Ριζικές ανατροπές με τα μέτρα του φθινοπώρου

Εξηγήσεις για την αποτελεσματικότητα των πρόσφατων φοροεισπρακτικών μέτρων έδωσε ο υπουργός Οικονομίας στο Eurogroup και στον Επίτροπο Χ. Αλμούνια στον οποίο παρουσίασε το περίγραμμα του νέου «πακέτου» του φθινοπώρου

Του Θανάση Παπαδή

«Κλείδωσαν» τα μέτρα της κυβέρνησης που θα ανακοινωθούν το προσεχές Φθινόπωρο, στην συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κ. Χοακίν Αλμούνια. Τα μέτρα κινούνται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

1. Αλλαγές στο ασφαλιστικό με κύριο άξονα την ενοποίηση των κλάδων υγείας όλων των ταμείων σε ένα.

2. Τομές στα εργασιακά με την αναθεώρηση των βαρέων και ανθυγιεινών και την επανάκριση των αναπηρικών συντάξεων.

3. Απελευθέρωση αγορών με το «άνοιγμα» πολλών μέχρι σήμερα «κλειστών» και επαγγελμάτων.

4. Φοροεισπρακτικά με κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, περικοπή φοροαπαλλαγών, νέα τεκμήρια διαβίωσης και νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και βενζίνη.

 

Ο υπουργός Οικονομίας προσπάθησε να πείσει τον κ. Αλμούνια πως τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα, και μπορούν εκτός από τη μείωση των δαπανών να προσφέρουν σημαντικά στα δημόσια έσοδα, στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά και στην αύξηση του ΑΕΠ. Παράλληλα ο κ. Παπαθανασίου έδωσε και εξηγήσεις για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από 10 ημέρες, όπως επίσης και για τα αποτελέσματα που αναμένει η κυβέρνηση από αυτά.

Ο κ. Παπαθανασίου εμφανίστηκε σίγουρος για την αποτελεσματικότητα των προαναφερθέντων μέτρων, αλλά και για τη βούληση της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος με οποιοδήποτε κόστος. Το σκεπτικό του για την παράταση κατά ένα επιπλέον έτος της περιόδου, ώστε η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας, το στήριξε ότι τελικά και η Ελλάδα θα βρεθεί στο κατώφλι της ύφεσης, έστω και αν όπως τόνισε, τελικά δεν θα «γράψει» αρνητικό πρόσημο η ανάπτυξη στο τέλος του έτους.

Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Στα δύο το ΙΚΑ
Οι αλλαγές που προωθούνται προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν να κάνουν με το «κόψιμο» του ΙΚΑ στα δύο, εντός του καλοκαιριού. Το ΙΚΑ πλέον θα έχει κλάδο ασφάλισης και κλάδο υγείας. Μάλιστα το μοντέλο αυτό εκτιμάται ότι θα επεκταθεί και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, με την ενοποίηση του κλάδου υγείας σε ένα.

Βαρέα και ανθυγιεινά
Επίσης θα υπάρξει δραστική περικοπή επαγγελμάτων που σήμερα εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ως αντιστάθμισμα, κάποια από τα νέα επαγγέλματα θα συμπεριληφθούν στις τελικές λίστες.

Ορια ηλικίας συνταξιοδότησης
Από την εφαρμογή του μέτρου, εκτιμάται ότι κάποιοι εργαζόμενοι, που θα βρεθούν εκτός λίστας θα κληθούν να εργαστούν έως και 5 χρόνια επιπλέον, ενώ και η σύνταξή τους θα είναι σαφώς μικρότερη από ό,τι αν έμεναν στο ίδιο καθεστώς.

Αναπηρικές
Θα επανακριθούν όλες οι αναπηρικές συντάξεις, αφού με βάση τα στοιχεία, η Ελλάδα φαίνεται πως μόλις βγήκε από πόλεμο. Έτσι, ενώ στην Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι στα επίπεδα του 7% – 10%, στην Ελλάδα ξεπερνάει το 15%.

Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Στον τομέα αυτόν η ελληνική πλευρά θεωρεί πως μπορεί να βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά σε αυτά που ζητούν οι Βρυξέλλες και έτσι να μπορέσει να πάρει την παράταση που ζητά. Οι αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνηση κινούνται στους εξής άξονες:

1. Νέο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους ώστε σε βάθος χρόνου οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως υπουργείου που υπηρετούν να έχουν τις ίδιες απολαβές.

2. Πληρωμή των αμοιβών στο Δημόσιο από μία και μόνο Αρχή η οποία θα ελέγχει και θα παρακολουθεί ποιος παίρνει τι και από πού.

3.Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών που θα συνοδευθεί από νέα μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την αντιμετώπιση των αγκυλώσεων που δεσμεύουν τις αγορές.

4. Κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία.

Επίσης θα περιλαμβάνεται και μία σειρά μέτρων που θα αφορούν την αλλαγή του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς και μέτρων αντιμετώπισης της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.