Σχέδιο και για ενοποίηση των κλάδων υγείας!

Στόχος να δημιουργηθούν πέντε φορείς περίθαλψης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης
 
αι ενοποιήσεις των κλάδων υγείας προβλέπουν οι σχεδιαζόμενες κυβερνητικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό, που προκαλούν απεργιακή θύελλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται και η ενοποίηση κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων (εκτός από τις ενοποιήσεις Ταμείων κύριας ασφάλισης και επικουρικών).
Στόχος είναι να δημιουργηθούν πέντε κλάδοι υγείας, ως εξής:
● Στο ΙΚΑ θα ενταχθούν οι κλάδοι υγείας των μισθωτών.
● Στον ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) οι δημόσιοι υπάλληλοι.
● Στον ΟΓΑ (ως έχει) οι αγρότες.
● Στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) οι αυτοαπασχολούμενοι.
● Και στο νεοσύστατο Ταμείο Επιστημόνων οι δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί.
Τονίζεται ότι μέσω των ενοποιήσεων προωθείται και η δημιουργία πέντε φορέων κύριας ασφάλισης, ως εξής: α) ΙΚΑ, β) ΟΓΑ, γ) Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών, δ) Δημοσίου και ε) Ταμείο στο οποίο θα συμμετέχουν τα Ταμεία Τύπου, το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί), το ΤΣΑΥ(υγειονομικοί) και το Ταμείο Νομικών. Οι ενοποιήσεις θα γίνουν σταδιακά και εκτιμάται ότι θα θίξουν τις καταβαλλόμενες παροχές, αφού θα ισχύσουν ενιαίοι κανόνες (μείωση συντάξεων κ.ά.). Τα κυβερνητικά σχέδια για το Ασφαλιστικό θα προωθηθούν αρχές του έτους με νομοσχέδιο και μεταξύ των άλλων θα προβλέπουν τα εξής: ● Ανατροπές για τα 547 Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), στα οποία υπάγονται περίπου 700.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει μείωση αποδοχών από 50 έως 200 ευρώ τον μήνα, μείωση κατά 11% στη σύνταξη και επιπλέον εργασία 5 έως 7 χρόνια. Η ΓΣΕΕ διεκδικεί να ενταχθούν επιπλέον 220 νέες ειδικότητες στο θεσμό των ΒΑΕ. Πάντως, όσοι υπάγονται στον Κανονισμό που θα ισχύσει έως τα τέλη του έτους θα εξακολουθήσουν να διέπονται από τις διατάξεις του, ενώ οι ασφαλισμένοι τα επαγγέλματα των οποίων χαρακτηρίζονται πρώτη φορά βαρέα και ανθυγιειν, μπορούν να υπαχθούν σε αυτές τις διατάξεις εξαγοράζοντας χρόνο ασφάλισης.

Οι μητέρες

● Σταδιακή κατάργηση πρόωρων συντάξεων. Σε μητέρες ανηλίκων έως και 17 έτη πρόσθετος χρόνος για συνταξιοδότηση. Σταδιακά και σε βάθος χρόνου όλοι οι ασφαλισμένοι να εξέρχονται σε σύνταξη στα 65 έτη. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τα τέλη του 2017 να υπάρχουν κοινά όρια για άνδρες και γυναίκες ασφαλισμένους. Χαρακτηριστικά θύματα του μέτρου θα είναι οι μητέρες που προσελήφθησαν μετά το 1985 και δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Ως «αντίβαρο» παρέχει αύξηση του πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τις μητέρες, με ανώτατο όριο τα πέντε χρόνια σε όλα τα Ταμεία. ● Εθελοντική παράταση του εργασιακού βίου από τα 65 στα 68 χρόνια, με μπόνους στη σύνταξη.
● Δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού στον οποίον θα κατευθύνεται το 10% των κοινωνικών πόρων, των υπέρ τρίτων φόρων και των έμμεσων εργοδοτικών εισφορών. Στον Ειδικό Λογαριασμό θα συνεισφέρει και ο κρατικός προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος ως συνόλου, όπως είπε ο υπουργός Απασχόλησης.