Ψυχική υγεία ή πολυεθνικές

Του ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

 

«10 Οκτώβρη: Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία ή για τις Πολυεθνικές των Ψυχοφαρμάκων;»

«Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία η 10η Οκτωβρίου. Ως συνήθως σε όλες αυτές τις “παγκόσμιες ημέρες” (της γυναίκας, του παιδιού, της οικολογίας κ.ο.κ.), η υποκρισία περισσεύει. Αλλά στην Ψυχιατρική περισσεύει και η πρόκληση. Εκδήλωση οργανώνει, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία μαζί με την Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνας και άλλους, με τίτλο “Ψυχική Υγεία: μια Παγκόσμια Προτεραιότητα” με χορηγούς τέσσερις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.

Ως συνήθως, η επίσημη Ψυχιατρική δεν μπορεί ούτε τη “μέρα της ψυχικής υγείας” να γιορτάσει έξω από τα πλοκάμια των πολυεθνικών του φάρμακου. Η μία από αυτές, η Eli Lilly, παράγει το γνωστό αντιψυχωτικό Zyprexa, που προκαλεί σοβαρότατη παχυσαρκία και ευοδώνει τον σακχαρώδη διαβήτη. Αντί να δαπανήσει στην έρευνα για την εξάλειψη, ή έστω τη μείωση, των σοβαρότατων παρενεργειών του φαρμάκου, προσφέρει (εκτός από τα αντιδιαβητικά, που παράγει η ίδια) υπηρεσίες αδυνατίσματος μέσω ειδικού διατροφικού κέντρου…

Μια άλλη, η Janssen-Cilag, απέσυρε πρόσφατα από την αγορά ένα παλιό της προϊόν, το αντιψυχωτικό Flupidol, αφήνοντας μόνο το άλλο, αρκετά νεότερο προϊόν της, το Risperdal, το οποίο ούτε πιο αποτελεσματικό είναι από το πρώτο ούτε λιγότερες παρενέργειες έχει.

Εχει, όμως, μια σημαντική διαφορά: ενώ το Flupidol κοστίζει για μηνιαία θεραπεία “συντήρησης” 3,24 ευρώ, το Risperdal (στη μορφή Consta, για θεραπεία “συντήρησης”) φτάνει μέχρι και 600 ευρώ τον μήνα. Να πού πάνε τα (λιγοστά, ούτως ή άλλως) λεφτά που διατίθενται για την ψυχική υγεία, μέσα από ποια κανάλια και ποια πλοκάμια. Να ποια είναι η Παγκόσμια Προτεραιότητα για την ψυχική υγεία: τα κέρδη των πολυεθνικών, μέσα από την εγκαθίδρυση, διαμέσου της επικρατούσας ψυχιατρικής πρακτικής, της μονοδιάστατης προσέγγισης μέσω του φαρμάκου και με την υποβάθμιση, έως την πλήρη εκμηδένιση, των υπηρεσιών για μια πιο σφαιρική και ουσιαστικά θεραπευτική φροντίδα. Καλύτερος τίτλος για τη γιορτή της 10ης Οκτώβρη θα ήταν: “Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς”, ή “Παγκόσμια ημέρα των πολυεθνικών του ψυχοφάρμακου”».