Σχέδιο «Καλλικράτης» και στο ΕΣΥ

Το σφιχτό διοικητικό σχήμα θα δώσει την ευκαιρία για ευκολότερη διαχείριση των νοσοκομείων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Μάρθα Καϊτανίδη

Διασύνδεση 49 νοσοκομείων, επιστημονικές συνεργασίες μεταξύ νοσηλευτικών ιδρυμάτων αλλά και αλλαγή λειτουργίας σε 8 υγειονομικές μονάδες: αυτά προβλέπει το τελικό σχέδιο του νέου ΕΣΥ. Οι αλλαγές ανοίγουν την πόρτα για μετακινήσεις προσωπικού – ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού – εντός των νοσοκομειακών συγκροτημάτων που δημιουργούνται.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε χτες τις τελικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των δημόσιων νοσοκομείων. Οπως ωστόσο διευκρίνισε, εκκρεμεί η τελική ανακοίνωση για τις συγχωνεύσεις κλινικών αλλά και σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα ορίζουν τις λεπτομέρειες για τη συνεργασία των νοσοκομείων.
Στον νέο χάρτη «σβήνονται» 54 θέσεις διοικητών: τα ονόματα αυτών που θα αποχωρήσουν θα ανακοινωθούν στις 25 Ιουλίου. Ετσι, από το σύνολο των 131 διοικητών και αναπληρωτών θα μείνουν 77.
Το σφιχτό διοικητικό σχήμα θα δώσει την ευκαιρία για ευκολότερη διαχείριση των νοσοκομείων, σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, ενώ «η ψηφιοποιημένη διοίκηση θα επιφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα». Από την εφαρμογή των συνενώσεων το υπουργείο Υγείας αναμένει να εξοικονομήσει συνολικά 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Το νέο μοντέλο, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, θα δίνει την δυνατότητα στους διοικητές να απαντούν άμεσα στα κενά που προκύπτουν εντός των νοσοκομειακών συγκροτημάτων.
 
ti aλλαζει. Σύμφωνα με τις τελικές προτάσεις, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής προκύπτουν 15 νοσοκομειακά συμπλέγματα, με τον διοικητή του Γ. Γεννηματάς να μετατρέπεται σε πρωταθλητή διαχείρισης κρεβατιών. Ειδικότερα, υπό την εποπτεία του θα λειτουργεί και το Σωτηρία, με τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα να έχουν συνολικά 1.430 κλίνες (δηλαδή, το 14% των κλινών στην Αττική).
Επιπλέον, υπό έναν διοικητή θα τελούν και τα τρία παιδιατρικά (Αγλαΐα Κυριακού, Αγία Σοφία και Παίδων Πεντέλης), τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός – Οφθαλμιατρείο – Πολυκλινική – 3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, τα Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ – 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ – Παιδοψυχιατρικό, και τα Ελενα Βενιζέλου – Αλεξάνδρα – Σπηλιοπούλειο. Υπό ενιαία διοίκηση θα λειτουργούν και τα τρία πανεπιστημιακά Αρεταίειο – Αιγινήτειο – Ευγενίδειο, αναμένεται ωστόσο κοινή τροπολογία του υπουργείου Παιδείας και Υγείας.
Ζεύγη νοσοκομειακά προβλέπεται επίσης να αποτελούν εφεξής σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών τους το Ογκολογικό Αγιοι Ανάργυροι – Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, τα Αγία Ολγα – Παμμακάριστος και 7ο ΙΚΑ, και το Αγιος Σάββας με το Ογκολογικό ΙΚΑ.
Αντίθετα, διοικητικά αυτόνομα παραμένουν το ΚΑΤ, το Ελπίς, το Λαϊκό, το Ιπποκράτειο, ο Ερυθρός Σταυρός και το Ανδρέας Συγγρός. Στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά και Αιγαίου, μετατροπή προβλέπεται στο Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα σε ενισχυμένο κέντρο υγείας αστικού τύπου, το οποίο θα υπάγεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
Παράλληλα, όμως, προβλέπονται και τρεις συνεργασίες νοσοκομείων, του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με το Αττικόν, του Μεταξά με το Τζάνειο, καθώς και του Θεραπευτηρίου Λέρου με το Νοσοκομείο Ρόδου. Οπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας, κ. Νίκος Πολύζος, οι συνεργασίες αυτές θα έχουν αμιγώς επιστημονικό χαρακτήρα.