ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: κριτική προσέγγιση του κυβερνητικού σχεδίου για το ταμείο ανάκαμψης στον τομέα της υγείας

Την 31/3/2021 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τους στόχους – τις δράσεις – τις μεταρρυθμίσεις – τις χρηματοδοτήσεις του κυβερνητικού σχεδίου ” ΕΛΛΑΔΑ 2.0″ για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ που προβλέπει εκταμίευση 17,3 δις ευρώ για επιδοτήσεις δράσεων σε βάθος 6ετίας. Για τον Άξονα  3.3 που προβλέπει ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας προβλέπονται χρηματοδοτήσεις 1.536 εκατ. ευρώ, που κατανέμονται στις δράσεις :

– Μεταρρύθμιση της ΠΦΥ ( αναβάθμιση υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των ΚΥ και αναδιοργάνωση της δομής τους με επανεκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να δράσουν αοτελεσματικά στη φροντίδα πρώτης γραμμής, σε στενή αλληλεπίδραση με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Έμφαση στη φροντίδα χρονίων νοσημάτων και τη παρηγορητική φροντίδα ). Προσδοκία για ισότιμη πρόσβαση, κοινωνική συνοχή. 273 εκατ. ευρώ.

– Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας.  254 εκατ. ευρώ

– Οργανωτικές Μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας ( αποζημιώσεις ιατρικών πράξεων Νοσοκομείων, μέτρηση απόδοσης στη φροντίδα ασθενών – τις ανάγκες υγείας και τη παροχή φροντίδας. Δημιουργία Εθνικού χάρτη υγείας ).   9 εκατ. ευρώ

– Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός – νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός Νοσοκομείων.                        317 εκατ. ευρώ

– Μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.                                   55 εκατ. ευρώ

– Μεταρρύθμιση του συστήματος Clawback και συμψηφισμός με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες, κλινικές μελέτες, εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης.    300 εκατ. ευρώ

– Ψηφιακός Μετασχηματισμός Τομέα Υγείας.  Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Πολίτη, Ηλεκτρονικά Μητρώα Ασθενών.  278 εκατ. ευρώ

– Ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Νοσοκομείο “ΣΩΤΗΡΙΑ”.     32 εκατ. ευρώ

– Σύστημα Κατ΄Οίκον Νοσηλείας και Περίθαλψης.                    12 εκατ. ευρώ

– Κτίρια για τη στέγαση των Εργαστηρίων Κυτταρικής και Γενετικής Θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ” Θεσ/νίκης – μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων, σύγχρονες βιοϊατρικές τεχνολογίες.    7 εκατ. ευρώ.

Οι δράσεις που προβλέπονται είναι χρήσιμες. Ωστόσο απέχουν σημαντικά απο την υλοποίηση των διακηρύξεων με τις οποίες δημιουργήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και πολύ περισσότερο απο τις θριαμβολογίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδίου.

” Δεν θα σταματήσουμε πουθενά προκειμένου να σώσουμε ζωές” δήλωσε την 26 /3/2020 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνοντας οτι ” η κρίση της πανδημίας είναι η μεγαλύτερη που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ απο τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατέδειξε οτι αν κάθε χώρα μόνη της προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις πανδημίες, η ΕΕ θα είναι τόσο αδύναμη όσο και ο πιο αδύναμος κρίκος της. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην Υγεία, να διαθέτει Συστήματα Υγείας έτοιμα να παράσχουν περίθαλψη κορυφαίου επιπέδου και να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων απειλών για την υγεία με τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό του ΠΟΥ…”. Παρά τις διακηρύξεις και το Μανιφέστο για τις επόμενες υγειονομικές κρίσεις που υπέγραψαν 25 ηγέτες της Ευρώπης, οι δράσεις – μεταρρυθμίσεις – χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης δεν οδηγούν στην οικοδόμηση μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη διασύνδεση των παρεμβάσεων στην υγεία με την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων του περιβάλλοντος – της κλιματικής αλλαγής – των αναδυόμενων απειλών – των ανισοτήτων – των όρων διαβίωσης – των συνθηκών εργασίας – της διατροφής…, για την Υγεία – το Φάρμακο – τα Εμβόλια, ως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δημόσια αγαθά. Η Ενωμένη Ευρώπη, μετά την 6ετία, δεν θα διαθέτει ποιοτικά και αποτελεσματικά συστήματα υγείας ικανά να παράσχουν υπηρεσίες πρόληψης – πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας – επείγουσας περίθαλψης – αποκατάστασης της υγείας κορυφαίου επιπέδου και να μην απειλούνται απο μεταδοτικά και μη νοσήματα, απο φαινόμενα τύπου Μπέργκαμο…

Η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την Ελλάδα. ” Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων άνω των 16 ετών που αναφέρουν ακάλυπτες απο το σύστημα υγείας ανάγκες τους ( 8,1 % ) για λόγους κόστους, γεωγραφίας ή χρόνου διαμονής. Μεγάλο μέρος οφείλεται σε ελλιπή λειτουργία και προσβασιμότητα της ΠΦΥ…” αναγνωρίζεται στο κείμενο του σχεδίου ” ΕΛΛΑΔΑ 2.0″ που εξαγγέλει : “… Ένας απο τους βασικούς στόχους της προτεινόμενης ανασυγκρότησης είναι η κάλυψη πληθυσμών που συχνά πέφτουν έξω απο το δίχτυ προστασίας : ανασφάλιστοι, κάτοικοι νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες…”.

Η χρηματοδότηση των δράσεων – μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται, με 1536 εκατ. ευρώ, προφανώς δεν οδηγεί σε ένα ολοκληρωμένο και ποιοτικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν ενισχύει ουσιαστικά το κοινωνικό κράτος – τη κοινωνική συνοχή.
 
Δεν καταγράφει στόχους :
–  για τουλάχιστον 2000 κλίνες ΜΕΘ, ώστε να μην επαναληφθούν τραγωδίες με διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, ακύρωση χειρουργείων…
– για οργάνωση του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες και αεροδιακομιδών, πλωτών και χερσαίων διακομιδών
– για ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στη ΠΦΥ με ΤΟΜΥ, ΚΟΜΥ, Οικογενειακούς Γιατρούς, Γιατρούς Εργασίας, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς… που να καλύπτουν και την επιδημιολογική επιτήρηση και τις ανάγκες της κοινότητας στα Σχολεία, τους εργασιακούς χώρους… και να  διασφαλίζουν και τη νοσηλεία στο σπίτι
– για Δομές Υγείας και στα πιο απομακρυσμένα και μικρά Νησιά και σε όλους τους διάσπαρτους τουριστικούς προορισμούς
– για τη παράλληλη επαρκή στελέχωση του ΕΣΥ
– για προσανατολισμό με ενισχύσεις της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίες στη παραγωγή εμβολίων, καθώς και ακριβών – σπάνιων  φαρμάκων σε προσιτές τιμές.
– για τις καινοτόμες θεραπευτικές αγωγές

Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να έχει συνέργειες με το ΕΣΠΑ, το ΕΚΤ, το Ταμείο ” Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ”, το Ταμείο ” ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΥΡΩΠΗ”, τον Κρατικό Προϋπολογισμό, να περιλαμβάνει και τις προτάσεις των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης, των Συλλογικών Οργάνων των μαχητών του ΕΣΥ, της επιστημονικής κοινότητας… για να μετατραπεί σε Εθνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανακοίνωσε τις προτάσεις του για τη μετάβαση σε επισκέπτες ολοκληρωμένο, ποιοτικό, δωρεάν ΕΣΥ, προς όλους τους πολίτες και της χώρας μας. Η Κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει οτι ακούει και δεν  επαφίεται στις δικές της ιδεοληψίες – αγκυλώσεις – νεοφιλελεύθερες δοξασίες…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ