«Ψαλίδι» στα φακελάκια και τις σπατάλες

Ψαλίδισμα» των δαπανών για προμήθειες στα δημόσια νοσοκομεία κατά 1,4 δισ. ευρώ ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) (φωτογρ.).

 Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τους διοικητές και υποδιοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) να περιστείλουν τις δαπάνες. «Κι αυτό δεν είναι υπερβολή, είναι αποτύπωση», ανέφερε χαρακτηριστικά, «και η επιβολή της λογικής, μετά την επικράτηση για χρόνια παράλογων και προκλητικών πρακτικών, από τη συνταγογράφηση μέχρι και τη διαδικασία προμηθειών, που οδηγούσαν σε αγορά μηχανημάτων και αναλώσιμων σε τιμές εξωφρενικές, με χρήματα βεβαίως των Ασφαλιστικών Ταμείων, χρήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος σήμερα απορεί πώς φτάσαμε ως χώρα στο σημείο όπου φτάσαμε».

«Πρέπει να τελειώνουμε με τα φακελάκια και τις σπατάλες», τόνισε, «σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναβαθμίσει το ΕΣΥ».

Επίσης, αναφέρθηκε στα χρέη των νοσοκομείων, τα οποία έχουν ανέλθει στα 6,2 δισ., και είπε ότι αποτελούν μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς σημείωσε μεταξύ άλλων πως «καμία αναφορά δεν υπήρξε σήμερα από τον πρωθυπουργό για τα 500 εκατομμύρια ευρώ νέα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν από τις 4 Οκτωβρίου ώς σήμερα στα νοσοκομεία, ούτε επίσης για τις αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης, χρηματοδότησης και λειτουργίας του ΕΣΥ».

«Ο κ. Σαλμάς, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις ευθύνες και τις επιλογές τις κυβέρνησης της Ν.Δ., ξεχνά να απολογηθεί για τη συστηματική απαξίωση του ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια, τα χρέη 6,2 δισ. της περιόδου 2005-2009 και τη δραματική κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν τα δημόσια νοσοκομεία» απάντησε το υπουργείο Υγείας.