Σάλπισμα οπισθοχώρησης για τη διάσπαση του ΙΚΑ

Ένα βήμα πίσω κάνει η κυβέρνηση, όσον αφορά στην εξαγγελθείσα από τον πρωθυπουργό διάσπαση του ΙΚΑ σε δύο κλάδους, υγείας και σύνταξης. Η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, τόνισε μετά τη συνάντησή της με το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος, ότι το ΙΚΑ θα διατηρήσει την ενιαία του μορφή και διοίκηση.

“Το ΙΚΑ δεν διασπάται”, δήλωσε η υπουργός. “Η κεντρική μας πολιτική, η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και του υπουργείου Απασχόλησης είναι η στήριξη και η ενίσχυση των δύο βασικών πυλώνων του ΙΚΑ, της ασφάλισης και της υγείας, μέσα σε ένα πλαίσιο ενιαίο, μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου ΙΚΑ, του ΙΚΑ με ενιαία διοίκηση”, διευκρίνισε.

Στις 2 Ιουλίου, ο Κώστας Καραμανλής είχε χαρακτηρίσει “σημαντικότατο κεφάλαιο” της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο “διαχωρισμό του τομέα ασφάλισης από τον τομέα υγείας”. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπουργού, ο διαχωρισμός αφορά, ουσιαστικά, στη δημιουργία μίας γενικής διεύθυνσης, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση, αξιολόγηση και ελέγχο των δαπανών υγείας όλων των υποκαταστημάτων.

“Οι οδηγίες που πήραμε για πορεία -από εδώ και πέρα- αφορούν  ένα ενιαίο ΙΚΑ, όπου έχουμε ένα διαχωρισμό των δύο βασικών πυλώνων, της Ασφάλισης και της Υγείας, λειτουργικό, οργανωτικό, πληροφορικό, από πλευράς στελέχωσης”, σημείωσε από τη μεριά του ο διοικητής του ΙΚΑ, Θόδωρος Αμπατζόγλου.