[ ΡΙΠΕΣ ] ΕΣΥ και Κράτος

ΑΣΦΑΛΩΣ η τραγική κατάσταση των δημοσιονομικών είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας σήμερα και, δικαίως, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης.
ΕΙΔΙΚΑ τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι περιβόητες αγορές δεν φαίνεται να πείθονται από τις προσπάθειες που καταβάλλονται και με τα κερδοσκοπικά παιχνίδια τους απειλούν ευθέως τη δυνατότητα της Ελλάδας να δανείζεται.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως δεν είναι μόνον η οικονομία που πάσχει στη χώρα μας. Δύο περιστατικά που αποκαλύφθηκαν τελευταία δείχνουν ότι βασικές δομές του ελληνικού κράτους εμφανίζουν ανάλογα ή και σοβαρότερα προβλήματα.
Ο ΠΡΩΤΟΣ τομέας είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν χρειαζόταν η ξαφνική ασθένεια του υπουργού Εργασίας για να διαπιστωθούν οι τεράστιες ελλείψεις του, οι αδυναμίες και οι δυσλειτουργίες του, οι «παιδικές ασθένειές» του, οι οποίες δεν λένε να ξεπεραστούν είκοσι πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του.
ΟΣΟΙ πολίτες βρίσκονται στην ανάγκη του ΕΣΥ, βιώνουν καθημερινά τα ίδια και χειρότερα. Βρίσκουν πανάκριβα μηχανήματα να μη λειτουργούν επί μήνες, γιατί λείπει κάποιο ανταλλακτικό ή γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τα χειριστεί.
ΚΑΙ υποχρεώνονται να απευθύνονται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια πληρώνοντας αδρά. Ο γιγαντισμός του ιδιωτικού τομέα της υγείας δεν είναι τυχαίος. Οφείλεται στις αδυναμίες του ΕΣΥ.
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ τομέας είναι το ίδιο το κράτος. Το οποίο δεν ξέρει καν ποιο και πόσο είναι. Απόδειξη η προσπάθεια να απογραφούν οι κρατικοί φορείς και να καταρτιστεί ακριβές μητρώο τους. Τι πιο απλό;
ΚΑΙ όμως, μήνες τώρα η καταγραφή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Δέκα χιλιάδες είναι οι εποπτευόμενοι από το κράτος φορείς, αναφέρεται σε μια λίστα. Οχι, πέντε χιλιάδες, γράφει μια άλλη. Ούτε το ένα ούτε το άλλο: είναι πολύ λιγότεροι, σύμφωνα με έναν τρίτο κατάλογο! ΟΥΤΕ την κολοκυθιά να έπαιζαν οι αρμόδιοι που δίνουν τα στοιχεία.
ΝΑ το θυμηθείτε: πιο εύκολα θα λυθεί το μέγα πρόβλημα των spreads, παρά εκείνο του ΕΣΥ ή του μεγέθους του κράτους…