Σχέδιο για 315 Κέντρα Εμβολιασμού Γρίπης

Με 315 Κέντρα Εμβολιασμού Γρίπης» (ΚΕΓ), αλλά χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, θα λειτουργήσουν οι 48 δήμοι της πρωτεύουσας σύμφωνα με το «Τοπικό Σχέδιο Δράσης» της νομαρχίας Αθηνών για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης, που απέστειλε στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να εμβολιαστεί το σύνολο των πολιτών, που φθάνει τα 4.300.000, σε περίπτωση που ζητηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού.

Οπως προβλέπεται στο τοπικό σχέδιο για τη δημιουργία των 315 κέντρων απαιτούνται χώροι οι οποίοι δεν θα είναι σχολικά συγκροτήματα, για να μην παρακωλύονται τα μαθήματα, ενώ για τη λειτουργία τους χρειάζονται 630 γιατροί, 1.890 νοσηλευτές και 1.260 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 9ωρη βάρδια.

Ωστόσο, όπως τονίζεται στο σχέδιο, η νομαρχία Αθηνών έχει στο δυναμικό της 23 γιατρούς, 28 νοσηλευτές και ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων της είναι 1.350, συμπεριλαμβανομένων και των συμβασιούχων – ενώ σύμφωνα με τον Οργανισμό θα έπρεπε να υπηρετούν 3.560.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού, έχει ζητηθεί από τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, την Πανελλήνια Ενωση Νοσηλευτών, τον Ερυθρό Σταυρό, τους σχετικούς Μ.Κ.Ο. η συνδρομή τους σε ιατρούς και νοσηλευτές για τη στελέχωση των Κ.Ε.Γ..

«Το υπουργείο Υγείας έχει παραλάβει ήδη το Τοπικό Σχέδιο Δράσης της Νομαρχίας Αθηνών για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας της Γρίπης, ενώ με προσωπική μου επιστολή προς τον υπουργό, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ζήτησα κατ επανάληψη τη συνδρομή του υπουργείου, ώστε, όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, να μπορούν να στελεχωθούν με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό και τα 315 Κέντρα Εμβολιασμού.

Για τις συγκεκριμένες ανάγκες έχει ενημερωθεί επίσης ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Πιερρουτσάκος, ο οποίος μάλιστα έχει δεσμευτεί δημοσίως για την άμεση κάλυψή τους», δηλώνει ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός.

Λ. ΟΙΚΟΣ: ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΕΙΛΗ Ο ΙΟΣ

Η νέα γρίπη αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία των Αμερικανών πολιτών, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος. Νωρίτερα, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε τον εμβολιασμό του μισού πληθυσμού στις ΗΠΑ για να προστατευτεί από τον ιό Η1Ν1.

Στη Γαλλία, μία 56χρονη γυναίκα υπέκυψε από τη νόσο, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Η άτυχη γυναίκα -το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα στη χώρα- είχε βεβαρημένο ιστορικό.

Στο Ομάν, οι Αρχές εντόπισαν το πέμπτο θανατηφόρο κρούσμα της νέας γρίπης. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, πρόκειται για μία ηλικιωμένη γυναίκα. Εκατοντάδες κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Ομάν, η κυβέρνηση του οποίου αποφάσισε τα δημοτικά σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως τις 26 Δεκεμβρίου.

Στην περιοχή του Κόλπου, 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Σαουδική Αραβία, δύο στο Κουβέιτ και ένας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ

Στην εντατική 25χρονος

Νέο σοβαρό περιστατικό της νέας γρίπης ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση 25χρονος άνδρας, Αλβανός υπήκοος, που διαμένει στη χώρα μας και νόσησε από τον ιό της νέας γρίπης.

Ο νεαρός άνδρας παρουσίασε σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, ενώ πάσχει από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και φέρει μόνιμο βηματοδότη.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ