Ψηλά πάντα ο πυρετός για τα φαρμακεία…

Αντιπαράθεση κυβέρνησης και φαρμακοποιών καταγράφηκε χθες στη Βουλή κατά την ακρόαση φορέων επί του επίμαχου νομοσχεδίου για το άνοιγμα του επαγγέλματος. Παρά την προσθήκη του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου ότι φαρμακείο μπορεί να ιδρύσει μόνο ο πτυχιούχος και κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιός, οι φορείς του χώρου της Υγείας έκαναν λόγο για νομοθέτημα που τελικά θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι «η γραμμή μας είναι μετριοπαθής και λελογισμένη, είναι μια γραμμή ανοίγματος και όχι κλεισίματος του επαγγέλματος, που για να επιτευχθεί απαιτούνται θυσίες από όλες τις πλευρές».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου τόνισε ότι «η προσθήκη του υπουργού ως προς το ιδιοκτησιακό αποτελεί σημαντική βελτίωση, αλλά υπάρχουν ανοιχτά θέματα με τα πληθυσμιακά κριτήρια και το ωράριο, το οποίο αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει στη φυσική μας εξόντωση. Δεν δεχόμαστε οι 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως να γίνουν 85» είπε χαρακτηριστικά.

Kερδοφορία
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών κ. Γαλανόπουλος λέγοντας πως έχει ενστάσεις με τη μείωση του περιθωρίου της κερδοφορίας της διανομής στο 5,4%. Να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους τους στο 6,5% ζήτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Φαρμακαποθήκες κ. Κάτσαρης, ενώ κατηγορηματικά κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας Δ. Βαρνάβας, λέγοντας πως το νομοσχέδιο είναι ό,τι πιο καταστροφικό και επικίνδυνο έχει κατατεθεί για τον χώρο της υγείας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Εν τω μεταξύ, περισσότερα φαρμακεία υπηρεσίας θα λειτουργούν από σήμερα στον Πειραιά. Με απόφαση του φαρμακευτικού συλλόγου της πόλης, ενισχύεται η εφημερία, με πέντε ή έξι επιπλέον φαρμακεία. Αυτό σημαίνει ότι από τα περίπου 16 φαρμακεία που έμεναν ανοικτά, θα λειτουργούν 22 ή και περισσότερα. Η ενέργεια αυτή προέκυψε έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ