Ριζική μεταβολή της λίστας για τα βαρέα και ανθυγιεινά

Δραστικές αλλαγές στη λίστα των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων προτείνει η αρμόδια επιτροπή, οι οποίες φαίνεται ότι προκαλούν «πολιτικό πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, με ανοικτό το ενδεχόμενο να μην τις υιοθετήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή, που έχει επεξεργαστεί το 60% των ήδη ενταγμένων ειδικοτήτων-επαγγελμάτων, μεταξύ άλλων προτείνει την έξοδο του 10% από τη λίστα και τη μετάταξη σε χαμηλότερες βαθμίδες περίπου 600.000 εργαζομένων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης από 2-5 χρόνια στους άντρες και από 5-12 χρόνια στις γυναίκες .

Τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής με επικεφαλής τον Παναγιώτη Μπεχράκη θα συναντηθούν σήμερα στις 12:00 με την υπουργό Απασχόλησης Φ. Πετραλιά, η οποία –όπως έγινε χθες γνωστό– ζητά την εμφάνιση ενιαίου καταλόγου χωρίς την ύπαρξη 4 βαθμίδων, που αναμένεται να οδηγήσει σε λιγότερες πολιτικές παρενέργειες. Eτσι –σύμφωνα με πληροφορίες– ήδη δόθηκε η εντολή το πόρισμα να μην περιέχει τις 4 κατηγορίες (στις οποίες προβλεπόταν από 1-7 έτη πλασματικός χρόνος εργασίας). Ωστόσο, μέλη της Επιτροπής αντιδρούν σε αυτή την τοποθέτηση, αφού είναι αναγκασμένοι κυριολεκτικά σε μία νύχτα να καταρτίσουν νέο πόρισμα. Η μοναδική λύση που ενδέχεται να υιοθετηθεί είναι η Επιτροπή να παρουσιάσει το πόρισμά της όπως το έχει καταρτίσει και αυτό να απορριφθεί από την κ. Πετραλιά, ώστε να ισχύσει και να διαμορφωθεί ένας νέος κατάλογος με ειδικότητες.

Η επιτροπή αναμένεται να ζητήσει και νέα παράταση ενός έτους για να ολοκληρώσει τις εργασίες της, καθώς εκτός από τα επαγγέλματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα περισσότερες από 100 νέες υπό ένταξη ειδικότητες, με στόχο να εξετάσει όλες τις απαραίτητες παραμέτρους για την πρόσθεση και αφαίρεση επαγγελμάτων με αυτόπτεις ελέγχους σε χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έως τώρα έχει εξετάσει μόλις το 60% των ειδικοτήτων-επαγγελμάτων, περίπου 80 κατηγορίες από τις 156 που υπάρχουν ήδη στον κατάλογο. Από τις ειδικότητες που έχουν ήδη εξεταστεί, το 10% θα αποκλειστεί από το καθεστώς των ΒΑΕ, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και των αλλαγών στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους. Παράλληλα, μόλις 100.000 από τους 700.000 εργαζόμενους θα παραμείνουν στην πρώτη κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, απολαμβάνοντας τα «προτερήματα» του σημερινού καθεστώτος. Οι υπόλοιποι θα ενταχθούν στις άλλες τρεις κατηγορίες-βαθμίδες.

Oπως προκύπτει από όσα έχει πει ο κ. Μπεχράκης, θα καθιερωθούν τέσσερις κατηγορίες ΒΑΕ:

• Στην 1η θα πριμοδοτούνται με 20% επί των ετών που έχουν διανύσει στα ΒΑΕ. Στην καλύτερη, δε, των περιπτώσεων οι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται επτά έτη νωρίτερα από το 65ο έτος της ηλικίας τους

• Στη 2η θα πριμοδοτούνται με 15% επί των ετών που έχουν διανύσει στα ΒΑΕ. Στην καλύτερη, δε, των περιπτώσεων θα συνταξιοδοτούνται πέντε έτη νωρίτερα από το 65ο έτος της ηλικίας τους

• Στην 3η θα πριμοδοτούνται με 10% επί των ετών που έχουν διανύσει στα ΒΑΕ. Στην καλύτερη, δε, των περιπτώσεων θα συνταξιοδοτούνται τρία έτη νωρίτερα από το 65ο έτος της ηλικίας τους

• Στην 4η θα πριμοδοτούνται με 5% επί των ετών που έχουν διανύσει στα ΒΑΕ. Στην καλύτερη, δε, των περιπτώσεων θα συνταξιοδοτούνται ένα έτος νωρίτερα από το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Ωστόσο, για να πάρουν την ανώτατη βαθμίδα ανά κατηγορία (7,5,3,1 έτος), θα πρέπει να συμπληρώσουν τα 35 χρόνια ασφάλισης. Σε διαφορετική περίπτωση, μειώνονται αναλογικά τα έτη που δίνονται ως μπόνους συνταξιοδότησης. Eτσι, για παράδειγμα, ένας οικοδόμος που θα συνταξιοδοτούνταν στην ηλικία των 58 ετών με 4.500 ημέρες ασφάλισης (15 έτη), με το νέο σύστημα θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί όταν προσεγγίσει την ηλικία των 62 ετών. Ο ίδιος οικοδόμος θα αποκτούσε δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 58 έτη μόνο, αν συμπλήρωνε 35 έτη εργασίας στα ΒΑΕ. Αν συμβούν τα παραπάνω, περίπου 650.000 εργαζόμενοι ενταγμένοι στα ΒΑΕ θα διαπιστώσουν ότι πλέον θα συνταξιοδοτηθούν κοντά στο 65ο έτος της ηλικίας τους και σε καμία περίπτωση κάτω από 62ο έτος. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι νέες ρυθμίσεις θα αγγίξουν μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και όχι τους νυν ασφαλισμένους. Ακόμη και αν η ειδικότητα ή το επάγγελμά του αποχαρακτηριστούν και εξαιρεθούν από τον κατάλογο των ΒΑΕ, ο ασφαλισμένος θα εξακολουθήσει να υπάγεται σε αυτά. Πάντως, σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από το ειδικό αυτό καθεστώς τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θα αυξηθούν κατά μία πενταετία.