρόεδρο Δημοκρατίας, πρωθυπουργό, αντιπρόεδρο κυβέρνησης, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς, υφυπουργούς, γενικής γραμματείας υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές, μέλη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολιτικών κομμάτων και γραφείο επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

* 35 από 70 ώρες για γενικές και ειδικές γραμματείες υπουργείων, διοικητές και υποδιοικητές ασφαλιστικών ταμείων.

Η επόμενη κίνηση θα είναι η περικοπή των επιδομάτων τους, ενώ εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να κοπούν οριστικά ορισμένα επιδόματα που «παρανόμως» λαμβάνουν ορισμένοι υπάλληλοι, καθώς δεν τα δικαιούνται, όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας. Οι αποφάσεις για τα επιδόματα, πάντως, όπως και για την εισοδηματική πολιτική θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο, μετά και τις έντονες πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συζητάει το ενδεχόμενο το πάγωμα των αποδοχών να αφορά στα μικτά 2.000 ευρώ, που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

* Σε απάντησή τους οι δημόσιοι υπάλληλοι ξεκινούν μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων. Την αρχή κάνουν αύριο οι εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομικών (εφοριακοί, τελωνειακοί, Γενικό Λογιστήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ΓΓΠΣ, ΕΣΥΕ κ.ά.), με την πρώτη 48ωρη απεργία τους, ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και την απεργία διαρκείας. *