«Πυρετός» στην Υγεία

Υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν και στον χώρο της υγείας, καθώς νοσοκομειακοί γιατροί, φαρμακοποιοί, εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και στα κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και την Αυτοδιοίκηση ανακοίνωσαν απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

Την αρχή κάνουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, καθώς πραγματοποιούν σήμερα και αύριο στάσεις εργασίας. Σήμερα απεργούν 9 π.μ. – 1 μ.μ. και αύριο 9 μ.μ. – 2 μ.μ., με παράσταση στο υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, αυξήσεις και προσλήψεις.

Επίσης αύριο, με απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), απεργούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας διαμαρτυρόμενοι για διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο με την οποία εκτιμούν ότι επιβαρύνεται ο κλάδος τους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τούς έχει διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει τροποποίηση της διάταξης και αν συμβεί αυτό, ο ΠΦΣ θα αποφασίσει αύριο αναστολή της απεργίας. Ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσουν και οι φαρμακαποθηκάριοι.

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και την Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι καταγγέλλουν καθυστερήσεις καταβολής των προβλεπόμενων επιχορηγήσεων από το υπουργείο Υγείας και τους δήμους.

Τέλος, πενθήμερη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν από τις 15 έως τις 19 του μήνα οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας. Ζητούν αύξηση του βασικού μισθού στα 1.600 ευρώ, προσαρμογή της αμοιβής των εφημεριών, καθιέρωση του πενθήμερου τακτικού ωραρίου και πρόσληψη 5.000 μόνιμων γιατρών. *