«Πυρετός» για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Κανένας λόγος ανησυχίας, αλλά και κανένας εφησυχασμός, ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες από τη Θεσσαλονίκη η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία προήδρευσε σε σύσκεψη για το μεγάλο θέμα του ιού του Δυτικού Νείλου.

Το πέρασμα του ιού από τη Βόρεια Ελλάδα άφησε ήδη πίσω του 9 θύματα και 114 κρούσματα λοιμώξεων, που εκδηλώνονται με εγκεφαλίτιδες και μηνιγγίτιδες, ενώ οι επιστήμονες θεωρούν πως η εμπειρία της πανδημίας της γρίπης τύπου Η1Ν1 τον περασμένο χειμώνα αποδείχτηκε "πολύτιμη" για την αντιμετώπιση της "επέλασης" και αυτού του ιού."Υλοποιούμε όλους τους αναγκαίους μηχανισμούς πρόληψης και είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για τις αιμοληψίες και τις αιμοδοσίες" είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, διαβεβαιώνοντας πως ο μοριακός έλεγχος στις 2.000 μονάδες αίματος που είχαν δεσμευτεί στο ΑΧΕΠΑ και το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας ολοκληρώθηκε και πλην μίας περίπτωσης όλες οι μονάδες ήταν αρνητικές σε προσβολή από τον ιό.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιώργος Σαρόγλου, έκανε γνωστό πως και όλο τον Σεπτέμβριο, εφόσον συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες, θα καταγράφονται 5-10 νέα κρούσματα ημερησίως, και πρόσθεσε πως η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί το κέντρο μετανάστευσης αποδημητικών πουλιών, οπότε "δεν είναι καθόλου απίθανο τα επόμενα χρόνια να εμφανιστούν νέοι ιοί και νέες λοιμώξεις".

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και επικεφαλής ειδικών επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Τσακρής, δήλωσε ότι "στη Βόρεια Ελλάδα ενδημεί ένας νέος ιός, για τον οποίον ο οργανισμός μας δεν έχει αντισώματα" και συνέστησε προσοχή στα ηλικιωμένα άτομα, που πλήττονται περισσότερο.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, άλλα 8 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν το τελευταίο 48ωρο.

Μαρία Ριτζαλέου