Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τις Υγειονομικές Περιφέρειες

Υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που περιορίζει τις Υγειονομικές Περιφέρειες από 14 σε 7

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ τη μείωση των Περιφερειών, ο υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο προηγούμενος υπουργός Ν. Κακλαμάνης επιχείρησε να διατηρήσει τα ΠΕΣΥΠ μετατρέποντάς τα σε ΔΥΠΕ «δυστυχώς όμως, απεδείχθη ότι δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν με ένα τέτοιο αποδοτικό τρόπο, να είναι σε επιχειρησιακή δραστηριότητα».

«Για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι ομολογούμε ότι ήταν ένα πείραμα που έγινε, μια αστοχία του ν. 2889. Δεκαεπτά ΔΥΠΕ ήταν ένα μοντέλο υδροκεφαλικό. Εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι Γαλλία. Η Γαλλία με εξήντα πέντε εκατομμύρια έχει δεκαεπτά μόνο ΔΥΠΕ και η κάθε ΔΥΠΕ έχει είκοσι τέσσερα άτομα, ενώ εμείς είχαμε φτάσει στο μαξιμαλιστικό σχέδιο, στην υδροκεφαλία, με πενήντα άτομα. Αυτά τα πράγματα, λοιπόν, δεν αντέχουν στην Ελλάδα μας» ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος και συμπλήρωσε: «¶λλα πρέπει να κάνουμε και βεβαίως πολύ σύντομα θα υπάρξουν αυτές οι ρυθμίσεις που θα προσδώσουν ευέλικτο χαρακτήρα στο θέμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Παράταση του καθεστώτος των υπερωριών

Υπερψηφίστηκε επίσης η τροπολογία η οποία παρατείνει για ένα ακόμα εξάμηνο, το υφιστάμενο καθεστώς των υπερωριών των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων, με δυνατότητα παράτασής του μέχρι τα τέλη του 2007.

Σχετικά με την παράταση αυτή, ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «εξασφαλίζει τον αναγκαίο χρόνο προπαρασκευής για προσαρμογή της λειτουργίας του συστήματος υγείας στα δεδομένα και τις ανάγκες για την οργάνωση του χρόνου εργασίας. Σκοπός δεν είναι να προχωρήσουμε σε μία πράξη αναστολής, αλλά να προγραμματίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας, ώστε να δώσουμε μία τελειωτική λύση σε ένα ζήτημα που ταλανίζει το ΕΣΥ εδώ και πάρα πολλά χρόνια».