«Σανίδα» κακουργήματος για συνδικαλιστές

Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ στους εισαγγελείς αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες με αφορμή το έγγραφο Αθανασόπουλου

 

 

 

Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ, ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ

 

Ως ύποπτοι για την τέλεση ενός κακουργήματος και ενός πλημμελήματος κατά τη διάρκεια της απεργιακής τους κινητοποίησης καλούνται να εξεταστούν την ερχόμενη Δευτέρα από τον εισαγγελέα τα μέλη του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

 

Από προηγούμενη αντιπαράθεση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλου με τον επικεφαλής της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλο για το θέμα της RWE. Τώρα η Εισαγγελία θεωρεί υπεύθυνο τον πρώτο για τα προβλήματα από τις διακοπές, ενώ απαλλάσσει τον δεύτερο

Αυτή είναι η κατάληξη της προκαταρκτικής εξέτασης, τη διενέργεια της οποίας είχε σπεύσει να παραγγείλει ημέρα Σάββατο και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς με αφορμή και έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Παναγιώτη Αθανασόπουλου.

Την έρευνα διενήργησαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών, Π. Παναγιωτόπουλος και Ν. Ορνεράκης, οι οποίοι διερευνώντας προς την κατεύθυνση που είχε παραγγείλει ο κ. Σανιδάς καλούν ως υπόπτους τους συνδικαλιστές για τα αδικήματα: «παρακώλυση λειτουργίας εγκατάστασης που εξυπηρετεί προμήθειες σιτισμού» (πλημμέλημα), «πρόκληση κατάστασης κοινής ανάγκης» (κακούργημα).

Την πόρτα του εισαγγελέα θα περάσουν, λοιπόν, τη Δευτέρα οι Ν. Φωτόπουλος, Ε. Μπουζούλας, Ρ. Ρίζος, Δ. Στασινόπουλος, Η. Σταμέλος, οι οποίοι θα εξεταστούν ανωμοτί, δηλαδή χωρίς όρκο.

Ρεβανσισμός και αυταρχισμός

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πληρεξούσιου δικηγόρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Δημ. Περπατάρη, ο οποίος δήλωσε: «Η εξακολούθηση της ποινικής διερεύνησης και μάλιστα για κακούργημα κατά των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ υπηρετεί ένα κλίμα ρεβανσισμού και ολισθηρού θεσμικού αυταρχισμού, προδίδοντας ανασφάλεια για την επόμενη μέρα για τη νομοθετική, ασφαλιστική απορρύθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΔΕΗ. Ο δρόμος της συνδικαλιστικής αμφισβήτησης θα κλιμακωθεί». Μάλιστα, ο κ. Περπατάρης προανήγγειλε προσφυγή των εργαζομένων κατά της νομιμότητας των κυβερνητικών αποφάσεων σχετικά με το Ασφαλιστικό με πρόθεση να φτάσουν μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο της σχετικής προκαταρκτικής έρευνας, με αφορμή την οποία καλούνται τώρα οι συνδικαλιστές ως ύποπτοι, ήταν να ερευνηθεί:

1) Αν κατά τη διάρκεια της απεργίας γίνονταν εσκεμμένες περικοπές φορτίων από τη διακίνηση της ΔΕΗ ή του ΔΕΣΜΗΕ μολονότι υπάρχει επάρκεια ρεύματος.

2) Αν διατίθεται το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας για την κάλυψη των αναγκών του κοινωνικού συνόλου και αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82.

«Τηρήσαμε τις διαδικασίες»

Σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας, από την προκαταρκτική εξέταση διαπιστώθηκαν αποχρώσες ενδείξεις σε βάρος των συνδικαλιστών για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τις ημέρες των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Πάντως, αν οι συνδικαλιστές κατά την εξέτασή τους από τους 2 εισαγγελείς προσκομίσουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, η δικογραφία θα μπει στο αρχείο. Σε διαφορετική περίπτωση θα ασκηθούν σε βάρος των φερομένων ως υπευθύνων για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος ποινικές διώξεις για όποιο αδίκημα προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας.

ΚΚΕ: Τρομοκρατική

* «Τρομοκρατική ενέργεια κατά της απεργιακής κινητοποίησης», χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ την κλήση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, προκειμένου να καταθέσουν ως κατηγορούμενοι. Το ΚΚΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τη «νέα πρόκληση» και να απαντήσουν δυναμώνοντας την αλληλεγγύη, τον συντονισμό και την πάλη τους για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων.