Σχέδιο νόμου ΕΟΔΥ

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστάθηκε επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και έκτοτε υπήρξε ο απόλυτος ορισμός της διαφθοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι θεσμοθετήθηκε ως ΝΠΙΔ και προβλέφθηκε να παραμείνει εκτός Δημόσιου Λογιστικού, ώστε να μην υπάρχει κανένας έλεγχος, ενώ οι διορισμοί που γίνονταν σωρηδόν μετατρέπονταν σύντομα σε μετατάξεις στο Δημόσιο.


Τα τελευταία χρόνια αριθμούσε περί τους 880 υπαλλήλους και ο προϋπολογισμός του ανέρχονταν στα 55 εκατ. € μέσω κρατικής επιχορήγησης, η οποία διασπαθίζονταν σε ρουσφέτια και εξαγορά δημοσιογράφων, προκειμένου να τηρούν φιλική στάση απέναντι στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.


Κόλαφος υπήρξαν τα πρόσφατα πορίσματα ελέγχων του ΣΕΥΥΠ και του Γενικού Λογιστηρίου (κλικ εδώ), ανοίγοντας το δρόμο για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, όπου αποκαλύφθηκαν σημεία και τέρατα.


Τώρα το υπουργείο Υγείας θέτει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει η διάρθρωση, αλλά και η ονομασία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, μονιμοποιούνται οι εργαζόμενοι, ενώ παραμένει ως φορέας στο Δημόσιο Λογιστικό, πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά πριν δύο χρόνια.


Προφανώς αυτές οι αλλαγές δεν ενθουσιάζουν τα γνωστά συγκροτήματα τύπου, ούτε τους δημοσιογράφους που ψωμίζονταν από το ευαγές ίδρυμα, οι οποίοι είτε αποσιωπούν την αναδιάρθρωση που συντελείται, είτε όταν αναφέρονται σ΄ αυτή τη χαρακτηρίζουν ως κίνηση άνευ ουσίας.


Αναμενόμενο..