Ράικου- Novartis

Την παραίτησή της υπέβαλε το πρωί της Παρασκευής η επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, με επιστολή της προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στην επιστολή παραίτησης η Ελένη Ράικου καταγγέλλει σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου που θίγονται από τα νέα στοιχεία τα οποία, όπως λέει, έχουν συγκεντρωθεί από την συνεχιζόμενη έρευνα για την υπόθεση της Novartis, την οποία η ίδια χαρακτηρίζει ως «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».

Ακόμα στην επιστολή της συνδέει την επίθεση που δέχεται με το γεγονός ότι τελευταίες ημέρες η Εισαγγελία Διαφθοράς εντόπισε άμεσο χρηματισμό μεγάλου αριθμού κρατικών αξιωματούχων (κυρίως γιατρών δημοσιών νοσοκομείων) που δωροδοκούνταν από λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία με σημαντικά ποσά και ότι διαπιστώθηκε ότι από τον ίδιο λογαριασμό χρηματικά ποσά εισέπρατταν και νομικά πρόσωπα που χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να δίδονται μίζες με τελικούς αποδέκτες άλλους κρατικούς αξιωματούχους.

Την παραίτηση της κ. Ράικου άλλοι σχολιάζουν ως ηρωική έξοδο και άλλοι ως γενναία πράξη. Ανεξάρτητα όμως από τα κίνητρα, επιβεβαιώνεται κατά τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το σκάνδαλο Novartis θα προκαλέσει τους επόμενους μήνες τεράστιες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στο ίδιο το σύστημα υγείας, δεδομένης της παραπομπής πολλών γιατρών του ΕΣΥ στα πειθαρχικά συμβούλια για χρηματισμό..