ΡΕΘΥΜΝΟ- Τραγικές καταστάσεις στο νοσοκομείο-Λίγο έλειψε να ξεμείνει από οξυγόνο!

Έχουμε ακούσει για ελλείψεις σε γάζες, σύριγγες, διάφορα αναλώσιμα, αλλά χθες ακούσαμε για πρώτη φορά για κίνδυνο έλλειψης οξυγόνου στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Το πιο ανησυχητικό βέβαια είναι ότι οι κάθε λογής ελλείψεις λόγω του εμπάργκο πολλών προμηθευτών, έχουν γίνει ρουτίνα πια στη Διοίκηση και το προσωπικό του Ιδρύματος, τόσο που να σκέφτεται κανείς πως το Νοσοκομείο εξακολουθεί να υπάρχει επειδή κάποιοι το κρατούν με νύχια και με δόντια να μην καταρρεύσει.

Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στα Νοσοκομεία, έτσι αυτά δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη που έχουν στις προμηθεύτριες εταιρείες. Αυτές με τη σειρά τους απειλούν με διακοπή προμηθειών σε σημείο που να μπαίνει το «μαχαίρι στο λαιμό» στις διοικήσεις των Νοσοκομείων. Και από την άλλη πλευρά το υπουργείο έχει μεταφέρει όλη την ευθύνη στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων στις οποίες έχει τονίσει πως πρέπει να βρουν χρήματα να πληρώσουν τους προμηθευτές.

Την προηγούμενη Παρασκευή η Διοίκηση του Νοσοκομείου, σύμφωνα μα τον Διοικητή Γιώργο Μοσχοβάκη, ενημερώθηκε από τον προμηθευτή του οξυγόνου πως δεν θα την τροφοδοτήσει με οξυγόνο αν δεν της καταβληθεί ένα μέρος των χρημάτων που της οφείλονται. Δεδομένου ότι το οξυγόνο δεν διατίθεται αλλού και προφανώς δεν μπορούν να το αγοράσουν από τα φαρμακεία, όπως κάνουν με άλλα αναλώσιμα, η κατάσταση ήταν εκρηκτική.

Τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Μοσχοβάκης επικοινώνησε με την εταιρεία και τελικά οξυγόνο θα έρθει σύμφωνα με τη δέσμευση του προμηθευτή σήμερα.

Όπως μας είπε ο ίδιος, «κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, θα αναγκαστούμε να βρούμε χρήματα από αλλού για να πληρώσουμε ένα μέρος των χρεών. Από χθες έχουμε συνεννοηθεί, αλλά δεν μπόρεσε να έρθει διότι ήταν η μέρα που εξυπηρετούσε την ανατολική Κρήτη».

Πάντως, όπως λέει ο κ. Μοσχοβάκης, το γεγονός αυτό δεν ήταν πρωτοφανές, αφού συχνά υπάρχει αυτή η σύγκρουση με τους προμηθευτές λόγω των υπέρογκων χρεών.

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, η έλλειψη αυτή θα δημιουργούσε τραγικές συνθήκες αφού, όπως σημειώνει ο ίδιος, στην καλύτερη περίπτωση το οξυγόνο θα έφτανε μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα και στη χειρότερη αν υπήρχαν πολλά περιστατικά, μέχρι σήμερα!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Γιάννης Σαριδάκης, τόνισε πως γλιτώσαμε στο «παρά πέντε» τα χειρότερα, και κατηγόρησε τη διοίκηση του ιδρύματος ότι δεν ενημέρωσε έγκαιρα για το πρόβλημα. Άφησε, δε, να εννοηθεί πως θα κινδύνευε η ζωή ανθρώπων εάν τέλειωνε το οξυγόνο. 

Χ.Β.