Ράντζα πάλι σε μεγάλα νοσοκομεία

Πεννυ Μπουλουτζα

Για «επανεμφάνιση των ράντζων» στα μεγάλα νοσοκομεία, έκαναν λόγο χθες μέλη του Δ. Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, επισημαίνοντας την ανάγκη οργάνωσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και ενίσχυσης των περιφερειακών νοσοκομείων. Οπως τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Ενωσης κ. Η. Σιώρας, χθες το πρωί -ύστερα από γενική εφημερία- ο «Ευαγγελισμός» είχε 50 ράντζα, φαινόμενο που παρατηρείται συχνά τους τελευταίους δύο μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα ο όγκος της δουλειάς στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, γεγονός που απέδωσε αφενός στη μεγαλύτερη νοσηρότητα του πληθυσμού, εξαιτίας της εποχικής έξαρσης των ιώσεων, αφετέρου στην περίοδο οικονομικής «λιτότητας» που οδηγεί μέρος του πληθυσμού στον δημόσιο τομέα. Ο κ. Σιώρας επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από το Συντονιστικό Οργανο Τομέα Υγείας του υπουργείου Υγείας το οποίο και χαρακτήρισε ως ένα «κακό τροχονόμο στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια πορείας» και σημείωσε ότι θα πρέπει αφενώς να οργανωθεί ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφετέρου να ενισχυθούν τα μικρότερα περιφερειακά νοσοκομεία.

Τόσο ο κ. Σιώρας όσο και ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Στ. Τσούκαλος και ο γενικός γραμματέας κ. Π. Κοντολέων, έκαναν λόγο για «εγκατάλειψη του ΕΣΥ» εκ μέρους της Πολιτείας. Οπως είπε ο κ. Τσούκαλος, τα προβλήματα παραμένουν, το ΕΣΥ τελεί ακόμα υπό εγκατάλειψη και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ότι η αναβάθμιση του συστήματος Υγείας θα αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα. Ο κ. Τσούκαλος, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος και κάλεσε τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, να αρχίσει να υλοποιεί τις υποσχέσεις του για θέσπιση 48 ωρών ως εβδομαδιαία εργασία, προσλήψεις γιατρών, νέο μισθολόγιο, συντάξιμο χρόνο εφημεριών και οργανωμένη εξέλιξη των γιατρών. Και τόνισε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί του Λεκανοπεδίου, ζητούν συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο στο πλαίσιο της υλοποίησης των υποσχέσεων του υπουργείου.

Ο κ. Τσούκαλος αναφέρθηκε και στο θέμα του εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, εκφράζοντας και από τη θέση του γυναικολόγου, προβληματισμό ως προς την ηλικία που επελέγη να γίνεται ο εμβολιασμός. Οπως είπε, με δεδομένο ότι το εμβόλιο φαίνεται να παρέχει προστασία για 5 έτη, η ηλικία των 12 ετών είναι αρκετά μικρή. Επιπλέον, ζήτησε από την Πολιτεία να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος εμβολιασμού του πληθυσμού, μέσω επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών ταμείων