Ράβε – ξήλωνε με τα φάρμακα

«Αλαλούμ» επικράτησε χθες στην αγορά, εξαιτίας της πολύωρης καθυστέρησης που σημειώθηκε στην ανακοίνωση του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, το οποίο θα ισχύσει για 1.119 φάρμακα από τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2006. Το Δελτίο περιλαμβάνει αναπροσαρμογές για 184 σκευάσματα, ευθυγραμμίσεις τιμών για 209, την τιμολόγηση 711 νέων φαρμάκων και τη διαγραφή 286.

Ρεπορτάζ: Εύη Παπαδοσηφάκη
evipap@kerdos.gr

«Αλαλούμ» χθες στην αγορά εξαιτίας της πολύωρης καθυστέρησης που υπήρξε στην ανακοίνωση του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, το οποίο θα ισχύσει για 1.119 φάρμακα από τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2006.
Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης το υπ΄ αριθμ. 2/2006 Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο περιλαμβάνει αναπροσαρμογές για 184 σκευάσματα, ευθυγραμμίσεις τιμών για 209, την τιμολόγηση 711 νέων φαρμάκων και τη διαγραφή – μετά από απόφαση του ΕΟΦ – 286 φαρμάκων.
Βάσει των νέων πλέον δεδομένων, το Δελτίο Τιμών του υπουργείου περιλαμβάνει:
– Την τιμολόγηση 711 νέων πρωτότυπων φαρμάκων (720 είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας την Τετάρτη που πέρασε). Σημειώνεται ότι ορισμένα φάρμακα δεν περιελήφθησαν στο Δελτίο λόγω ενστάσεων τις οποίες κατέθεσαν στο υπουργείο οι εταιρείες που τα διακινούν στην εγχώρια αγορά, οι οποίες διαφωνούν με τις τιμές τις οποίες είχε δώσει το υπουργείο.
– Μειώσεις τιμών σε 29 αντίγραφα φάρμακα, στα οποία είχε δοθεί τιμή πάνω από το 80% του πρωτοτύπου.
Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα νέα φάρμακα δεν θα κυκλοφορήσουν στην παρούσα φάση στην ελληνική αγορά και τα αιτήματα της παραγωγού εταιρείας θα επανεξεταστούν ώστε να περιληφθούν (εάν αυτό ζητηθεί) στην επόμενη λίστα τιμών που θα εκδοθεί σε περίπου τρεις μήνες.
– Μειώσεις τιμών 20% σε 180 πρωτότυπα φάρμακα, στα οποία έληξε η ισχύς των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας.
– Αυξήσεις τιμών σε 184 φάρμακα, τα οποία δεν είχαν ανατιμηθεί από το 1998.
– Διαγραφές – καταργήσεις 286 κυκλοφορούντων φαρμάκων.
– Διορθώσεις στις τιμές 15 φαρμάκων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασε χθες ότι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε δεν έγινε με «ύποπτη» σκοπιμότητα, αλλά ήταν αναγκαία προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις μετά τις ενστάσεις των φαρμακοβιομηχάνων και εξαιτίας των 286 διαγραφών φαρμάκων που αφαιρέθηκαν από το Δελτίο διότι ήταν παλαιές μορφές που δεν κυκλοφορούν πλέον στην αγορά.
Ο συντονιστής Ανάπτυξης της ΚΟ του ΠαΣοΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, δήλωσε ότι «μετά από μία μεγάλη – αλλά ως φαίνεται με αρκετό “νόημα” – καθυστέρηση, το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα τις νέες τιμές των φαρμάκων που περιλαμβάνει αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν το 50%, αυξήσεις στα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης άνω του 20% και αυξήσεις που ο μέσος όρος τους αγγίζει περίπου το 30%.
Παράλληλα ο τρόπος υπολογισμού των νέων φαρμάκων οδηγεί σε μεγάλη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης».