Σχέδιο περικοπών στις πρωτογενείς δαπάνες

Σχέδιο δραστικών περικοπών στις πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού του 2011 καταρτίζει η κυβέρνηση εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου και την κατάθεση του τελικού σχεδίου στη Βουλή στις 18 του μήνα.

Ετσι αναμένεται ψαλίδισμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατάργηση ανενεργών οργανισμών του Δημοσίου και μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία και εξοπλιστικά προγράμματα.

Προς την κατεύθυνση αυτή χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη, Υποδομών – Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα, Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο και Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Με δεδομένο τον εκτροχιασμό των εσόδων στο 10μηνο (η μαύρη τρύπα διαμορφώθηκε στα 2,05 δισ. ευρώ) και εν αναμονή της ανοδικής αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 από τη Γιούροστατ, που θα έχει αρνητική επίπτωση και στο τρέχον έτος, η κυβέρνηση αναδιαρθρώνει τα πλάνα της. Πλέον εκτιμάται πως δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος του 2010 στο 7,8% του ΑΕΠ και είναι βέβαιο πως η τρόικα θα ασκήσει έντονες πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στον προϋπολογισμό του 2011.

 

Το «ψαλίδισμα»
Ετσι αναμένεται ψαλίδισμα:

  • Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για φέτος αλλά και για του χρόνου.
  • Στις μισθολογικές και καταναλωτικές δαπάνες των ΔΕΚΟ.
  • Στις δαπάνες των νοσοκομείων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά και της αλλαγής του συστήματος προμηθειών.
  • Στις δαπάνες των ΟΤΑ.
  • Στα εξοπλιστικά προγράμματα.