Ραγδαία αύξηση του αριθμού των ασθενών της νέας γρίπης

Οι ειδικοί επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα τα τελευταία εικοσιτετράωρα και κάνουν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Καλπάζει η νέα γρίπη πλέον στην Ελλάδα. Οι ειδικοί επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα τα τελευταία εικοσιτετράωρα καθώς ο αριθμός των ασθενών με νέα γρίπη αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Γι΄ αυτό κάνουν έκκληση στους πολίτες και δη στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν. Με δεδομένη την πίεση η οποία ήδη έχει αρχίσει να ασκείται στα νοσοκομεία εξαιτίας της προσέλευσης πολλών περιστατικών, το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας προχωρεί σε τροποποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαλογή ασθενών, χορήγηση αντιικών φαρμάκων, ιδίως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, χωρίς καθυστέρηση και δέσμευση μονόκλινων και δίκλινων θαλάμων για τους ασθενείς με γρίπη. Οταν «γεμίσουν» οι μονόκλινοι και οι δίκλινοι θάλαμοι, οι αρμόδιοι θα «βαφτίσουν» ολόκληρες κλινικές ως «κλινικές γρίπης». Την ίδια στιγμή δεκάδες σχολικά τμήματα παραμένουν κλειστά, ενώ καθημερινά προστίθενται και νέα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων κκ. Μ. Λαζανά, Π. Γαργαλιάνο και κυρία Κυριακή Κανελλακοπούλου, ο εμβολιασμός αποτελεί το βασικό μέσο προστασίας από τον νέο ιό ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Οι ειδικοί έκαναν έκκληση στους γιατρούς και στους νοσηλευτές να εμβολιαστούν σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτόν προστατεύουν τους εαυτούς και τους ασθενείς τους. Βέβαια η δεύτερη ημέρα των εμβολιασμών στα ειδικά κέντρα των νοσοκομείων κύλησε κάπως καλύτερα, καθώς προσήλθαν 2.164

άτομα (252 γιατροί και νοσηλευτές περισσότεροι από την πρώτη ημέρα). Και πάλι όμως ο αριθμός θεωρείται μικρός. Μόνο στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται περισσότερα από 100.000 άτομα.

«Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κάποιον να εμβολιαστεί. Τουλάχιστον να ακολουθούν όλοι τους κανόνες υγιεινής και να φορούν μάσκες» προσέθεσε ο κ. Γαργαλιάνος.

O ι επιστήμονες επανέλαβαν ότι τα εμβόλια τα οποία είναι διαθέσιμα στη χώρα μας θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Για τον λόγο αυτόν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε τη μία δόση, εξαιρουμένων των ανοσοκατασταλμένων και των παιδιών κάτω των 10 ετών. Επίσης σημείωσαν ότι η ασφάλειά του προκύπτει από τα αποτελέσματα των εμβολιασμών που έχουν γίνει ως σήμερα. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι στη Σουηδία σε 2,1 εκατομμύρια εμβολιασμούς έχουν καταγραφεί 137 ανεπιθύμητες αλλεργικές αντιδράσεις οι οποίες δεν έχουν χαρακτηρισθεί σοβαρές. Στην ίδια χώρα έχουν εμβολιασθεί 5.000

παιδιά ηλικίας μικρότερης των τριών ετών με υποκείμενα νοσήματα και 50.000 παιδιά τριών ως έξι ετών υγιή ή με υποκείμενα νοσήματα. Στα παιδιά έχουν καταγραφεί 31 ανεπιθύμητες ενέργειες σε αυτά που έχουν γεννηθεί μετά το 2000 και μόνο πέντε σε παιδιά κάτω των τριών ετών. Αυτές οι αντιδράσεις, τόνισαν, έχουν θεωρηθεί ήπιες.

Οι ειδικοί κάλεσαν όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να εμβολιασθούν άμεσα διότι έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές από τη νέα γρίπη. Σημειώνεται ότι 13 ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική με πνευμονία, εκ των οποίων οι εννέα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι επτά από αυτούς πάσχουν και από άλλο σοβαρό πρόβλημα και οι τέσσερις είναι παχύσαρκοι.