Σχέδια για επαναφορά της λίστας φαρμάκων

ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΦΗΣΕ χθες το ενδεχόμενο για επαναφορά της λίστας φαρμάκων ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απατώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για επιβολή πλαφόν στις ιατρικές εξετάσεις και την αλλαγή τιμών στα φάρμακα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «όλα αυτά αποτελούν μέρος της θεματολογίας με την οποία ασχολείται το υπουργείο και η οποία αφορά και την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και μια νέα πολιτική για το φάρμακο». Για όλα αυτά όμως, όπως πρόσθεσε, «θα γίνουν ανακοινώσεις τον Οκτώβριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το υπουργείο Υγείας έχει επεξεργαστεί σειρά μέτρων με στόχο τη συγκράτηση των φαρμακευτικών δαπανών. Από ό,τι φαίνεται, η νέα λίστα θα είναι ακόμη πιο αυστηρή από εκείνη που ίσχυε πριν από περίπου τρία χρόνια και οι πολίτες θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα σκευάσματα τα οποία δεν θα περιλαμβάνει. Στο πλαίσιο της εφαρμογής της κάρτας υγείας, έχει ανατεθεί στο ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) η δημιουργία πρωτοκόλλων, σύμφωνα με τα οποία θα καθορίζεται η αγωγή που θα λαμβάνει ο ασθενής ανάλογα με την πάθησή του, άρα και η χορήγηση των φαρμάκων. Στόχος του υπουργείου, σύμφωνα με πηγές, είναι ο έλεγχος της συνταγογράφησης των γιατρών, ενώ σχεδιάζεται και σύστημα ελέγχου- υπό τη μορφή πλαφόνώστε να περιοριστούν και οι ιατρικές εξετάσεις.

Επιπλέον, ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) θα ορίσει την τιμή αποζημίωσης για τα φάρμακων, η οποία θα είναι και η ανώτατη που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο και για την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων που πραγματοποιούνται σε ιδιώτες γιατρούς. Οι νέες τιμές έχουν ήδη αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών για έγκριση.