Ρέθυμνο: Γιατρός του Νοσοκομείου το πρώτο κρούσμα γρίπης Α/Η1Ν1

P> 

Της ΠΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Το πρώτο κρούσμα γρίπης Α/Η1Ν1 (γρίπη των χοίρων), που ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί στο νομό, επιβεβαιώθηκε στο Ρέθυμνο χθες.

Ο ασθενής νοσηλεύεται κατ’ οίκον και δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο αφού φαίνεται να έχει νοσήσει ήπια. Πρόκειται για γιατρό του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος που φέρεται να εμφάνισε συμπτώματα της νόσου την περασμένη Κυριακή, ενώ μάλιστα εφημέρευε, και την Πέμπτη το βράδυ επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ο ιός της γρίπης των χοίρων. Από την Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γιατρός για προληπτικούς λόγους και έχοντας υποψία ότι ενδεχομένως να έχει τον ιό, παρέμεινε στο σπίτι του και δεν είχε επαφές ούτε με ασθενείς ούτε με συναδέλφους του.



Σύμφωνα δε με πληροφορίες, βρίσκεται στο στάδιο της ίασης. Ωστόσο, έχει δημιουργηθεί πανικός στο Νοσοκομείο εξ αιτίας του περιστατικού, και χθες η εικόνα στο νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες μέρες καθώς όλο το προσωπικό αλλά και οι ασθενείς έκαναν χρήση προστατευτικής μάσκας. Η ανησυχία εντάθηκε ακόμα περισσότερο το μεσημέρι, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν ακόμα δυο ύποπτα περιστατικά ασθενών για τους οποίους αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα προκειμένου να διαπιστωθεί αν πάσχουν από την γρίπη Α/Η1Ν1.


Το κρούσμα, επιβεβαιώθηκε από το Νοσοκομείο χθες το απόγευμα, με ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Χθες 23 Ιουλίου 2009, αργά το βράδυ, επιβεβαιώθηκε θετικό κρούσμα γρίπης από τον νέο ιό ΑΗ1Ν1 σε γιατρό του Νοσοκομείου μας, ο οποίος ήδη βρίσκεται στο στάδιο της αποθεραπείας, απύρετος κατ’ οίκον. Η μόλυνση προήλθε κατά την επίσκεψη του σε άλλο Νοσοκομείο. Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα. Επειδή έχουν παρέλθει αρκετές ημέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων και δεν έχει εμφανιστεί νέο κρούσμα, η πιθανότητα διασποράς της νόσου είναι αμελητέα».


Φαίνεται πάντως ότι χθες στο νοσοκομείο δημιουργήθηκε πανικός από την αυξημένη προσέλευση ατόμων που είχαν είτε πυρετό είτε πονοκεφάλους και υπό τον φόβο της νέας γρίπης θεώρησαν απαραίτητη την επίσκεψη τους στο νοσηλευτικό ίδρυμα.


Αν και όπως τονίζουν οι γιατροί, είναι προτιμότερο να παραμένει στο σπίτι του κάποιος που εμφανίζει συμπτώματα της κλασσικής γρίπης, που βέβαια είναι ίδια με αυτήν του ιού Α/Η1Ν1, από το να σπεύδει στο νοσοκομείο έτσι ώστε να αποφεύγεται η επαφή του με άλλα άτομα, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι είναι ανέφικτο λόγω του πανικού και κακής ενημέρωσης των πολιτών.


Η αυξημένη προσέλευση πολιτών στο νοσοκομείο δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους γιατρούς και τους εργαζόμενους που φοβούνται εξάπλωση της νόσου καθώς το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού δεν διαθέτει καμία υποδομή αλλά ούτε και το απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να γίνεται έλεγχος των εισερχομένων στην κεντρική είσοδο ώστε οι «ύποπτοι ασθενείς» να οδηγούνται κατ’ ευθείαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για κλινικές εξετάσεις και όχι να περιφέρονται στα εξωτερικά ιατρεία επί ώρες όπως φαίνεται να συνέβη χθες.


Εν τω μεταξύ υπό την πίεση των παραπάνω γεγονότων, το Υπουργείο Υγείας μόλις χθες, και μετά την εμφάνιση του κρούσματος της νέας γρίπης, επαναδιόρισε ως διοικητή του Νοσοκομείου τον Αγάπιο Ακουμιανάκη με χρονικό ορίζοντα δυο μηνών, δηλαδή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2009. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ακουμιανάκης μέχρι το απόγευμα δεν είχε κάνει δεκτό τον διορισμό του.


 


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


 


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ


Αδυναμία του νοσοκομείου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αυξημένων περιστατικών


Γιατροί: «Με ποιο προσωπικό και με ποια υποδομή θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;»


Αυτοοργανώθηκαν από χθες γιατροί και προσωπικό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και αμέσως μόλις έγινε γνωστή η εργαστηριακή επιβεβαίωση του κρούσματος της γρίπης Α/Η1Ν1, γρίπης των χοίρων όπως είναι η κοινή ονομασία της νόσου, εφάρμοσαν το μοναδικό προληπτικό μέτρο που είχαν την δυνατότητα: την χρήση προστατευτικής μάσκας. Την ίδια συμβουλή έδιναν και σε επισκέπτες του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Από ημερών τόσο οι γιατροί όσο και οι εργαζόμενοι, έχουν επισημάνει με ανακοινώσεις τους το πρόβλημα που θα εμφανιστεί στο νοσοκομείο εξ αιτίας του ενδεχομένου της αυξημένης προσέλευσης ασθενών με τον ιό της γρίπης Α/Η1Ν1. Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, είναι χαρακτηριστικό όμως ότι ο φόβος έχει κάνει τους πολίτες να τρέχουν στο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα μόλις εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα γρίπης. Αν και στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για την κλασική γρίπη, ο συνωστισμός που δημιουργείται στα εξωτερικά ιατρεία είναι «επικίνδυνος». Η αδυναμία ελέγχου στην κεντρική είσοδο αναγκάζει όλους τους ασθενείς να συγκεντρώνονται σε ενιαίο χώρο έτσι ώστε αν πράγματι ανάμεσα τους υπάρχει περιστατικό της γρίπης των χοίρων ελλοχεύει κίνδυνος μετάδοσης του ιού.


«Το έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι είναι προτιμότερο να παραμένει στο σπίτι του κάποιος αν εμφανίσει συμπτώματα γρίπης. Βέβαια καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο να πείσουμε τον κόσμο να μην έρθει στο νοσοκομείο γιατί κάτω από τις συνθήκες πανικού που υπάρχουν, κάθε ένας όταν παρουσιάσει «ύποπτο» σύμπτωμα επιθυμεί να τον δει γιατρός» είπε στα «Ρ.Ν.» γιατρός του νοσοκομείου.


Η αγωνία γιατρών και εργαζομένων είναι πως θα ανταπεξέλθει το νοσοκομείο στα αυξημένα περιστατικά που εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν. Δικαιολογημένα αναρωτιούνται: «Με ποιο προσωπικό και με ποια υποδομή θα αντιμετωπιστούν τα περιστατικά;»


Ο έλεγχος του εισερχόμενου με ύποπτα συμπτώματα ατόμου, στην κεντρική είσοδο, μέσω των τριών ερωτήσεων που σε προηγούμενο δημοσίευμα μας γράψαμε (αν έχει πυρετό πάνω από 38, αν έχει ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, αν ήρθε σε επαφή με άτομο που ήρθε από το εξωτερικό) θα βοηθούσε σημαντικά στον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου, όμως η έλλειψη προσωπικού δεν επιτρέπει ούτε καν την λήψη αυτού του στοιχειώδους προληπτικού μέτρου.


Η έλλειψη ικανού χώρου φιλοξενίας ύποπτων περιστατικών ή ασθενών με την γρίπη των χοίρων, είναι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα. Η περιβόητη επέκταση που θα έδινε μια λύση, δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν πρόκειται ούτε άμεσα να γίνει κάτι τέτοιο. Σημερα, ο χώρος που βρέθηκε για να οδηγούνται τα ύποπτα περιστατικά, αφού όμως περάσουν πρώτα από τα εξωτερικά ιατρεία για εξέταση, είναι σε σημείο τέτοιο που προκειμένου να μεταβούν εκεί υποχρεωτικά πρέπει να διασχίσει σχεδόν όλο το νοσοκομείο.


Το Υπουργείο Υγείας φαίνεται ανίκανο των περιστάσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ είχε ακέφαλο το νοσοκομείο για δυο μήνες, χθες υπό την πίεση των γεγονότων και της εμφάνισης του κρούσματος αναγκάστηκε ο Δ. Αβραμόπουλος να επαναδιορίσει στην θέση του διοικητή για ένα δίμηνο τον Αγάπιο Ακουμιανάκη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα λυθούν τα σοβαρότατα προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος. Χρειάζεται έστω υπό την πίεση της συγκυρίας να βρει άμεσα το κονδύλι για την αποπληρωμή του εργολάβου ώστε να ολοκληρωθεί η επέκταση και υπό την ίδια πίεση να προχωρήσει στον διορισμό του απαραίτητου προσωπικού. Το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο εξ άλλου, δεν έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν απεριόριστο αριθμό ασθενών. Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου πρέπει να προετοιμαστεί τώρα, πριν είναι αργά, έτσι ώστε να έχει την δυνατότητα της απαιτούμενης παροχής περίθαλψης και φροντίδας στους πολίτες του νομού.


Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προκειμένου να προστατεύσει ο κάθε πολίτης τον εαυτό του και τους γύρω του από την νέα γρίπη ώστε να μην διασπείρονται τα μικρόβια συμβουλεύει τα παρακάτω:


1. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.


2. Πετάξτε αμέσως το χαρτομάντιλο στο καλάθι των απορριμμάτων.


3. Δεν έχετε χαρτομάντιλο; Φταρνιστείτε στον αγκώνα σας και όχι στα χέρια σας.


4. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.


5.Μην αγγίζετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα σας.



Οδηγίες και Συμπτώματα της νέας γρίπης (σε εργασιακούς χώρους)


Οδηγίες για τη διαχείριση και την πρόληψη της νέας γρίπης (Χοίρων) σε επιχειρήσεις και εργασιακούς χώρους εκδόθηκαν από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας και το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος της Ιατρικής Σχολής Θράκης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της πιθανής έκθεσης των εργαζομένων και η διάδοση της πανδημικής γρίπης Α στον εργασιακό χώρο.



Συμπτώματα της νέας γρίπης


Τα συμπτώματα του πανδημικού ιού γρίπης Α στους ανθρώπους είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της εποχιακής γρίπης και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή, μυαλγίες, πονοκέφαλο, ρίγη και κόπωση. Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με αυτόν τον ιό, έχει εμφανίσει επίσης διάρροια και εμετούς. Όπως και με την εποχιακή γρίπη, βαριά νόσος και θάνατοι έχουν εμφανιστεί, ως συνέπεια της νόσου που συνδέεται με αυτόν τον ιό. Ωστόσο, σπάνια χρειάζεται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, και τα περιστατικά της νέας γρίπης θεραπεύονται κυρίως κατ’ οίκον. Έτσι, το μείζον ζήτημα είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η σημασία του αυτοπεριορισμού ως βασική στρατηγική για την ανακοπή της διάδοσης.



Πρόληψη της νόσου στους εργαζόμενους


Η διάδοση αυτού του πανδημικού ιού γρίπης Α συμβαίνει πιθανά με τον ίδιο τρόπο διάδοσης με την εποχιακή γρίπη. Οι ιοί της γρίπης διαδίδονται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του βήχα ή φταρνίσματος από άτομα με γρίπη. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από την επαφή με τον ιό της γρίπης από τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη.



Ο ρόλος των εργοδοτών για την προστασία των εργαζομένων


Στους εργοδότες συνιστάται:


– Να ενθαρρύνουν τους ασθενείς εργαζόμενους να παραμένουν κατ’ οίκον και μακριά από τον εργασιακό χώρο, με τη διευκόλυνση χορήγησης αδειών.


– Να προωθούν πρακτικές ελέγχου της μόλυνσης στον εργασιακό χώρο με την επίδειξη των ειδικών εντύπων (και του ΚΕΕΛΠΝΟ) και να υπενθυμίζουν στους εργαζομένους τον κατάλληλο τρόπο πλυσίματος των χεριών, την αναπνευστική υγιεινή και τον τρόπο αποτροπής μετάδοσης με το βήχα.


– Να παρέχουν την κατάλληλη ενημέρωση και γραπτές οδηγίες σχετικά με την πανδημική γρίπη Α σε γλώσσα κατανοητή και για τους εργαζόμενους που έχουν μόνο βασική εκπαίδευση. Οι εργοδότες, γι’ αυτό πρέπει να συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλίσουν ότι παρέχουν σωστές και ενημερωμένες πληροφορίες (όπως η ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: www.keel.org.gr. ).