Ψίχουλα για τα κέντρα πρόληψης

Ψίχουλα, που ούτε καν ανάσα δεν θα δώσουν, χαρακτηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ τα δύο εκατομμύρια ευρώ, τα οποία με χθεσινή ανακοίνωσή του ο οργανισμός δηλώνει ότι εκταμιεύτηκαν για την άμεση χρηματοδότησή τους, αφού τα χρεωστούμενα προηγουμένων ετών, αλλά και του πρώτου τριμήνου του 2008, φτάνουν τουλάχιστον τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Υστερα από την παρατεταμένη υποχρηματοδότηση από τον ΟΚΑΝΑ, το κλείσιμο του επίσημου φορέα συνεργασίας με τον οργανισμό προ διετίας, αλλά και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, το οποίο αξιολογούσε και καταδείκνυε την αποτελεσματικότητα του έργου στην πρόληψη, το Σωματείο καταγγέλλει πως ορατή συνέπεια είναι το ενδεχόμενο μη ανανέωσης της σύμβασης με την ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Εσωτερικών, που είναι οι άλλοι εταίροι στα Κέντρα Πρόληψης. Ηδη η πενταετής προγραμματική σύμβαση έληξε και έχει δοθεί παράταση 6 μηνών ώς τον Ιούνιο, προκειμένου να μελετηθεί η επόμενη.

Επιπλέον το Σωματείο δηλώνει την αγανάκτησή του για ενέργειες που αμφισβητούν ακόμη και την ύπαρξη έργου από τα 72 Κέντρα Πρόληψης και για την πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλου για μελλοντική, αλλά ούτε καν καθορισμένη αξιολόγηση του έργου πρόληψης στη βάση κόστους-οφέλους.