Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την Υγεία – Πανιατρικό συλλαλητήριο στο κέντρο

Σε εξέλιξη είναι το Πανιατρικό συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους επαγγελματίες υγείας. Θα ακουλουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Στο συλλαλητήριο έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν και εκπαιδευτικοί αλλά και εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες.

«Περίμενα αυτή την ώρα από τον Ιούλιο του 2010, όταν το άρθρο 31 του ασφαλιστικού νόμου προέβλεπε τις γενικές αρχές της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, στην έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου.

 Αφού κατέθεσε βελτιώσεις στο νομοσχέδιο -οι οποίες υπαγορεύτηκαν, όπως ανέφερε, από τον διάλογο στη Βουλή και από την εισήγηση της ΟΚΕ- τόνισε ότι η κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της, είναι σήμερα στη Βουλή για να προασπίσει τη δημιουργία, επιτέλους, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 

Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ο γιατρός θα είναι κοντά στον πολίτη, «δίχως εξευτελισμούς και ταλαιπωρία», διευκρινίζοντας πως όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν σε επιμέρους κλάδους εργαζομένων στην πρωτοβάθμια υγεία, είναι πολύ σημαντικά, αλλά -είπε- προηγείται η επιδίωξη όλων μας να φέρουμε το γιατρό και τις υπηρεσίες του κοντά στους πολίτες. 

 Αναφερόμενος στις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο, ανάφερε πως όταν ετέθη σε διάλογο ορισμένοι εκ των ιατρών αρνήθηκαν να βοηθήσουν, όμως -σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός- πίσω από την άρνηση «κρύβεται η απροθυμία όσων πιστεύουν πως ξεβολεύονται», ενώ κάλεσε τη Βουλή να αναρωτηθεί γιατί όσοι κινητοποιούνται τόσες ημέρες και «φωνάζουν, ζητώντας να αποσύρουμε το σχέδιο νόμου», δεν έχουν κάνει ούτε μία πρόταση επί της ουσίας. 

Μόνον 50 από τους 4.150 γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ, έχουν δηλώσει εγγράφως ότι δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, από χθες που το ΙΚΑ άνοιξε τις πόρτες του, στους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς, σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Απεργιακός χάρτης:

  • Οι γιατροί του ΙΚΑ πραγματοποιούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την Παρασκευή.
  • Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, ενώ στον Πειραιά θα είναι κλειστά και αύριο Πέμπτη.
  • Οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.
  • Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Πέμπτη, από τις 11 το πρωί ώς τις 3 το μεσημέρι, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ, τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και οι υπηρεσίες πρόνοιας, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας που κήρυξε η ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία.
Συζήτηση στη Βουλή

Χθες το πρωί, οι γιατροί και το προσωπικό του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στους εκπροσώπους των κομμάτων.

Από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης κάλεσε τους εκπροσώπους των γιατρών σε διάλογο, την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου, προκειμένου να συμφωνηθούν συγκεκριμένα ζητήματα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «αναλήθειες» τα όσα λένε οι γιατροί πως το νέο νομοσχέδιο θα τους μετατρέψει σε μεροκαματιάρηδες των 500 ευρώ.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως κάθε τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία θα είχε προβλήματα στον δικαστικό της έλεγχο και, επομένως, «και να ήθελε κάποιος να το κάνει, δεν μπορεί».