Σχέδιο για ιδιώτες γιατρούς στο ΙΚΑ

Πρόταση για συµπράξεις ιδιωτών γιατρών µε γιατρούς του ΙΚΑ στους οποίους θα εκχωρηθούν τα πολυϊατρεία µελετά το υπουργείο Εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, οι γιατροί θα ενοικιάζουν τις δοµές του ΙΚΑ, προσφέροντας πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας στους ασφαλισµένους.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι να δοθεί η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γιατρού στους ασφαλισµένους, αρκεί οι ιδιώτες να είναι «πιστοποιηµένοι» – δηλαδή, να δέχονται να υπόκεινταισε έλεγχο µέσωπ.χ.τηςηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Μελετάται η εκδοχή να δηµιουργήσουν κοινοπραξίες οι γιατροί του ΙΚΑ σε συνεργασία µε ιδιώτες γιατρούς , µετά την ένταξη των µονάδων υγείας των Ταµείων στον Εθνικό Οργανισµό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Στην περίπτωση αυτή, τα περίπου 200 πολυϊατρεία ενδέχεται να µετατραπούν σε πολυδύναµα διαγνωστικά κέντρα», λέει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Οι γιατροί θα διαχειρίζονται τα έσοδα των µονάδων υγείας, παράλληλα όµως, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα επωµιστούν και ταέξοδα λειτουργίας και δαπανών – ή έστω µέρος αυτών – για τηναγορά εξοπλισµού στο πλαίσιο του ανταγωνισµού. Σηµειώνεται ωστόσο πως το σχετικό νοµοσχέδιο που θα ορίζει το γενικό πλαίσιο δράσης του Εθνικού Οργανισµού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή σε περίπου δέκα ηµέρες. Συνεπώς, οι λεπτοµέρειες για περαιτέρω ρυθµίσεις θα οριστούν µε Προεδρικά ∆ιατάγµατα.

Το στοίχηµα, σύµφωνα µε τους αρµοδίους, είναι να συρρικνωθεί η λίστα αναµονής στις µονάδες υγείας του Ταµείου, η οποία είναι συχνά τεχνητή όπως καταγγέλλουν. Και αυτό, γιατί η… ουρά οδηγεί τους ασφαλισµένους στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΙΚΑ, που κατ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν πελατεία.

Οι αµοιβές
Πάντως, στην περίπτωση που δοθεί πράσινο φως να εισχωρήσουν καιιδιώτες γιατροίστα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, οι ασφαλισµένοι δεν θα πληρώνουν από την τσέπη τους για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Αντίθετα, οι γιατροί θα αµείβονται για τις επισκέψεις και τις ιατρικές πράξεις βάσει του ενιαίου πακέτου παροχών υγείας, που θα αποτελέσει κοινό «τιµοκατάλογο» για όλους τους ασφαλισµένους και θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταµεία.

Επιπλέον, σύµφωνα µε τον κ. Σπυρόπουλο, στην περίπτωση που η πρόταση γίνει πράξη δεν θα θιγούν ούτε οι εργασιακές σχέσεις των περίπου 5.000 µόνιµων γιατρών του ΙΚΑ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να λαµβάνουν τον µηνιαίο µισθό τους µέχρις ότου συνταξιοδοτηθούν. Αλλωστε, ο διοικητής του ΙΚΑ προσθέτει πως το σχέδιο – αν εγκριθεί – θα λειτουργήσει πιλοτικά ώστε να συνεκτιµηθούν τα οφέλη και οι ζηµίες. Ελεύθερη πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς εξετάζεται να έχουν οι ασφαλισµένοι µετά την κατάρτιση τουενιαίου πακέτου παροχών υγείας. Ο κοινός «τιµοκατάλογος», σύµφωνα µε τους αρµοδίους, θα εξαλείψει το πρόβληµα των ασφαλισµένων δύο ταχυτήτων, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους πολίτες να λαµβάνουν ιατρική κάλυψη χωρίς περιορισµούς.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να καλύπτονται οι εργασίες των ιδιωτών γιατρών από τον Εθνικό Οργανισµό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας είναι να υπόκεινται σε έλεγχο. Αυτό σηµαίνει πως πρέπει και αυτοί να δεχθούν να ενταχθούν στο σύστηµα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Με αυτό τον τρόπο, οι αρµόδιες υπηρεσίες θα ελέγχουν αν η συνταγογράφηση συµπίπτει µε τη φαρµακευτική δαπάνη και κατανάλωση, εντοπίζοντας περιπτώσεις σπατάλης.

Το ika.gr απαντά στο «πότε θα πάρω σύνταξη;»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης 

Φρένο στα κυκλώµατα που εκµεταλλεύονται τους ασφαλισµένους για να εκδώσουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις βάζει το ΙΚΑ, ο µεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, καθιερώνοντας την ηλεκτρονική ενηµέρωση θεµελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώµατος.

Τοσύστηµαλειτουργείµε τον εξής απλότρόπο:Στην επίσηµη ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www. ika.gr)έχει αναρτηθείο οδηγός θεµελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώµατος. Ο ασφαλισµένος συµπληρώνει τα στοιχεία του (ηµεροµηνία γέννησης, ηµέρες ασφάλισης κ.ά.) και αυτοµάτως ενηµερώνεται για το πότε έχει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ. Στο σύστηµα έχει ενσωµατωθεί όλη η νέα ασφαλιστική νοµοθεσία καθώς καιόλες οι ρυθµίσειςγια τα ειδικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα (οικοδόµοι, ηθοποιοί κ.ά.).
Η οικονοµική επιβάρυνση που υφίσταται ο εργαζόµενος όταν απευθύνεται σειδιωτικά γραφεία – για να έχειενηµέρωση ή καιγια ανάθεση της υπόθεσης έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης– µόνον αµελητέα δεν είναι.

Το κόστος
Σύµφωνα µετον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουµάνη, το κόστος αυτών των υπηρεσιών για τον πολίτη κυµαίνεται από50 µέχρι 250 ευρώ για απλή ερώτηση και από µία έως δύο συντάξεις, δηλαδή από 500 ευρώ µέχρι και 3.000 ευρώ για ανάθεση της υπόθεσης έκδοσης της συνταξιοδοτικήςαπόφασης. Παράλληλα, ηκαθυστέρηση στην έκδοση σύνταξης φθάνει µέχρι και 2½ χρόνια εφόσον είναι ασφαλισµένος σε δύο ή περισσότερα Ταµεία. Σε 35 καταστήµατατουΙΚΑ ήδηλειτουργεί το Πρόγραµµα ΠληροφόρησηςΣυνταξιοδοτικών ∆ιατάξεων,ένα ηλεκτρονικό σύστηµα µεειδικά τερµατικά µέσω των οποίωνεκπαιδευµένοιυπάλληλοι παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες γιατο πότε µπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι ασφαλισµένοι µεβάση καιτον νέοασφαλιστικό νόµο.

Στο Υπουργικό το νοµοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλµατα

Στο ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ Συµβούλιο φέρνει σήµερα ο υπουργόςΟικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου το νοµοσχέδιο για το άνοιγµα τωνκλειστών επαγγελµάτων, που θαείναι αποφασιστικό– σύµφωνα µε τις οδηγίες του Πρωθυπουργού –, καταργώντας κάθε περιορισµόστην πρόσβαση και στα προνόµιακατά την άσκηση δεκάδων επαγγελµάτων. Ακόµη, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέθεσε χθες µε απόφασή του τη διεξαγωγή πανελλαδικής έρευνας κοινής γνώµης γύρω από το θέµα των κλειστών επαγγελµάτων, προσβλέποντας προφανώς σε αποτελέσµατα που θα του επιτρέψουν να περάσει ευκολότερα το επίµαχο νοµοσχέδιο. Η έρευνα ανατέθηκε στην εταιρεία Metron Analysis και θα γίνει µε τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1.000 άτοµα, ενώ το κόστος της θα είναι 8.000 ευρώ. Το νοµοσχέδιο που έχει προκαλέσει µεγάλες αντιδράσεις µεταξύ των ενδιαφεροµένων έχει δύο µέρη. Στο πρώτο µέρος του περιλαµβάνει γενικές διατάξεις που προβλέπουν το άνοιγµα των επαγγελµάτων σε οριζόντια βάση. Υπολογίζεται ότι µπορεί να επηρεαστούν περίπου 160 επαγγέλµατα.

Οι περιορισµοί
Σύµφωνα µε τις διατάξεις αυτές, όλοι οι περιορισµοί που ισχύουν σήµερα – γεωγραφικοί, προνόµια στη µεταβίβαση αδειών κ.λπ. – καταργούνται αυτόµατα. ∆ιατηρούνται µόνον οι περιορισµοί που έχουν σχέση µε ουσιαστικά προσόντα, όπως π.χ. οι γνώσεις ιατρικής για να γίνει κάποιος γιατρός κ.λπ.

Με δεδοµένη τηνκατάργηση των περιορισµών, ταεπιµέρους υπουργεία θα εξετάσουν αν υπάρχει σκοπιµότητα επαναφοράς ορισµένων ή καθιέρωσης νέων, αλλά µόνο υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί λόγους «επιτακτικού δηµοσίου συµφέροντος». Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα τεθεί κανένας περιορισµός.

Στο δεύτερο µέρος του, το νοµοσχέδιο θα περιλαµβάνει συγκεκριµένες διατάξεις για το άνοιγµα των πιο γνωστών κλειστών επαγγελµάτων, κυρίως των δικηγόρων, µηχανικών και συµβολαιογράφων. Κεντρικό στοιχείο εδώ είναι η κατάργηση των κατώτατων αµοιβών για δικηγόρους και µηχανικούς. Αυτές θα αντικατασταθούν µε τις ενδεικτικές αµοιβές αναφοράς, οι οποίες θα χρησιµοποιούνται ως βάση για ναεισπράττονται οι εισφορές σταασφαλιστικά ταµεία των εν λόγω επαγγελµατιών.
800 ελεγκτές κατά του καπνίσµατος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη 

Με 800 επιπλέον «ράµπο» ενισχύεται ο ελεγκτικός µηχανισµός για την εφαρµογή των αντικαπνιστικών µέτρων. Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο νόµος δεν αλλάζει έπειτα από παρέµβαση του Πρωθυπουργού που απέρριψε τα «παράθυρα» καπνού. Ετσι, στις «δυνάµεις» που επιβάλλουν πρόστιµα στους παραβάτες του νόµου προστίθενται – εκτός από τη ∆ηµοτική Αστυνοµία, τις λιµενικές αρχές, τους επιθεωρητές δηµόσιας υγείας και το Σώµα Επιθεωρητών Υγείας – 800 περίπου εργαζόµενοι του Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας.

Αδράνεια
Η «απροθυµία» των ελεγκτικών µηχανισµών να επιβάλουν πρόστιµα φάνηκε και από τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιµοσίδης, λέγοντας ότι «µέσα σε δύο µήνες υπήρξαν 343.000 καταγγελίες στην ειδική γραµµή, από τις οποίες µόνο οι 3.000 είχαν ως αποτέλεσµα την επιβολή προστίµων στους παραβάτες». Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του υπουργείου Υγείας, κάθε εβδοµάδα θαυπάρχει σχετική ενηµέρωση σε ό,τι αφορά τους ελέγχους ανά περιοχή και θα δηµοσιεύονται στατιστικά στοιχεία. Σηµειώνεται πως ο υπουργός Υγείας παρουσίασε στο Υπουργικό Συµβούλιο της ∆ευτέρας δύο προτάσεις: η πρώτη προέβλεπε τη δυνατότητα καπνίσµατος σε καζίνα και νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τ.µ. και η δεύτερη την αυστηρή εφαρµογή των µέτρων. Τελικά, υιοθετήθηκε η δεύτερη πρόταση και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων.