Σαμποτάζ στις Μεταφορές, κατάληψη στην Υγεία

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα των εργασιακών ανατροπών μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι ύστερα από τις πιέσεις του επιβατικού κοινού και τις δικαστικές εξελίξεις προσανατολίζονται σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων αντί για απεργίες.

 

Την Δευτέρα οι επιβάτες της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τα λεωφορεία από τις 11.00 ως τις 16.00.

Αντίστοιχα, την Τρίτη στάση εργασίας από τις 12.00 ως τις 16.00 θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό.


Η Τρίτη θα είναι κομβική και για τις επόμενες ημέρες, καθώς οι συνδικαλιστές του κλάδου πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, για να αποφασίσουν τις κινήσεις τους.

Σημειώνεται ότι η εξέλιξη της κόντρας κυβέρνησης και συνδικάτων αναμένεται μακροχρόνια, καθώς το νομοσχέδιο Ρέππα για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ δεν έχει πάει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται να αποτελεί νόμο του κράτους σε περίπου 15 ημέρες.

Μαζικές δολιοφθορές σε ακυρωτικά μηχανήματα

Από το πρωί του Σαββάτου ομάδες ατόμων που φέρονται να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες πολιτών που προωθούν την άρνηση καταβολής εισιτηρίου στις μεταφορές προχώρησαν σε εκτεταμένες δολιοφθορές στα ακυρωτικά μηχανήματα σταθμών του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Τραμ, κυρίως βάζοντας κόλλα που μπλοκάρει τη λειτουργία τους.

Μικρότερος αριθμός τέτοιων επιθέσεων καταγράφηκε και σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα υπήρξαν και καταστροφές των μηχανημάτων, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στις εταιρείες διαχείρισης. Εκτός από τις ίδιες τις ζημιές, οι εταιρείες βλέπουν και τα έσοδά τους από τα εισιτήρια να μειώνονται σημαντικά από τέτοιες ενέργειες.

Ρέππας: στόχος η απαξίωση του «τζαμπατζή»

Συνεχείς κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας, σύγκρουση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που εξυγιαίνει τις μεταφορές και τις ΔΕΚΟ που εμπλέκονται, αλλά και σειρά «κινημάτων» με στόχο την αποφυγή καταβολής εισιτηρίων και διοδίων από τους πολίτες, συνθέτουν το τοπίο στο οποίο καλείται να κινηθεί ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το τρέχον διάστημα.

Ο Δημ.Ρέππας τονίζει για όλα τα παραπάνω ότι «Οι αντιδράσεις αυτών που ξεβολεύονται επιβεβαιώνουν το βάθος των αλλαγών που προωθούμε και προμηνύουν το βαθμό αποτελεσματικότητάς τους», σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα είναι μία παρένθεση για τους πολίτες, εκτιμά. Ταυτόχρονα σπεύδει να κάνει σαφές ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στη λύση της επίταξης προσωπικού των ΜΜΜ, καθώς θεωρεί μία τέτοια επιλογή οριακή.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα εκτεθειμένη στον κίνδυνο της διεθνούς ανυποληψίας και της περιθωριοποίησης, γιατί εκεί οδηγείται μια χώρα με ταυτότητα ανομίας», επισημαίνει ο υπουργός.

Προέχει για το λόγο αυτό «η απαξίωση της κοινωνικής αντίληψης του τζαμπατζή», σημειώνει ο υπουργός και ζητά από τους πολίτες να παραμείνουν εντός κανόνων, ενός πλαισίου που περιλαμβάνει τόσο δικαιώματα όσο και υποχρεώσεις.

Για το θέμα των διοδίων ο κ.Ρέππας τάσσεται υπέρ των αναλογικών διοδίων, ζητώντας η λύση να προβλεφθεί στις συμβάσεις με τις εταιρίες, έτσι ώστε το μέτρο να αρχίσει να ισχύει μέσα σε ένα χρόνο.

Εβδομάδα απεργιών για τους γιατρούς

Οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την Παρασκευή με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις κατεβαίνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί μέχρι την Πέμπτη.

Παράλληλα, συνεχίζεται η κατάληψη στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας από γιατρούς.

Μάλιστα, όπως έχουν ήδη κάνει γνωστό, προτίθενται από τη Δευτέρα να προχωρούν σε υποδοχή ασθενών και συνταγογράφηση φαρμάκων στο χώρο.