ΡΕΘΥΜΝΟ- Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την “Εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης στην Υγεία”

Με εκδηλώσεις στο χώρο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και συζητήσεις σχετικά με την υγεία και άλλους τομείς που πλήττονται από την σκληρή πολιτική της κυβέρνησης, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου συμμετέχει στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ και φέρνει και στο Ρέθυμνο την «εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας».

 

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, το πρωί της Δευτέρας, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τους τοίχους του νοσοκομείου να γεμίζουν με χρώμα. Η εικαστικός Στέλλα Δρυγιαννάκη ξεκίνησε τη δημιουργία ενός έργου στον εξωτερικό τοίχο της εισόδου του νοσοκομείου το οποίο μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εμπλουτιστεί και να ολοκληρωθεί με τη βοήθεια και άλλων ατόμων.

«Σήμερα βάζουμε λίγο χρώμα στο νοσοκομείο γιατί είναι πολύ μονόχρωμο και αφού μέσα του περιέχει πόνο και “σκούρα” συναισθήματα προσπαθούμε να το κάνουμε «χαρούμενο» τουλάχιστον από έξω» ανέφερε σε δηλώσεις της στην Κρητική Επιθεώρηση η κ. Δρυγιαννάκη. Η ίδια μιλώντας για το τι αναπαριστά το έργο της εξήγησε πως πρόκειται για 5 ανθρώπους οι οποίοι εξωτερικά έχουν διαφορετικό χρώμα και ανήκουν σε διαφορετικές φυλές. «Είναι διαφορετικοί αλλά στην ουσία μέσα τους είναι όλοι ίδιοι» υπογράμμισε η κ. Δρυγιαννάκη τονίζοντας πως μπορεί το εξωτερικό χρώμα μερικές φορές να μας σοκάρει και να υπάρχει ρατσισμός αλλά αν κοιτάξουμε μέσα μας θα δούμε πως ουσιαστικά όλοι πονάμε το ίδιο.

«Όλοι είμαστε από αίμα σάρκα και οστά και ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ μας» πρόσθεσε η ίδια.

“Το εισιτήριο αποτελεί καταπάτηση των δικαιωμάτων μας”

Σε δηλώσεις της η Ταμίας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου κ. Ειρήνη Νταουντάκη υπογράμμισε πως η Υγεία θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν και να είναι δημόσια. «Έχουμε ήδη πληρώσει τις εισφορές μας στα ταμεία και αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή, να καλούνται οι πολίτες να πληρώνουν εισιτήρια 3 και αύριο 10 ευρώ, είναι καταπάτηση δικαιωμάτων τα οποία καθορίζονται από το σύνταγμα και την παγκόσμια διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε η ίδια, τονίζοντας πως το κράτος αυθαιρετεί κι η εβδομάδα αυτή αποτελεί αντίσταση σε μια παράνομη ενέργεια εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού.

«Προσπαθούμε να μη χρεώνουμε τα 3 ευρώ στους ασθενείς και ήδη το έχουμε καταφέρει αυτό όσον αφορά τα τακτικά ραντεβού» εξήγησε η κ. Νταουντάκη σημειώνοντας πως στόχος τους είναι να πετύχουν να μην κοπεί κανένα εισιτήριο και από τους ασθενείς που προσέρχονται επείγοντα.

Υπενθυμίζουμε πως η ΟΕΝΓΕ έχει δώσει κατεύθυνση στους ιατρούς για την εβδομάδα αυτή να παρέχονται και οι εξετάσεις δωρεάν στους ασθενείς, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. «Θα θέλαμε και εμείς οι εξετάσεις να είναι δωρεάν όπως ζητά η ομοσπονδία μας αλλά δυστυχώς αυτό δεν το πετύχαμε και υπάρχει μια πιθανότητα να αποκλείσουμε τις πόρτες ώστε να μην μπουν οι υπάλληλοι στα γραφεία τους για να μην μπορούν να κόψουν αντίτιμο» τόνισε η κ. Νταουντάκη.

«Εκμεταλλευόμαστε αυτή τη βδομάδα για να κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις και να φέρουμε όχι μόνο ασθενείς αλλά και κόσμο στο νοσοκομείο έτσι ώστε να μαζικοποιήσουμε την αντίσταση σε αυτή την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης», πρόσθεσε η ίδια, καλώντας τους πολίτες να δώσουν το παρόν στις συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

«Φιλοδοξούμε να βγει μια πρόταση από κοινού για μαζική κινητοποίηση και απαίτηση για αλλαγές και θα πρέπει να μπούμε και σε βάση αυτοοργάνωσης για να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια επίθεση» πρόσθεσε τέλος η κ. Νταουντάκη μιλώντας για τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα σχετικά με τα νέα νομοσχέδια στους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλισης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα πλαίσια των συζητήσεων ένα εκ των θεμάτων που θα αναλυθεί αφορά και τη δημιουργία επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου καθώς αυτό δε διαθέτει ως οφείλει ιατρό εργασίας.

Μήνυμα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

«Καλούμε τους Ρεθυμνιώτες που έχουν ραντεβού στο Νοσοκομείο ή που έρχονται στα επείγοντα, να μην περάσουν από το ταμείο του Νοσοκομείου. Η δημόσια δωρεάν υγεία είναι δικαίωμα του ανθρώπου, κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και συνταγματική υποχρέωση του κράτους, όπως και η δωρεάν παιδεία και η εξασφάλιση εργασίας.

Το κράτος παρανομεί και μας θέλει συνενόχους. Αρνηθείτε να πληρώσετε το εισιτήριο, που θέλει να επιβάλει στη ζωή μας την αναξιοπρέπεια και την υποταγή σε ξένους παράγοντες. Ελάτε στη βιβλιοθήκη του Νοσοκομείου κάθε απόγευμα στις 7, να βρούμε μαζί λύσεις μέσα από συλλογική σκέψη και δράση».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Όλες οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της βιβλιοθήκης του Νοσοκομείου και είναι ανοιχτές για όλους.

Σήμερα

19.00 Συζήτηση με θέμα «το κοινωνικό κράτος στην εποχή του ΔΝΤ, ανάγκη κοινωνικής δράσης». Συντονιστής Γιάννης Σαριδάκης. Oμιλητές: Γιάννης Μαρινάτος, πρόεδρος συλλόγου εκπαιδευτικών Α/Βάθμιας, Δήμητρα Ντρέκη, γραμματέας ΕΛΜΕΡ, Ανδρεάς Ξανθός, μέλος ΟΕΝΓΕ, Νίκος Σερντεδάκις, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Σχετάκης, μέλος της ΑΔΕΔΥ.

Τετάρτη 24/11
19.00 Συζήτηση με θέμα «Από το Άσυλο στην κοινότητα- νέες δομές ψυχικής υγείας», με εισηγητή τον ψυχίατρο Αντώνη Λιοδάκη.

Πέμπτη 25/11

19:00 Συζήτηση με θέμα «ο ρόλος του νοσηλευτή στη Μονάδα υγείας», με εισηγητή τον νοσηλευτή Κώστα Τολίκα. Επίσης θα γίνει συζήτηση «Για την υγιεινή και την ασφάλεια στο χώρο του Νοσοκομείου», με εισηγήτρια τη νοσηλεύτρια Όλγα Αντωνουσάκη.

Παρασκευή 26/11

21.00 Μουσική συνάντηση στο Στέκι των καθηγητών. «Αν η μουσική παράγει υγεία τότε και η υγεία παράγει μουσική».

ΛΗΔΑ ΣΙΣΚΟΥ