Ψαλίδι σε δαπάνες – φάρμακα

Μείον 15%-20% οι τιμές σε εργαστηριακές εξετάσεις και μείον 20% στα σκευάσματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

 
 
Επιχείρηση ψαλίδι στις περιττές δαπάνες και στην υπερκοστολόγηση φαρμάκων και υλικών οργανώνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα για 93 εξετάσεις, των οποίων το κόστος έχει μειωθεί έως και 20% αλλά και το πλαφόν στις προμήθειες φαρμάκων του ΕΣΥ, αποτελούν όπως δήλωσε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ένα «πρώτο δείγμα γραφής» για τις πολιτικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν.

Ενδεικτική είναι η αναφορά που έκανε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Λοβέρδος στην τρόικα, υπογραμμίζοντας πως το υπουργείο Υγείας είναι υπό τη στενή της εποπτεία. Με αφορμή αυτήν την επισήμανση, δήλωσε σε όλους τους τόνους πως είναι αναγκαίο να μειωθούν οι δαπάνες στον χώρο της υγείας καθώς «οι δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας είναι περιορισμένες».

Μάλιστα, έστειλε και μήνυμα στην αγορά- ιδιώτες και προμηθευτές- πως η χώρα ακολουθεί πλέον μία νέα πολιτική: «λιγότερα κέρδη- περισσότερη λογική».

Το Προεδρικό Διάταγμα με την κοστολόγηση των ιατρικών εξετάσεων εκδόθηκε με αφορμή το πρόβλημα που είχε ανακύψει στο ασφαλιστικό ταμείο του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), όπου οι ασφαλισμένοι δεν λάμβαναν τα χρήματα που είχαν καταβάλει για σημαντικές ιατρικές εξετάσεις, καθώς πρόσφατος νόμος του υπουργείου Οικονομικών όριζε ότι οι εξετάσεις αποζημιώνονται μόνο όταν η τιμή τους καθορίζεται σε Π.Δ. και όχι σε υπουργική απόφαση.

Ο υπουργός Υγείας είπε πως η συγκυρία αυτή αποτέλεσε μία καλή αφορμή για να μειωθεί η δαπάνη και διευκρίνισε πως οι νέες μειωμένες κατά 15%-20% τιμές για βασικές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι καρκινικοί δείκτες, ορμονικές εξετάσεις, σπινθηρογραφήματα και τομογραφία εγκεφάλου (SΡΕCΤ), θα ισχύσουν για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας.

Στα νοσοκομεία
Στο πλαίσιο της… λιτότητας στο ΕΣΥ, ο κ. Λοβέρδος υπέγραψε χτες ακόμη μία εγκύκλιο που θα αποσταλεί στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, βάσει της οποίας η συνολική δαπάνη φαρμάκων θα πρέπει να περιοριστεί κατά 20%.

Ετσι, ζητά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να αποστείλουν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου τριμηνιαία αναφορά (Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος) της δαπάνης κατανάλωσης φαρμάκων (ανά τομέα, ανά κλινική και ανά μονάδες).

Σε δεύτερη φάση, και βάσει των στοιχείων αυτής της τριμηνιαίας αναφοράς, το υπουργείο Υγείας δίνει το πράσινο φως στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς των δημοσίων νοσοκομείων να χορηγούν στους ασθενείς γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των φαρμάκων που διακινούνται στα νοσοκομεία. Η νέα αυτή πρακτική έχει ως στόχο την περαιτέρω μείωση των δαπανών για το φάρμακο.

Βάζει πλαφόν
Πλαφόν όμως βάζει το υπουργείο Υγείας και στα σκευάσματα των δημοσίων φαρμακείων. Ετσι, «ο αριθμός των φαρμάκων με την ίδια δραστική ουσία, τα οποία οφείλει το φαρμακείο του νοσοκομείου να διαθέτει, δεν θα υπερβαίνει τα τέσσερα». Μάλιστα, η ίδια εγκύκλιος ορίζει ότι μπορούν να γίνουν προσλήψεις επικουρικών φαρμακοποιών, ώστε να συνδράμουν στα μέτρα ελέγχου και εξορθολογισμού.

Στο… μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας μπαίνουν ακόμη και οι εφημερίες των γιατρών: με μία τρίτη εγκύκλιο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητά από τους διοικητές όλης της χώρας να υποβάλλουν τον πίνακα προγράμματος εφημεριών για κάθε μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο σύστημα εφημεριών είναι πιο δαπανηρό σε σχέση με το προηγούμενο, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους αρμοδίους.