Σχετικά με τα προβλήματα του ΤΣΑΥ

p>Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί ανταπόκριση του συναδέλφου Θ. Ζεκερίδη, Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε περιφερειακό επίπεδο σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας του ΤΣΑΥ.

Ευχαριστούμε θερμά τον συνάδελφο Ζεκερίδη και ευχόμαστε να υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες, τις οποίες το Ygeianet θα φιλοξενήσει ευχαρίστως.              

……………………………………………………………………………………….

 

           ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ  ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ) ΚΑΒΑΛΑΣ

ΑΡ.ΠΡΩΤ.6                                                ΚΑΒΑΛΑ 8/1/2010

 

                                    Ενημερωτικό σημείωμα για το ΤΣΑΥ

 

Την Τετάρτη 16/12/2009 έγινε στην Καβάλα με συντονισμό και ευθύνη της Αντιπροσωπείας του ΤΣΑΥ Καβάλας, συνάντηση με θέμα τα προβλήματα του νέου Ταμείου μας (ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ).

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΑΥ, ο κ. Βασίλειος Σωτηρακόπουλος, ιατρός- Πρόεδρος της Δ.Ε. ,ο κ. Αθανάσιος Κατσίκης, Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο. και ο κ. Εμμανουήλ Παπαχατζάκης, εκπρόσωπος του Π.Φ.Σ., οι οποίοι ανέλαβαν να ενημερώσουν τους παρευρισκομένους για τη σημερινή κατάσταση του ΤΣΑΥ και τις ενέργειες που γίνονται για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του Ταμείου. Για την παρουσία τους και τη μεγάλη συμβολή τους στην επιτυχία της συνάντησης τους ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Από πλευράς Αντιπροσωπειών συμμετείχαν οι Αντιπροσωπείες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, εκπρόσωπος της Θεσσαλονίκης και φυσικά της Καβάλας. Όλους τους συμμετέχοντες τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε την ενημέρωση, η οποία οδήγησε και σε κάποιους στόχους-συμπεράσματα στα οποία θα αναφερθώ αμέσως παρακάτω.

Από την πλήρη ενημέρωση που έγινε από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Δ.Ε., αλλά και με τη συζήτηση που έγινε με τους εκπροσώπους των Αντιπροσωπειών, προέκυψαν κυρίως θέματα  που αφορούν τη λειτουργία του Ταμείου μας (ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ),αλλά και προβλήματα στις σχέσεις Ταμείου με Αντιπροσωπείες, όπου και ακούστηκαν πολλά παράπονα για τον αναχρονιστικό τρόπο λειτουργίας των Αντιπροσωπειών, τη μεγάλη ευθύνη των Αντιπροσωπειών και υπαλλήλων, από τη συγκέντρωση και διακίνηση μεγάλων ποσών από τις υποχρεώσεις των ασφαλισμένων προς το Ταμείο και τονίστηκε ο άκομψος (ήπιος όρος) τρόπος επικοινωνίας του Ταμείου με τις Αντιπροσωπείες.

Οι θέσεις στις οποίες κατέληξε η συνάντηση είναι :

1) Εγρήγορση και συντονισμός των Υγειονομικών μέσω των Πανελληνίων Συλλόγων τους και σε συνεργασία με τους Μηχανικούς και τους Δικηγόρους, προκειμένου να μη γίνει η φημολογούμενη νέα συνένωση με άλλα Ταμεία, γιατί τότε η εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου μάλλον πηγαίνει στις καλένδες, σε βάρος όλων των ασφαλισμένων. Ουσιαστικά βέβαια με αυτή την πρόταση αποδεχόμαστε ως μη αναστρέψιμη τη συνένωση των Ταμείων για τη δημιουργία του ΕΤΑΑ. Ίσως πρέπει να γίνει προσπάθεια για συνδικαλιστική ενοποίηση των συνενωθέντων  Ταμείων στο ΕΤΑΑ, για έκφραση ενιαίου συνδικαλιστικού λόγου και δημιουργία ισχυρού κινήματος για την επίλυση των προβλημάτων του ΕΤΑΑ. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι η συνένωση των Ταμείων για τη δημιουργία του ΕΤΑΑ , ουσιαστικά έγινε μόνο στο γράμμα του Νόμου, μια και καθένα από τα συνενωθέντα Ταμεία (ΤΣΑΥ-ΤΣΜΕΔΕ-ΝΟΜΙΚΩΝ) εργάζεται με τις δικές του προϋπάρχουσες της  ένωσης αρχές και παρέχει υπηρεσίες ασφάλισης και σύνταξης , διαφορετικές ανά Ταμείο. Έτσι το μόνο ίσως κοινό, είναι το ενιαίο βιβλιάριο φαρμάκων που πρόσφατα εκδόθηκε και τίποτε άλλο.

2)Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τους νέους ασφαλισμένους . Η μόνιμη εκτίμηση ότι είναι άδικη η ρύθμιση που τους αφορά, τονίστηκε για μια ακόμη φορά. Προτάσεις για την απάλειψη της αδικίας ακούστηκαν πολλές. Έγινε ενημέρωση από τη Δ.Ε. για τη σύνταξη σχεδίου Π.Δ. που δίνει τη δυνατότητα να ασφαλιστούν αναδρομικά οι νέοι Υγειονομικοί, σε όποια κατηγορία επιθυμούν, πληρώνοντας ασφάλιστρα που αναλογούν σε ποσά  που υπολογίζονται με βάση την ισχύουσα για κάθε χρονική περίοδο, εισφορά. Η πρόταση έτυχε μερικής αποδοχής, παρά το ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση, γιατί τα ποσά που θα απαιτηθούν είναι μεγάλα. Εναλλακτικές προτάσεις για επαγγελματικό Ταμείο Υγειονομικών, ιδιωτική ασφάλιση, Επικουρικό Ταμείο ασφάλισης, συζητήθηκαν, δεν έτυχαν όμως της καθολικής αποδοχής. Προέκυψε η ανάγκη για μελέτη του θέματος, πρώτα τεχνοκρατική, ακολούθως νομική και στη συνέχεια ευρεία συγκέντρωση Πανελληνίων Συλλόγων Υγειονομικών, για διαμόρφωση μιας τελικής πρότασης που θα δίνει δίκαια λύση στο πρόβλημα των νέων ασφαλισμένων, πρόταση που θα αποτελέσει κύριο διεκδικητικό στόχο των Υγειονομικών. Την προτεινόμενη διαδικασία θα μπορούσε να αναλάβει η Δ.Ε. του ΤΣΑΥ, σε συνεργασία με τους Πανελληνίους Συλλόγους Υγειονομικών και στη συνάντηση των Υγειονομικών για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης, θα πρέπει να επιδιωχθεί η παρουσία των νέων Υγειονομικών, μια και στα θεσμοθετημένα όργανα (Πανελλήνιοι Σύλλογοι) κυρίως συμμετέχουν Υγειονομικοί, που δεν αντιμετωπίζουν προσωπικά το πρόβλημα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν συμμερίζονται την αγωνία των νέων Υγειονομικών, γιατί όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Θεσσαλονίκης, όλοι λίγο πολύ έχουμε παιδιά στο χώρο που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ενημερωτικά πρέπει να αναφέρουμε ότι οι εισφορές Κλάδου Υγείας του Ταμείου μας, παραμένουν σταθερές, όπως σταθερά υποβαθμισμένες, σε σχέση με την οικονομική κατάσταση του Ταμείου μας παραμένουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

 3)Αποφασίσθηκε να αναληφθεί προσπάθεια για συντονισμό των Υγειονομικών, προκειμένου να διεκδικηθούν με επιμονή από το Κράτος α) ο διαφυγών Κοινωνικός πόρος β) η Κρατική επιχορήγηση σαν υποχρέωση της τριμερούς συμμετοχής στην κάλυψη των εισφορών των εργαζομένων και γ) το ποσό που αφαιρέθηκε από το ΤΣΑΥ για τις ανάγκες του ΛΑΦΚΑ.

4)Να διερευνηθεί σε συνεργασία με πρόταση που επεξεργάζεται το ΙΚΑ, ο τρόπος με τον οποίο θα εισπραχθεί το 4% επί της κατανάλωσης των φαρμάκων από τις Φαρμακοβιομηχανίες.

5) Να διεκδικήσουμε αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με ευθύνη του Ταμείου μας, το οποίο θα πρέπει να αναθέσει αυτή τη δραστηριότητα σε έμπειρους τεχνοκράτες και όχι ευκαιριακά σε διαχειριστές Διοικητικούς υπαλλήλους ή μέλη Δ.Σ., χωρίς γνώση του αντικειμένου.

6) Να διεκδικήσουμε να επιτραπεί στο Ταμείο να δανειοδοτήσει τους νέους επιστήμονες Υγειονομικούς, δυνατότητα η οποία ανεστάλη για το 2008 και 2009, χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

7) Να διεκδικηθεί με κάθε τρόπο και με ιδιαίτερη νομική υποστήριξη, το οικόπεδο της στέγης Υγειονομικών, που αποτελεί σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Ταμείου.

8) Να ολοκληρωθεί η προσπάθεια του ΤΣΑΥ για σύνταξη Μητρώου εργοδοτών και φυσικά στη συνέχεια να διεκδικήσουμε να επιτραπεί στο Ταμείο, σε συνεργασία με ορκωτούς λογιστές (ή άλλο ανάλογο Οργανισμό), να γίνει έλεγχος όλων των εργοδοτών, μικρών και μεγάλων, προκειμένου να αναδειχθούν τα χρέη τους στο Ταμείο και να διεκδικηθούν με συγκεκριμένες χρεώσεις για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, προκειμένου να περιοριστούν τα τεράστια διαφυγόντα έσοδα, λόγω εισφοροδιαφυγής.  

9) Να ενταχθεί η προσπάθεια για ασφάλιση της ιδιότητας και όχι της εργασίας. Η απόφαση για κάλυψη του χρόνου αναμονής για ειδικότητα, είναι σε σωστή κατεύθυνση.

10) Άλλα θέματα που ακούστηκαν και αφορούν το Ταμείο μας γενικά, ήταν η πρόταση του κ. Κατσίκη για δημιουργία Υγειονομικού Επιμελητηρίου, θέση με ενδιαφέρον, αλλά σε φάση διερεύνηση της δυνατότητας πραγματοποίησής της. Επίσης η 13η σύνταξη που δόθηκε στους Υγειονομικούς από το ΤΣΑΥ, αντιμετωπίστηκε κριτικά από μερίδα των παρευρισκομένων, αλλά ακούστηκαν και αντίθετες φωνές που υποστήριξαν, ότι καλώς δόθηκε, αν δει κανείς τις απολαβές συνταξιούχων οργανισμών, όπως Τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ.

Με το τέλος της συζήτησης για τα προβλήματα του Ταμείου, άνοιξε η συζήτηση των προβλημάτων των Αντιπροσωπειών, σε σχέση με το Ταμείο μας.

Στο θέμα αυτό καθολική ήταν η αντίδραση των Αντιπροσωπειών, για τον τρόπο λειτουργίας τους με βάση Β.Δ. Αναδείχθηκε η μεγάλη ανάγκη ολοκλήρωσης της μηχανοργάνωσης του Ταμείου μας, ενώ ενημερώθηκε η συγκέντρωση για ενέργειες της Δ.Ε., για δημιουργία site του ΤΣΑΥ (www.tsay.gr), που με την ολοκλήρωσή του θα απλοποιήσει κάποιες υπηρεσίες που προσφέρονται  από τις Αντιπροσωπείες. Επίσης έγινε ενημέρωση από τη Δ.Ε.  για τη σύνταξη καταλόγου κωδικοποίησης Νόσων, ενέργεια που θα απλοποιήσει επίσης σημαντικά κάποιες δραστηριότητες του Ταμείου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως των Αντιπροσωπειών, είναι η είσπραξη μεγάλων χρηματικών ποσών, από τις εισφορές των ασφαλισμένων, εκ μέρους των υπαλλήλων των Αντιπροσωπειών του ΤΣΑΥ και των ταμείων, κάτι που δημιουργεί άγχος για ευθύνες από καθημερινά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν π.χ. κλοπές, απώλειες, κ.λ.π. Το έγγραφο του ΤΣΑΥ που πρόσφατα στάλθηκε, μετά τη συνάντηση, για κατάθεση εισφορών στην Τράπεζα, λύνει το  πρόβλημα και ουσιαστικά αποτελεί αποδοχή πρότασης που έγινε στη συγκέντρωση, από παρευρισκόμενο μέλος των Αντιπροσωπειών.

Επίσης πολύς λόγος έγινε και για τον τρόπο επικοινωνίας του Ταμείου με τις Αντιπροσωπείες, που πολλές φορές αποπνέει σχέση αποικιοκρατικής, εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου ή εργοδότου-υπαλλήλου παλιάς εποχής. Αυτό ειδικά φαίνεται στον τρόπο που το Ταμείο απαιτεί από τις Αντιπροσωπείες να επιστρέψουν χρήματα από λειτουργικές δαπάνες παρελθόντων ετών, όταν

α) Δεν απαντούν ποτέ στους προϋπολογισμούς που οι Αντιπροσωπείες καταθέτουν τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο κάθε έτους, για το επόμενο έτος.

β) Στο τέλος του οικονομικού έτους, εγκρίνουν αναδρομικά και αυθαίρετα ποσά που κοινοποιούν στις Αντιπροσωπείες και

γ) Ποτέ δεν μπαίνουν στον κόπο να δικαιολογήσουν τα διαφορετικά ποσά, ανάμεσα στον προϋπολογισμό και τις εγκρινόμενες  δαπάνες.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι :

α) Οι Αντιπροσωπείες για θέματα λειτουργίας τους, θα ξαναβρεθούν με συντονισμό της Αντιπροσωπείας της Καβάλας κατά τον Φλεβάρη, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση μετά τη συγκέντρωση, για τη λειτουργία των Αντιπροσωπειών με ενδεχόμενο το κλείσιμό τους.

β) Δε θα σταλούν προς το παρόν τα ποσά που ζητά η Δ.Ε. από τις Αντιπροσωπείες του ΤΣΑΥ και

γ) Θα ενημερωθούν και άλλες Αντιπροσωπείες ανά την Ελλάδα για συντονισμό της δράσης μας.

Γενικό ήταν το συμπέρασμα, ότι οι επαφές της Δ.Ε. του Ταμείου με την Περιφέρεια, όπως αυτή που έγινε στην Καβάλα, πρέπει να συνεχισθούν, γιατί ενώπιος ενωπίω συζητάμε προβλήματα και ακούμε προβληματισμούς που μπορούν να οδηγήσουν σε διεκδικητικό πλαίσιο, που μπορεί να συσπειρώσει τους Υγειονομικούς για την επίλυση των προβλημάτων τους, γιατί αυτό πρέπει να είναι το «ΔΙΑΤΑΥΤΑ»  κάθε συγκέντρωσης.

 

Με εκτίμηση και ευχές για χαρούμενη

Νέα Χρονιά

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

ΤΣΑΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Θ.ΖΕΚΕΡΙΔΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι.Σ.ΚΑΒΑΛΑΣ