«Πυρετός» για τα Stage

Να συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή ακόμα και μέσα στην εβδομάδα για το θέμα των Stage ζητεί ο υπουργός Εργασίας Αντρέας Λοβέρδος, ενώ από τα πρώτα στοιχεία περίπου 30.000 άτομα απασχολούνται μέσω αυτών των προγραμμάτων στο δημόσιο.

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το υπουργείο Εσωτερικών (το οποίο έχει και την αρμοδιότητα), ενώ αντίθετος στη μονιμοποίηση όσων πέρασαν από τα Stage -και επιλέχτηκαν με… χαρτάκια από υπουργικά γραφεία- είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

 

Χθες ο υπουργός Εργασίας Αντρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης πήγαν για το θέμα αυτό στον ΟΑΕΔ, ενώ θα γίνει μία ακόμη «επίσκεψη» στον Οργανισμό την ερχόμενη Τρίτη. Στόχος είναι να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που μετέχουν στα προγράμματα Stage και τη διάρκεια της απασχόλησής τους (κάτι που αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση εξαιτίας του τρόπου που λειτουργούσε το προηγούμενο διάστημα ο Οργανισμός).

Η μέχρι τώρα καταγραφή δείχνει πως περίπου 30.000 άτομα συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στα προγράμματα, ενώ τα ακριβή στοιχεία θα υπάρχουν στο τέλος του μήνα οπότε και θα γίνουν οι πληρωμές. Αγνωστος είναι ο ακριβής αριθμός όσων έχουν συμπληρώσει 24μηνο και οι οποίοι ενδέχεται να εγείρουν αξιώσεις για μονιμοποίηση (εκτιμάται πως μπορεί να είναι πάνω από 15.000).

 

Στο επίκεντρο
Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι και το τι θα γίνει με τα περίπου 10.000 άτομα που μπήκαν στα Stage προεκλογικά και υπήρξαν καταγγελίες για ρουσφετολογικές ρυθμίσεις. Το ερώτημα που τίθεται είναι το αν θα συνεχιστούν τα συγκεκριμένα προγράμματα ή θα τερματιστούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (ανάλογα με την ημερομηνία πρόσληψης, την υπηρεσία κ.ά.) Η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στα Stage στον δημόσιο τομέα και θα τα μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία για όσους είναι αυτή τη στιγμή στα προγράμματα.

Για το θέμα ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ζητήσει πολιτική απόφαση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την Κυριακή είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Στις εξελίξεις παρενέβη χθες και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, τονίζοντας πως «αν οποιοσδήποτε σκέφτεται ότι μπορούν τα προγράμματα Stage, αυτή η βαρβαρότητα, να επιβραβευτεί με μονιμοποίηση, τότε όλες οι διακηρύξεις για διαφάνεια και για αξιοκρατία πάνε στο καλάθι των αχρήστων. Παραδιδόμαστε στο εμπόριο ελπίδας και στην κομματικοκρατία, τότε να καταργήσουμε και το ΑΣΕΠ».

Συνεχίζει, επισημαίνοντας με νόημα πως «δεν συμφωνώ με τη διατύπωση που αφήνει παραθυράκια, που θεωρεί ότι κάποιοι που πέρασαν από βουλευτικό γραφείο, γιατί αυτές οι θέσεις δεν προκηρύχτηκαν και επιλεχθήκαν οι υποψήφιοι με χαρτάκια από τα υπουργικά γραφεία, ότι μπορούν να μονιμοποιηθούν».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr