Σχέδιο για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων

 

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο η απόφαση για τη λειτουργία των σχολείων- Ιατρεία γρίπης στους δήμους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ |
Στο τέλος του μήνα θα είναι έτοιμος ο πανελλαδικός χάρτης των εμβολιαστικών κέντρων για τη νέα γρίπη. Οσον αφορά τους εμβολιασμούς, προτεραιότητα θα έχουν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και σε επαγγελματικές ομάδες που είναι κρίσιμες για τη λειτουργία του κράτους, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στο «πεδίο» της νέας γρίπης.

Ο υπουργός παρουσιάζοντας χθες τους νέους άξονες δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ευ. Αντώναρου και του διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Π.Ευσταθίου ανέφερε ότι έκανε δεκτή την εισήγηση του Εθνικού Επιστημονικού Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης σχετικά με το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών. Ετσι οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί θα ξεκινήσουν κανονικά τη λειτουργία τους στις 17 Αυγούστου, ενώ οι δημόσιοι την 1η Σεπτεμβρίου. Οσον αφορά τα σχολεία, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο και αφού γίνει η σχετική εισήγηση των επιστημόνων του Εθνικού Συμβουλίου. Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα και στην κορυφή της ατζέντας του βρίσκεται το θέμα της λειτουργίας των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση και για τα σχολεία θα είναι να ανοίξουν την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Ο υπουργός ανήγγειλε επίσης ενίσχυση των ΜΕΘ με άνοιγμα αμέσως 60 κλινών σε νοσοκομεία όλης της χώρας. Οπως μάλιστα είπε, σε περίπτωση που χρειαστεί θα τεθούν στη διάθεση του ΕΣΥ όλα τα κρεβάτια εντατικής του ιδιωτικού τομέα.

Υπογραμμίζεται ότι ο καθορισμός των ευπαθών ομάδων που θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό δεν έχει ακόμη γίνει και, όπως είπε, ο κ. Αβραμόπουλος αναμένει τις σχετικές εισηγήσεις του Εθνικού Συμβουλίου στο πλαίσιο του εθνικού στρατηγικού σχεδίου δράσης. Πάντως σύμφωνα με το σχέδιο αυτό οι προτεινόμενες ευπαθείς ομάδες για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό είναι άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα ανοσοκατεσταλμένα, τα άτομα σε ομαδική διαβίωση, π.χ. σε οίκους ευγηρίας, άτομα σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός και ως εκ τούτου εύκολη μετάδοση, όπως τα σχολεία, καθώς και οι έγκυες.

Η δεύτερη ομάδα προτεραιότητας για εμβολιασμούς αφορά εργαζομένους σε κρίσιμες δομές της πολιτείας, όπως είναι οι επαγγελματίες Υγείας, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το προσωπικό του ευρύτερου δικαστικού χώρου, το προσωπικό του τομέα καθαριότητας των ΟΤΑ, καθώς και το προσωπικό των ΔΕΚΟ και των μεγάλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Τ ο υπουργείο Υγείας επεκτείνει παράλληλα το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας για τη νέα γρίπη προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία. Ετσι, όπως εξήγησε ο κ. Ευσταθίου, από το τέλος Αυγούστου σε ολόκληρη τη χώρα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα κέντρα εμβολιασμού. Οι δύο μεγαλύτεροι νομοί, Αττικής και Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι θα διαθέτουν 140 με 150 εμβολιαστικά κέντρα. Μόνο στον Δήμο Αθηναίων προβλέπεται να λειτουργήσουν 27 κέντρα εμβολιασμού.

Τα κέντρα αυτά θα στηθούν κατά κύριο λόγο σε σχολεία και θα λειτουργούν είτε τα απογεύματα της Παρασκευής είτε τα Σαββατοκύριακα. Το κάθε κέντρο θα διαθέτει έναν γιατρό, μία ή δύο νοσηλεύτριες και γραμματειακή υποστήριξη. Στόχος είναι να υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση στα κέντρα, έτσι ώστε να τηρούνται όλα τα αρχεία ασθενών σε ηλεκτρονική μορφή, με δεδομένο μάλιστα ότι ο κάθε πολίτης θα χρειάζεται δύο δόσεις εμβολίου, και το ηλεκτρονικό σύστημα θα βοηθήσει σημαντικά ώστε να μη δημιουργηθεί χάος. Οσον αφορά τους γιατρούς και το προσωπικό που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού εντός των κέντρων εξετάζεται η πιθανότητα να αμείβονται με ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο των δικαστικών αντιπροσώπων. Στο πλαίσιο της επέκτασης της πρωτοβάθμιας φροντίδας αναμένεται να λειτουργήσουν και ιατρεία γρίπης στους δήμους, τα οποία θα στελεχώνονται από μεγάλο αριθμό γιατρών, ώστε να μην οδηγείται ο πολίτης στο νοσοκομείο αλλά να του παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα. Παράλληλα ως το τέλος του μήνα θα αρχίσει η λειτουργία νέων εργαστηρίων αναφοράς γρίπης. Ηδη τέθηκε σε λειτουργία το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ θα λειτουργήσουν επίσης τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, καθώς και το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης.

Σ τη μάχη για την αντιμετώπιση του ιού τονίστηκε πλέον και επισήμως ότι πιθανότατα θα εισέλθουν και τα ιδιωτικά κέντρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, εξετάζεται η δυνατότητα πραγματοποίησης της εξέτασης για τον ιό της νέας γρίπης και από πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια.

Για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη νέα γρίπη διπλασιάζονται και οι γραμμές επικοινωνίας του τηλεφωνικού αριθμού 1135.

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση της χορήγησης των αντι-ιικών φαρμάκων και της διάθεσής τους μέσω των φαρμακείων, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι αυτή θα γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή και πρόσθεσε: «Εχουμε υποχρέωση να διευκολύνουμετη φαρμακευτική αγωγή των πολιτών που αιτιολογημένα έχουν ανάγκη τα φάρμακα». O υπουργός συμπλήρωσε ότι παραμένει ανέπαφο το εθνικό απόθεμα αντιιικών φαρμάκων, που καλύπτει το 20,5% του συνολικού πληθυσμού.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η πανδημία της νέας γρίπης εξακολουθεί να κινείται στον αστερισμό της επιστημονικής και επιδημιολογικής αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαβεβαίωσε όμως ότι «είμαστεέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και το πλέον απαισιόδοξο σενάριο, για το οποίο κανείς δεν μπορεί,ούτεεπιστημονικάούτε και διαχειριζόμενοςτο θέμα πολιτικά, να προβλέψειπότε και αν θα προκύψει». Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κυρία Μαρία Καρακλιούμηανέφερε ότι «το υπουργείο λειτουργείμε διαφορά φάσης μιας εβδομάδας από το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ έκανε λόγο για «μέτρα που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του λαού, καθώς η κυβέρνηση εκχωρεί την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας σε ιδιώτες και μεταφέρει αρμοδιότητεςτου συστήματος Υγείας στην ΤοπικήΑυτοδιοίκηση».

Από την πλευρά του ΣΥΝ ο κ. Π. Σκουρλέτης, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έκανε λόγο για «διαχρονικές ευθύνες τόσο των κυβερνήσεωντης ΝΔ όσο και του ΠαΣοΚ όσον αφορά τη μη διαμόρφωσηενός πρωτοβάθμιου συστήματοςφροντίδας της Υγείας που θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδαστην αντιμετώπιση της γρίπης». ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εξασθενεί η πανδημία στο νότιο ημισφαίριο

Υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν χθες ότι η πανδημία αρχίζει να εξασθενεί σε πολλές χώρες του νοτίου ημισφαιρίου.«Η δράση του πανδημικού ιού φαίνεταιότι κορυφώθηκε και τώρα αρχίζει να εξασθενείσε πολλές εύκρατες χώρες του νοτίου ημισφαιρίου»δήλωσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωποςτου ΠΟΥ. Μεταξύ των χωρών όπου η νέα γρίπη εμφανίζει εξασθένηση είναι η Αργεντινή, η Χιλή, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Αντίθετα, σε ασιατικές χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, η Ινδία και το Βιετνάμ, η διάδοση της ασθένειας είναι εντονότερη. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμότου ΠΟΥ, η νέα γρίπη έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε 1.462 ανθρώπους σε σύνολο177.457 που έχουν μολυνθεί σε 170 χώρες.

Με κοινή γρίπη ο Κριστιάνο Ρονάλντο

Η είδηση της αποχώρησης του ΚριστιάνοΡονάλντο από την αποστολήτης Εθνικής Πορτογαλίας για το αποψινό ματς με το Λίχτενσταϊν που αφορά τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ιατρικό επιτελείο της Ρεάλ Μαδρίτης ζήτησε τη στενήπαρακολούθησή του, γιγάντωσετις φήμες που ήθελαν τον πορτογάλοσουπερστάρ να έχει κολλήσειτον ιό της νέας γρίπης! Η ΡεάλΜαδρίτης που είχε δώσει σειρά φιλικών αγώνων προετοιμασίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδαεξέδωσε ανακοίνωση, ξεκαθαρίζονταςότι «ο Κριστιάνο επέστρεψεαπό την περιοδεία της ομάδαςέχοντας προσβληθεί από κοινήγρίπη και από αυτήν αναρρώνειστο σπίτι του, ακολουθώντας τη σχετική φαρμακευτική αγωγή».