Σχετικά με την τροπολογία του υπουργού Υγείας για την υπερσυνταγογράφιση

div>  

                                                             Αθήνα 27-01-2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
 
Σχετικά με τροπολογία που κατατέθηκε εμβόλιμα σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και αφορά στις διαδικασίες ελέγχου των γιατρών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει τα εξής:
 
Παρά το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες για την εφαρμογή της συνταγογράφησης, καθώς και του τρόπου συμπεριφοράς των λειτουργών της υγείας, ο υπουργός Υγείας για άλλη μια φορά οδεύει προς την νομοθέτηση άρθρων χωρίς να προηγηθεί συζήτηση, με τα καθ ύλην συμβουλευτικά όργανα, τους Ιατρικούς Συλλόγους.
 
Με τροπολογία, που πέρασε αιφνιδιαστικά, δίνει παντοδυναμία στον διοικητή του ΕΟΠΥΥ ή στον πρόεδρο του ασφαλιστικού φορέα, οι οποίοι ως «αλάνθαστοι κριτές» θα αφαιρούν την δυνατότητα από τους λειτουργούς της υγείας να συνταγογραφούν.
 
Και αυτό, χωρίς να προσδιορίζεται με ποιους κανόνες θα κρίνεται ότι υπερσυνταγογραφούν ή σε ποιον βαθμό δεν έχουν χρησιμοποιήσει τα γενόσημα.
 
 
Σε κάθε περίπτωση, η θεραπευτική αποτελεσματικότητα των φαρμάκων πρέπει να κρίνεται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και την αποτελεσματικότητά τους και όχι με χρηματοοικονομικά κριτήρια.
 
Σχετικά με τις επιτροπές που θα συγκροτηθούν δεν αναφέρεται ποιοι θα τις αποτελούν, πότε θα συνεδριάζουν και με ποια κριτήρια θα κρίνουν ώστε να υπάρχει δίκαιη κρίση για συναδέλφους που είναι επίορκοι.
 
Θεωρούμε ότι οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι, θα πρέπει να συμμετάσχουν, σε αυτές τις επιτροπές, ώστε όπου χρειάζεται, να υπάρχουν και άλλες πειθαρχικές ποινές, μέσω των Ιατρικών Συλλόγων.
 
 
 
 Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                          ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ